Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

«Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν για άλλη μια φορά ότι το διεθνές σύστημα, κυρίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χρειάζεται σοβαρή μεταρρύθμιση. Έχουμε συμφωνήσει με την Ιαπωνία για αυτό το θέμα», είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία ασκεί κριτική στον οργανισμό. Στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εγείρει τακτικά αυτό το θέμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να αποτρέψει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Στις 25 Φεβρουαρίου, σε μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι συμμετέχουσες χώρες εξέτασαν ένα ειδικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ρωσία άσκησε βέτο και το έγγραφο δεν εγκρίθηκε.

Ως αποτέλεσμα, στις 15 Μαρτίου, η Ρωσία υπέβαλε το δικό της σχέδιο ψηφίσματος που καλεί για «κατάπαυση του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων για να διασφαλιστεί η ταχεία, ασφαλής, εθελοντική και ανεμπόδιστη εκκένωση όλων των αμάχων, τονίζοντας την ανάγκη τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμφωνήσουν σε ανθρωπιστικές παύσεις για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, τότε η ίδια η ρωσική πλευρά ανέστειλε την ψηφοφορία. Στη συνέχεια, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέζια είπε ότι μια τέτοια απόφαση ελήφθη επειδή «η Δύση αναγκάζει τους συναδέλφους να μην υποστηρίξουν το ρωσικό ψήφισμα».

Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι αρχές της χώρας απαγορεύουν να αποκαλείται πόλεμος αυτό που συμβαίνει και απαιτούν τη χρήση του όρου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

ViaDiplomacy Newsroom