Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Θέλουμε μια Ευρώπη που να δίνει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους

Πρόσκληση στις νέες και τους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στον διάλογο που γίνεται στο πλαίσιο της διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Europe Direct Κρήτης.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη στον πανευρωπαϊκό αυτό διάλογο να παίξουν ενεργό ρόλο οι περιφέρειες της χώρας και ειδικότερα η Κρήτη, λέγοντας πως αποτελεί «μεγάλο στοίχημα» τόσο για τη γεωγραφική της θέση όσο και για τις δυνατότητες τις οποίες διαθέτει, τονίζοντας ότι δεν πρέπει είναι προσανατολισμένη μόνο στον τουρισμό.

«Ελπίζουμε», είπε, «ότι θα είναι μια από τις περιφέρειες που θα πρωτοστατήσουν στην ανάκαμψη και τον μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της, το φυσικό της περιβάλλον και τους κρητικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι μπορούν να επενδύσουν σε καινοτομίες και παραγωγικές διαδικασίες».

Ανοίγοντας τις εργασίες της διαδικτυακής εκδήλωσης, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι είναι η ώρα να μιλήσουν οι πολίτες για το ποια Ευρώπη θέλουν, υπενθυμίζοντας ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι «η Ευρώπη είναι το σπίτι μας», καθώς «έχουμε περάσει μέσα από πολύ σκληρά προγράμματα προκειμένου να παραμείνουμε στο σκληρό πυρήνα της Ένωσης».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως είναι σημαντικό η Ευρώπη να γίνει ακόμα πιο δημοκρατική, να βασίζεται ακόμα περισσότερο στη διαφάνεια, να στηρίζει την περιφέρεια, να εμβαθύνει το στόχο της ευρωπαϊκής σύγκλισης, και να δίνει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους.

Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης το χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο στοίχημα της γενιάς μας», καθώς καταφέραμε, με τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης χρονιάς, η χώρα μας να εξασφαλίσει ενισχύσεις που φτάνουν, μετά από μόχλευση, τα 90 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου μισό ΑΕΠ της χώρας.

Συνεπώς, η προσπάθεια που θα κάνουμε πρέπει να είναι γενναία και «δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε οποιοδήποτε μετασχηματισμό αν δεν στραφούμε προς τις ψηφιακές δυνατότητες ώστε να αναδείξουμε ακριβώς και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χώρας μας που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο δυναμικό της».

Τέλος, ως άλλη μια μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε την ενεργειακή επάρκεια από πράσινη ενέργεια, τονίζοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία της φύσης (ήλιο, αέρα) ώστε να έχουμε αειφορία, και βέβαια να παραδώσουμε τον πλανήτη μας και τη χώρα μας στη νεότερη γενιά πολύ πιο καθαρή από ό,τι την παραλάβαμε».

ViaDiplomacy Newsroom