Μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού σε ΝΑΤΟ και επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου – Πόλεμος η Χάγη με την Τουρκία

Σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο ειδικού «φόρουμ», ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα σε τρεις πλευρές.

Το πρώτο μήνυμα ήταν προς τις ΗΠΑ και τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου. Είτε αυτός είναι ο Μπάιντεν είτε ο Τραμπ, τα Ελληνοαμερικανικά συμφέροντα έχουν φτάσει στο ανώτερο τους σημείο, με την Ελλάδα να έχει τέτοια συμμετοχή στην πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, και η Ουάσιγκτον το επόμενο δύσκολο διάστημα -άσχετα με τις εκλογές- θα πρέπει να έχει την ανάλογη στάση προς την πιο σημαντική της σύμμαχο στην Ευρώπη.

Αν και αυτή η στάση έχει αποδειχθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με διάφορους τρόπους μέχρι σήμερα, είναι άγνωστο τι στάση θα κρατήσει ο Λευκός Όικος στην περίπτωση που στην εξουσία παραμείνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος έχει αποδείξει δεν γνωρίζει και δεν αναγνωρίζει τα συμφέροντα της χώρας του πέρα από τα παράλια των ΗΠΑ, και δεν διστάζει να κάνει προσωπική πολιτική σαν καθεστωτικός ηγέτης.

Το δεύτερο μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν προς το ΝΑΤΟ. Στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «η στάση ουδετερότητας που τηρεί το ΝΑΤΟ δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από τον ίδιο», ουσιαστικά τόνιζε προς την ηγεσία της Συμμαχίας ότι η γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ, και μέσα στο ΝΑΤΟ τελειώνει. Η Τουρκία γνωρίζοντας ότι είναι η μόνη χώρα της συμμαχίας, αυτή την στιγμή, που είναι διατιθεμένη να χάσει στελέχη και υλικό, συμπεριφέρθηκε προς άλλα μέλη της συμμαχίας με αλαζονεία. Η διαχρονική αντιπαλότητα με την Ελλάδα, το πρόσφατο περιστατικό με την Γαλλία, αλλά κυρίως, η στάση που κρατά απέναντι στα μέλη από τις Βαλτικές Χώρες λόγω Ρωσίας, έχει κάνει την Άγκυρα να αποτελεί πλέον κρίκο που σκουριάζει στην αλυσίδα του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Οι σύμμαχοι στηρίζουν την Ελλάδα για την απόφαση της

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2020

Τέλος, αποδέκτης του μηνύματος ήταν και ο Τούρκος Πρόεδρος. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε αυτό το σημείο της ιστορίας, όπως ακριβώς πριν 108 χρόνια, που οι αποφάσεις θα καθορίσουν το μέλλον της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά την ευθύνη που έχει αναλάβει, και γνωρίζει πολύ καλά επίσης ότι η αποφάσεις που παίρνει σήμερα θα αποδώσουν για το Έθνος με την δυναμική και την αποφασιστικότητα που θα δείξει ο ίδιος. Το έπραξε απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ όταν του ανακοίνωσε την απόφαση του για τα Ελληνοτουρκικά, το έπραξε στον Έβρο, στην διαχείριση του ιού, πρόσφατα με την Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, στην πρόσφατη κρίση (για τον Ερντογάν) στο Καστελόριζο, και τέλος, με την Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Όλα τα παραπάνω είναι που έκαναν την Άγκυρα και τον Ερντογάν να προβληματιστούν αφού βλέπουν για πρώτη φορά οι απειλές όχι μόνο να μην επηρεάζουν την πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ενίοτε να καλείται να τις εφαρμόσει. Ο Έρντογάν είδε επίσης την Ελλάδα να κάνει και ότι λέει, με λίγες και σαφείς πράξεις και όχι δηλώσεις

Το κοινό μήνυμα προς όλους από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν τελεσίγραφο και όχι κάποιο είδος απειλής η προειδοποίησης. Τα προβλήματα με την Τουρκία, που είναι συγκεκριμένα, θα λυθούν η με την Χάγη η με τον μεγαλύτερο φόβο της Τουρκίας, ολοκληρωτικό πόλεμο. Αναφέρθηκε πιο πάνω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι γνώστης της ιστορικής του ευθύνης, και είναι γνώστης πως στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, η Ελλάδα πρέπει σήμερα να λύσει το θέμα της Τουρκίας και να προχωρήσει ώστε εκμεταλλευτεί την θέση που έχει κερδίσει από την προσέγγιση με τις ΗΠΑ.

Γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, οι Έλληνες διπλωμάτες και διαπραγματευτές, ότι η Τουρκία θέλει έναν διμερή διάλογο για ότι αυτή θεωρεί πρόβλημα, και αυτό θα το πετύχει δημιουργώντας μια κρίση και την εμπλοκή τρίτων. Για το λόγο αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε το τελεσίγραφο, καθιστώντας σαφές ότι «θερμό επεισόδιο» και «διμερής διάλογος» δεν θα υπάρξουν.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τον Ιανουάριο συγκεκριμένα, «πατριωτικά» προφίλ από τρίτες χώρες, δημοσιογράφοι, πρώην στρατιωτικοί, ακόμα και επιστήμονες αναλυτές, προσπάθησαν να περάσουν την προσφυγή στην Χάγη ως προδοτική ενέργεια. Όσοι δε προσπάθησαν η προσπαθούν ακόμα και σήμερα να επιχειρηματολογήσουν υπέρ αυτής της διαδικασίας, θεωρούνται προδότες του Έθνους. Από πίσω τους ακολουθούν ανεύθυνοι πολίτες δημιουργώντας μια αρνητική τάση μέσα στην ίδια την χώρα.

Διαβάστε επίσης: Ήρθε και στην Ελλάδα – Εκατοντάδες λογαριασμοί στο twitter δημιουργούν τάσεις ηττοπάθειας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2020

Όλοι αυτοί αγνοούν και «αγνοούν», ότι αυτή είναι η στάση της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια. Αυτό είναι που ξέρει όλη διεθνής κοινότητα, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως προβλήματα με την Τουρκία μόνο την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση ΑΟΖ, με παραπομπή των θεμάτων στην Χάγη αν δεν υπάρξει (μόνο για αυτά τα δύο) λύση από διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκολα Μπερνς ξεκαθαρίζοντας την θέση της Ελλάδας.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.