Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Πρέπει να επενδύσουμε σε πολλούς πόρους – Ο (αγωγός) East Med προσφέρει μία νέα πηγή ενέργειας για την Ευρώπη
Για τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και την καθαρή στάση που υιοθέτησε η χώρα μας στην κρίση του ουκρανικού μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στο «3ο Συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια» στην Ουάσινγκτον. «Δεν υπάρχει ενδιάμεση θέση όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε σε πάνελ με θέμα «Το εταιρικό σχήμα 3+1 της Ανατολικής Μεσογείου: Μία οπτική από τα εθνικά Κοινοβούλια», στο οποίο συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρισκόταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και σημείωσε ότι η χώρα έδειξε εμπράκτως την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία.
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα καταδικάζει την προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων χωρών και συνεπώς η στάση της στην ουκρανική κρίση υπαγορεύεται από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της εξωτερικής πολιτικής της. «Οι δυνάμεις που θέλουν να υιοθετήσουν τον αναθεωρητισμό θα καταλήξουν απομονωμένες διεθνώς και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τις πράξεις τους. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να επανασχεδιάσουν τα σύνορα στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε ότι αυτή η στάση αρχής συνοδεύτηκε με ένα ανάλογο κόστος. Όπως τόνισε, «είδαμε προπαγάνδα να έρχεται από τη ρωσική πλευρά. Έχουμε δει πολλές επιθέσεις από τη ρωσική πλευρά στην ελληνική κυβέρνηση και σε Έλληνες ανώτατους αξιωματούχους. Και είδαμε κάτι που ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο, τουλάχιστον στην αρχή. Επίσης, έχουμε δει πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, από τον τουρισμό έως την ενέργεια, ώστε να μη δεσμευτούμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία».
Τα 3 διδάγματα από την κρίση στην Ουκρανία
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι έχουν αρχίσει να αναδύονται τρία ελπιδοφόρα μηνύματα μέσα από αυτήν τη δύσκολη γεωπολιτική κρίση.
– Το πρώτο αφορά τη στρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης, με την ΕΕ να δείχνει πρωτοφανή επίπεδα ενότητας και συνοχής στο θέμα της επιβολής σκληρών κυρώσεων. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι προκειμένου να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει όλοι οι εταίροι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να συμμορφωθούν με το καθεστώς των κυρώσεων. «Ξυπνήσαμε από βαθύ ύπνο και συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να πληρώσουμε για την ασφάλειά μας. Συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην ασφάλειά μας και συνειδητοποιήσαμε ότι οι διατλαντικοί δεσμοί πρέπει να είναι ισχυροί και το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για την ακεραιότητά μας. Και αυτή είναι μία σημαντική αλλαγή. Και για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να επενδύσει στη δική της ασφάλεια», υπογράμμισε.
– Το δεύτερο δίδαγμα σχετίζεται με την εξασφάλιση αξιόπιστων πόρων που θα μπορέσουν να στηρίξουν την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η έκθεσή της στο ρωσικό φυσικό αέριο. «Πρέπει να επενδύσουμε σε πολλούς πόρους. Εδώ έρχεται ο (αγωγός) East Med για να προσφέρει μία νέα πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, προκειμένου να διατηρήσει την ασφάλειά της στον τομέα της ενέργειας», σημείωσε. Σχετικά με αυτό το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε ότι το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της Ανατολικής Μεσογείου και πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικά ανώτερο επίπεδο.
– Τέλος, το τρίτο ελπιδοφόρο μήνυμα αφορά στην υπενθύμιση των αξιών που υπερασπίζεται ο δημοκρατικός κόσμος απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο το σύστημα ασφαλείας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η ενότητα αποτελεί τη μόνη απάντηση σε αυτή τη κρίση, λέγοντας ότι η επικοινωνία είναι σημαντική ώστε να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Φρένο γερουσιαστή Μενέντεζ στην Τουρκία για τα μαχητικά F-16
Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν όντως οι προσπάθειες που καταβάλει η Τουρκία για την αποκατάσταση των σχέσεων με γειτονικά κράτη εδράζονται σε ειλικρινείς προθέσεις. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία είναι η αρμόδια επιτροπή για την έγκριση της πώλησης αμυντικών συστημάτων, δεν σκοπεύει να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Τουρκίας τόσο για την απόκτηση νέων όσο και για την αναβάθμιση των υφιστάμενων μαχητικών F-16 που κατέχει. Τέλος, κράτησε αποστάσεις από το non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αγωγό East Med, λέγοντας ότι η ουκρανική κρίση έφερε ξανά στο προσκήνιο την αξία που έχει το συγκεκριμένο έργο για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης.