Μιγκουέλ Μπέργκερ: Θα φέρουμε περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα
«Διαισθάνομαι την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης και την συμμεριζόμαστε. Προηγήθηκε η πάρα πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Θα συνεχίσουμε εντατικά την συνεργασία με αυτήν την ιδιαίτερα φιλική προς την οικονομία κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε πολλούς», τόνισε στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό-Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μιγκουέλ Μπέργκερ, επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Συμπληρώνει δε πως μετά το μνημόνιο «οι προϋποθέσεις υφίστανται και χαιρόμαστε που η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 2020. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας για να φέρουμε περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα».
Ο κ. Μπέργκερ, ο οποίος έλαβε μέρος στη συζήτηση «Γεωστρατηγική για την Ευρώπη» που έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας (19-20 Σεπτεμβρίου) λέει σχετικά πως «Θα καταφέρουμε να έχουμε ένα ρόλο στον κόσμο στο μέλλον. Το κομβικό όμως στοιχείο για να το επιτύχουμε είναι η συνοχή των κρατών μελών της E.E.».
Κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική υπάρχει ήδη, πρέπει όμως «να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Μπέργκερ. Θεωρεί, μάλιστα, ότι πρέπει να εκδοθούν και ευρωομόλογα (eurobonds), παρόλο που υπάρχουν σχετικές διαφωνίες στην Γερμανία, «θα πρέπει όμως να σταθμίσουμε μεταξύ των κινδύνων που υπάρχουν από την μια πλευρά, αλλά από την άλλη να θέσουμε και το ερώτημα εάν θέλουμε να ενισχύσουμε το ρόλο του ευρώ διεθνώς, οπότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς τα εκεί», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί οι Κινέζοι επένδυσαν στην Ελλάδα της κρίσης και δεν το έκαναν οι Ευρωπαίοι απαντά: «Καλή ερώτηση, την οποία θα έπρεπε να θέσει κανείς στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η Κίνα διέκρινε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αυτό που ανησυχεί εμάς, είναι ότι όταν δημιουργούνται σχήματα όπως η “ Πρωτοβουλία 17+1” η Κίνα κερδίζει σε πολιτική επιρροή και θα μπορούσε να διασπάσει την Ευρώπη. Κάθε χώρα βέβαια προσπαθεί να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις και αυτό είναι φυσικά θεμιτό», τονίζει, ενώ προσθέτει πως «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται από τα ευρωπαϊκά standards που οι Κινέζοι δεν τα έχουν. Αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά μας την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Μιγκουέλ Μπέργκερ, επικεφαλής του Οικονομικού τμήματος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος έλαβε μέρος στη συζήτηση «Γεωστρατηγική για την Ευρώπη» που έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας (19-20 Σεπτεμβρίου), στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη έχει ως εξής:
-AΠE-MΠΕ: κ. Μπέργκερ, ποιός θα είναι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ευρώπης στην παγκόσμια πολιτική σκηνή στο μέλλον;
-Μιγκουέλ Μπέργκερ: Το κομβικό στοιχείο είναι η ενότητα των χωρών μελών. Έχουμε καταφέρει για παράδειγμα, όταν επιβλήθηκαν δασμοί για τον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ, να αντιδράσουμε ενιαία. Στο θέμα του Brexit εμφανιζόμαστε ενωμένοι, πρέπει να προσέξουμε πολύ σε σχέση με την πολιτική μας απέναντι στην Κίνα αλλά και τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Θα καταφέρουμε να έχουμε ένα ρόλο στον κόσμο στο μέλλον εάν είμαστε καινοτόμοι στην τεχνολογία, αν δηλαδή να διατηρήσουμε τις κορυφαίες μας θέσεις στον τομέα αυτό και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, τις αλλαγές των καιρών, ενωμένοι. Το κομβικό όμως στοιχείο για να το επιτύχουμε αυτό είναι η συνοχή των κρατών μελών της E.E.
-Θα υπάρξει μια κοινή οικονομική πολιτική όμως στην Ευρώπη; Οι γνώμες αποκλίνουν σε τέτοια θέματα…
– Η αίσθησή μου είναι έχουμε ήδη ξεκινήσει από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον κ. Γιούνκερ. Έκανε πέρυσι μια ομιλία για το πως μπορεί η Ευρώπη να διατηρήσει ένα κυρίαρχο ρόλο διεθνώς σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ, πρέπει να γίνει ελκυστικό σε όλον τον κόσμο. Πρέπει να δούμε πως θα γίνονται περισσότερες συναλλαγές, μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών σε ευρώ διεθνώς. Πρέπει, κατά την άποψή μας να εκδοθούν ευρωπαϊκά ομόλογα (eurobonds)…
-…Ναι αλλά υπάρχουν διαφωνίες γι αυτό στην Γερμανία…
…Υπάρχουν, θα πρέπει όμως να σταθμίσουμε μεταξύ των κινδύνων που υπάρχουν από την μια πλευρά, αλλά από την άλλη να θέσουμε και το ερώτημα εάν θέλουμε να ενισχύσουμε το ρόλο του ευρώ διεθνώς, οπότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς τα εκεί.
