Μυστικά και λάθη της Κίνας για το”ευαίσθητο” γι’ αυτήν πολιτικό ζήτημα του Covid-19

Εμφανίζεται ως “σωτήρας”, στέλνοντας βοήθεια σε κράτη που έχουν υποστεί μεγαλύτερα “χτυπήματα” από αυτήν εξ αιτίας του Covid-19 και τώρα, επιβάλει περιορισμούς στη δημοσίευση ακαδημαϊκών ερευνών σχετικά με την προέλευση του νέου κορονοϊού. Ο λόγος φυσικά για την Κίνα, η οποία σύμφωνα με μια οδηγία που εκδόθηκε από την κυβέρνηση και τις online ανακοινώσεις δύο πανεπιστημίων, οι οποίες στη συνέχεια διαγράφηκαν, ανέφεραν πως όλες οι ακαδημαϊκές έρευνες πάνω στον Covid-19 θα επαληθευτούν περαιτέρω πριν δημοσιευθούν.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην κινεζική υπερδύναμη που κατηγορείται ότι προωθεί τα γεωπολιτικά της πιόνια υπό την κάλυψη της γενναιοδωρίας και της υγειονομικής διπλωματίας κατά την διάρκεια της κρίσης Covid-19, επιδιώκοντας παράλληλα να ξαναγράψει την ιστορία μίας πανδημίας που ξεκίνησε από το έδαφός της.

Διαβάστε ακόμη:Κίνα: H διπλωματία της μάσκας

Δεν πέρασαν περισσότερες από δέκα μέρες, από τότε που το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών βροντοφώναζε πως η Κίνα σώζει την παγκόσμια υγεία με τον Επίτροπο να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Κίνα έχει αναλάβει ευθύνη για την προστασία της παγκόσμιας υγείας και της οικονομικής σταθερότητας σε αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο εναντίον του COVID-19. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Κίνα είχε προμηθεύσει σε 120 χώρες και τέσσερις διεθνείς οργανισμούς με μάσκες, προστατευτικά κοστούμια, σετ δοκιμών, ανεμιστήρες και άλλα βοηθήματα».

Ο ρόλος των Κινεζικών Μυστικών Υπηρεσιών στην πανδημία

Τι και αν για ακόμα μια φορά η Κίνα είναι υπαίτια ενός κακού, όπως συνηθίζει προκαλώντας τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Υπενθυμίζεται πως όλες οι πανδημίες γρίπης του 20ου αιώνα είχαν ως αφετηρία της σαρωτική τους πορείας στον πλανήτη από την Κίνα, με μοναδική εξαίρεση την πανδημία του 2009 που ξεκίνησε από το Μεξικό κι αυτή εντάσσεται στις πανδημίες του 21ου αιώνα.

Στο παιχνίδι έχουν μπει για τα καλά και οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούν τα πάντα. Πέρα από τις ειδήσεις και τις επίσημες ειδησεογραφικές σελίδες, παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά κυρίως παρακολουθούν το παρασκήνιο.

Ήταν αρχές του Απρίλη όταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Κίνας αποκρύπτει τον πραγματικό απολογισμό των νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού, και επιπλέον, υποτιμά κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων και των ασθενών.

Ο,τι δίνεις, παίρνεις με φόντο την τεχνολογία  5G

Και μετά τα παραπάνω, θα ήταν παράλειψη αν δεν υπενθυμίζαμε την επική απαίτηση του “κορονο-σωτήρα” από τη Γαλλία, στην οποία χωρίς περιστροφές, δήλωσε πως θα στείλει βοήθεια υπό όρους.

Ο Μαρκ Γκριν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,  δήλωσε στις 5 Απριλίου, ότι οι Κινέζοι διαμήνυσαν στη Γαλλία ότι θα παράσχουν 1 δισεκατομμύριο προστατευτικές μάσκες προσώπου μόνο εάν οι Γάλλοι επιτρέψουν στην Huawei να εφαρμόσει το 5G δίκτυο της.

