Μυστική στρατιωτική άσκηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στη μεγαλόνησο
Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου
Ξεκάθαρο μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε τουρκικής πρόκλησης έστειλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τη διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής άσκησης στο νησί. Η άσκηση κρατήθηκε μυστική και σε αυτή συμμετείχαν τέσσερα μαχητικά τύπου F-16 και ένα μεταγωγικό C-130H της Πολεμικής Αεροπορίας, τέσσερα μαχητικά της Αεροπορίας του Ισραήλ, οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ, και της Εθνοφρουράς.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου στην διακλαδική άσκηση συμμετείχε το σύνολο των αρμάτων μάχης, των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς της Εθνοφρουράς καθώς και στοιχεία πυροβολικού και τα επιθετικά ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής Mi-35P που διαθέτει η Κύπρος. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης τα άρματα μάχης Μ48Α5 της ΕΛΔΥΚ καθώς και Έλληνες αλεξιπτωτιστές οι οποίοι ερρίφθησαν στην περιοχή μεταξύ Μαζωτού και αεροδρομίου της Λάρνακας από το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130H της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο είχε απογειωθεί από την Ελλάδα.
Η άσκηση ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης, και το σενάριο περιελάμβανε την εξάλειψη εχθρικού αεροπρογεφυρώματος, συντεταγμένη υποχώρηση και εξαπόλυση αντεπίθεσης στις θέσεις του εχθρού. Είχαν προηγηθεί οι πτήσεις των ελληνικών και των Ισραηλινών μαχητικών στην περιοχή για την πραγματοποίηση αποστολών υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ισραηλινά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την κυπριακή αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο όπου στάθμευαν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Στην αντεπίθεση των κυπριακών δυνάμεων συμμετείχε και η μηχανοκίνητη δύναμη της ΕΛΔΥΚ σε συνδυασμό με τους δεκάδες Έλληνες αλεξιπτωτιστές που ρίφθηκαν από το μεταγωγικό αεροσκάφος. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο και αποτελεί ακόμη μία επιβεβαίωση των δυνατοτήτων άμεσης αντίδρασης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων του άρτιου επιπέδου συνεργασίας και συντονισμού με την Εθνοφρουρά αλλά και την στενότατη συνεργασία μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ισραηλινής Αεροπορίας υπό τον επιτελικό σχεδιασμό και συντονισμό των Κυπρίων Αξιωματικών της Εθνοφρουράς.
Η μεγάλης κλίμακας μυστική άσκηση αιφνιδίασε τους πάντες αφού δεν υπήρχαν πληροφορίες για τις στρατιωτικές κινήσεις που διεξήχθησαν τόσο από την ελληνική όσο και την κυπριακή πλευρά. Αποτέλεσε επίσης το κατάλληλο μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα και αλαζονεία αφού ελληνικά και ισραηλινά μαχητικά έφτασαν πολύ κοντά στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Barbaros επιβεβαιώνοντας την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για αμεσότερη και πιο ενεργή στρατιωτική συμμετοχή της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο πρώτα μέσα από την αποστολή των αλεξιπτωτιστών και των τεσσάρων μαχητικών και δεύτερον με την αποστολή της φρεγάτας και του υποβρυχίου στην περιοχή νότια της Κύπρου.
Ουσιαστικά η άσκηση ξαναφέρνει την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο αφού είναι η πρώτη φορά μετά από την τελευταία άσκηση “Νικηφόρος” που ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν πάνω από την Κύπρο, ενώ στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρεί παρά την οικονομική κρίση που δοκιμάζει τη χώρα ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και ότι δεν πρόκειται να αφήσει την Κύπρο στρατιωτικά μόνη της. Ουσιαστικά η άσκηση θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι επαναφέρει στο προσκήνιο το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.