Το «μήνυμα» του ISIS προς τους Άραβες συμμάχους του Ομπάμα
Οι απάνθρωπες εκτελέσεις αιχμαλώτων του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS) μπορεί να γίνουν ακόμα πιο σκληρές και ίσως να ξεπεράσουν ακόμα περισσότερο τα όρια της ανθρώπινης λογικής με μόνο στόχο να προκαλέσουν τον τρόμο στα αραβικά καθεστώτα – συμμάχους του αμερικανού πρόεδρου Μπάρακ Ομπάμα που συμμετέχουν στο συνασπισμό των κρατών που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίων των ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών σε Συρία και Ιράκ.
Η φρικτή δολοφονία – τον έκαψαν ζωντανό – του ιορδανού πιλότου Muadh al-Kasasbeh από το ISIS μπορεί να ερμηνευθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που παραπέμπει στην υπονόμευση των φιλοδυτικών καθεστώτων των αραβικών κρατών που έχουν την εξουσία εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Η εκτέλεση του ιορδανού πιλότου ενδέχεται, σύμφωνα με το Guardian, να έχει καταστροφική επίδραση στο ηθικό του μουσουλμανικού πληθυσμού της Ιορδανίας και ίσως να υπονομεύσει το ρόλο της μέσα στο συνασπισμό των κρατών που μάχονται το ISIS. Ουσιαστικά αυτό είναι και το «μήνυμα» του ISIS προς όλα τα αραβικά καθεστώτα του συνασπισμού καθώς η Ιορδανία είναι μία από τις τέσσερις αραβικές χώρες – οι άλλες είναι η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – που συμμετέχουν στις επιθέσεις εναντίον στόχων του ISIS στη Συρία που άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2014.
Οι επιπτώσεις στην κυβέρνηση του Αμμάν
Η ιορδανική κυβέρνηση και οι πολίτες της ενδέχεται να νιώθουν τρομοκρατημένοι από αυτή την εξαιρετικά σκληρή δολοφονία. Ο βασιλιάς Αμπντάλα μπορεί να σκεφτεί να μειώσει την ήδη χλιαρή στρατιωτική συμμετοχή της χώρας του στην μάχη κατά του ISIS. Όμως θεωρείται δύσκολο να δούμε την Ιορδανία να αποσύρεται ξαφνικά από τον συνασπισμό των κρατών διότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε και αυτόματα ότι το ISIS πέτυχε τελικά να την τρομοκρατήσει. Η κυβέρνηση του Αμμάν αντέδρασε στη δολοφονία του πιλότου εκτελώντας, σύμφωνα με το BBC, δύο καταδικασμένους Τζιχαντιστές, εκ των οποίων η μια ήταν γυναίκα, αποφεύγοντας προς το παρόν να δείξει κάποιο σημάδι αδυναμίας.
Η Ιορδανία είναι σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση καθώς είναι η μόνη παραδοσιακή σύμμαχος των ΗΠΑ που συνορεύει και με τη Συρία και το Ιράκ, όπου αποτελούν και το πεδίο των δραστηριοτήτων του ISIS. Επίσης η Ιορδανία ήταν η πατρίδα του Abu Musab al-Zarqawi του ιδρυτή της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο οποίος διαδραμάτισε και πρωτεύοντα ρόλα στη δημιουργία των προϋποθέσεων που οδήγησαν στην ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS). Υπολογίζεται ότι περίπου 2000-2500 ιορδανοί ισλαμιστές εξτρεμιστές μάχονται με το ISIS εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ και η πλειοψηφία τους προέρχονται από τις πολύ φτωχές πόλεις της Ανατολικής Οχθής από έναν κόσμο που απέχει κατά πολύ από τη σύγχρονη πρωτεύουσα Αμμάν.
Στόχος και η Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία αποτελεί και αυτή από την πλευρά της στόχο του ISIS καθώς είναι ενεργό μέλος του αμερικανικού συνασπισμού εναντίον του ISIS και ένας από τους πιο ισχυρούς και πλούσιους σύμμαχους των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο. Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS) Abu Bakr al-Baghdadi έχει χαρακτηρίσει τη χώρα ως το «κεφάλι του φιδιού και το οχυρό της νόσου». Η Σαουδική Αραβία είναι, ωστόσο, η γενέτειρα του Ουαχάμπιτικου Ισλάμ της ιδεολογίας που ενστερνίζεται το ISIS και παράλληλα και ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου. Το ISIS θα ήθελε πολύ να προκαλέσει την πτώση του Οίκου των Σαούντ και να ελέγξει τις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου ώστε να μπορέσει αποκτήσει επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi σε μια σπάνια ηχογράφηση του είχε καλέσει «τους υποστηρικτές του ISIS στην Σαουδική Αραβία «να δυσκολεύσουν τη ζωή τους (Οίκος Σαούντ) και να τους κάνουν από κατακτητές κατακτημένους». Ουσιαστικά τους προτρέπει να υπονομεύσουν εκ των έσω την κυβέρνηση του Ριάντ, να διαβρώσουν την υποστήριξη των μουσουλμανικών μαζών προς τη μοναρχία και ότι είναι προς το συμφέρον τους να δείξουν πίστη και αφοσίωση στο Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία (ISIS).
Η ανάδειξη του ISIS σε πρωταγωνιστή της εμφύλιας σύρραξης της Συρίας και σε μια δύναμη μέσα στο Ιράκ αποδεικνύει ότι αναπτύσσεται σε περιοχές όπου υπάρχει χάος και αδύναμη κεντρική κυβέρνηση. Οι αραβικές χώρες που αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ κυβερνώνται από καταπιεστικά μοναρχικά καθεστώτα που δεν έχουν την επιδοκιμασία των εξαθλιωμένων μουσουλμανικών τους μαζών, όπου και την αφύπνιση τους επιδιώκει το ISIS για να υπονομεύσει την εξουσία τους. Η φρικτή δολοφονία του ιορδανού πιλότου αποσκοπεί στο να εκφοβίσει τις μάζες και να προκαλέσει το κοινό αίσθημα εναντίον των μοναρχικών καθεστώτων με στόχο την ανατροπή τους.