-Η Κίνα επένδυσε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης την ώρα που η Ευρώπη συζητούσε μόνο για μέτρα λιτότητας. Γιατί δεν το έκανε η Ευρώπη κατά την γνώμη σας, ήταν λάθος της;
-Καλή ερώτηση, την οποία θα έπρεπε νομίζω να θέσει κανείς στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το ένα θέμα ήταν τα μέτρα λιτότητας, αλλά το ερώτημα γιατί δεν επένδυσαν στην Ελλάδα είναι πολύ σωστό. Η Κίνα διέκρινε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό. Αυτό που ανησυχεί εμάς, έστω και αν είναι πολύ θετικό για τις χώρες στις οποίες επενδύει, όπως λ.χ. η Ελλάδα, είναι ότι όταν δημιουργούνται πολιτικά σχήματα όπως αυτός της «Πρωτοβουλίας 17+1» (σ.σ. Η πρωτοβουλία των χωρών της Ανατολικής, Νοτιοανατολικής, Κεντρικής Ευρώπης και της Κίνας για την δημιουργία του νέου «Δρόμου του Μεταξιού», στην οποία αντιδρούν Βρυξέλλες και Βερολίνο) με τα οποία η Κίνα κερδίζει σε πολιτική επιρροή και θα μπορούσε να διασπάσει την Ευρώπη. Αυτή είναι η ανησυχία μας. Κάθε χώρα βέβαια προσπαθεί να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις και αυτό είναι φυσικά θεμιτό.
-Υπάρχει κάποιο ανάλογο ευρωπαϊκό σχέδιο όπως αυτό της Κίνας με το νέο δρόμο του μεταξιού;
-Υπάρχει μια ευρωπαϊκή στρατηγική και λέγεται «Συλλογική στρατηγική», η οποία δίνει μιαν απάντηση. Τα κονδύλια για έργα υποδομής, τις επικοινωνίες, την ψηφιακή τεχνολογία, θα αυξηθούν αισθητά στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα υπάρχει όμως πάντα μια μεγάλη διαφορά. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται από τα ευρωπαϊκά standards που οι Κινέζοι δεν τα έχουν. Αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά μας την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
-Ένα χρόνο μετά το μνημόνιο πιστεύετε ότι οι Γερμανοί θα επενδύσουν στην Ελλάδα;
Ναι, βλέπουμε ότι υπάρχουν ήδη μερικοί μεγάλοι γερμανοί επενδυτές όπως η Fraport, σήμερα επισκεύθηκα και την φαρμακευτική εταιρεία Boeringer Ingelheim, η οποία εξάγει από την Ελλάδα (σ.σ. οι εξαγωγές της ανέρχονται στο 1% των συνολικών μας). Οι προϋποθέσεις κατά την γνώμη μου υφίστανται και χαιρόμαστε που η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 2020. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την παρουσία μας στην Έκθεση, αφενός για να φέρουμε περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και αφετέρου να αναδείξουμε τον μεγάλο βαθμό της υπάρχουσας παρουσίας μας εδώ.
-Πως αξιολογεί το Βερολίνο, η κυβέρνησή σας, την κατάσταση στην Ελλάδα ειδικότερα μετά τις ελληνικές εκλογές; Υπάρχουν τώρα καλύτερες προϋποθέσεις για γερμανικές επενδύσεις; Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει μια μεγάλη αισιοδοξία…
-Διαισθάνομαι και εγώ αυτήν την αισιοδοξία. Προηγήθηκε η πάρα πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Είχαμε βέβαια ήδη με την προηγούμενη κυβέρνηση επεξεργαστεί ένα ελληνογερμανικό σχέδιο δράσης, το οποίο περιέχει διάφορα θέματα -και την οικονομία. Φυσικά θα συνεχίσουμε εντατικά την συνεργασία με αυτήν την ιδιαίτερα φιλική προς την οικονομία κυβέρνηση σε όλους τους τομείς, για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας, στον οποίο η Ελλάδα κατά την γνώμη μου διαθέτει ένα μεγάλο δυναμικό, λ.χ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή την ενεργειακή απόδοση. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε πολλούς τομείς συνεργασίας.
-Συμμερίζεστε, δηλαδή, αυτήν την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης.
-Ναι την συμμεριζόμαστε.