Διαβάστε ακόμη: Η βοήθεια της Κίνας στην Γαλλία εξαρτάται από την υιοθέτηση της τεχνολογίας Huawei

Εν κατακλείδι, οι μελέτες σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού θα εξεταστούν περαιτέρω και αφού πρωτίστως εγκριθούν από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ίσως δημοσιευτούν.

Ένας εμπειρογνώμονας του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος συνεργάστηκε με αρκετούς Κινέζους ερευνητές στην ηπειρωτική χώρα, για να δημοσιεύσει μια κλινική ανάλυση των περιπτώσεων Covid-19 σε ένα διεθνές περιοδικό ειδικότητας, δήλωσε ότι το έργο του δεν αποτέλεσε αντικείμενο τέτοιας ανασκόπησης το Φεβρουάριο . Από την ανακάλυψη του νέου κορονοϊού, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, στην πόλη Wuhan (επαρχία Hubei), πάνω από 1,8 εκατομμύρια περιπτώσεις λοίμωξης και περισσότεροι από 114,000 θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Από τον Ιανουάριο, οι Κινέζοι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει σε διεθνή ιατρικά περιοδικά αρκετές μελέτες για το Covid-19. Ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με τις πρώτες περιπτώσεις, όπως η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο – έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τα αριθμητικά στοιχεία που ανέφερε η κυβέρνηση και πυροδότησαν αντιπαραθέσεις στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα.

Τώρα, οι κινεζικές αρχές ενισχύουν τον έλεγχο της δημοσίευσης της έρευνας για το Covid-19. Ένας Κινέζος ερευνητής, ο οποίος μίλησε ανώνυμα από φόβο για αντίποινα, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή είναι ανησυχητική και μπορεί να παρεμποδίσει σημαντική έρευνα. “Πιστεύω ότι είναι μια συντονισμένη προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει τις εκθέσεις και να φανεί ότι η επιδημία δεν έχει ξεκινήσει στην Κίνα”, δήλωσε στο CNN. “Δεν νομίζω ότι θα ανεχτούν πραγματικά κάποια αντικειμενική μελέτη που θα διερευνά την προέλευση της νόσου” υποστήριξε.

Σύμφωνα με την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, “οι ακαδημαϊκές εργασίες για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού πρέπει να διαχειρίζονται αυστηρά και σταθερά”. Αυτές οι μελέτες, σύμφωνα με τη σειρά, πρέπει να εγκριθούν από ακαδημαϊκές επιτροπές και πανεπιστήμια και στη συνέχεια να σταλούν στην υπηρεσία επιστήμης και τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία τους κατευθύνει στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου επαληθεύονται ξανά. Μόνο αφού λάβουν απάντηση από την ομάδα εργασίας, τα πανεπιστήμια μπορούν να υποβάλουν τις μελέτες τους για δημοσίευση. Η οδηγία εκδόθηκε με βάση τις οδηγίες που προέκυψαν κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου.

Ο Κινέζος ερευνητής που μίλησε με το CNN είπε ότι η ειδοποίηση ήρθε πριν από λίγες ημέρες και είπε ότι μόνο η έρευνα του Covid-19 υπόκειται σε περαιτέρω ελέγχους. Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι αρχές του Wuhan ανέφεραν έναν κορονοϊό που προκάλεσε έναν νέο τύπο πνευμονίας. Στη συνέχεια συνδέθηκε με μια αγορά στην πόλη και λίγο αργότερα βρέθηκαν ομοιότητες με τον ιό που προκάλεσε την πανδημία του SARS κατά την περίοδο 2002-2003. Οι Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο. από τις νυχτερίδες, μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις προέλευσης των κορονοϊών.

Τέλος, τον περασμένο μήνα, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, προώθησε τη θεωρία ότι προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι εισήχθη στην Κίνα από αμερικανικούς στρατιωτικούς. Ο καθηγητής Yanzhong Huang, ο οποίος εργάζεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η προέλευση του κορονοϊού έχει γίνει ένα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα στην Κίνα.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.