Μέτωπο συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας από της χώρες μέλη της SEECP
Οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, με έμφαση στην περιφερειακή συνεργασία και στις αναπτυξιακές προοπτικές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα Τίρανα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αλβανίας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της πρωτοβουλίας (Ιούλιος 2014 – Ιούνιος 2015). Στις εργασίες προήδρευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά στην περιοχή για να καταστεί αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ.
Στις εργασίες της συνάντησης πήραν μέροςπέντε αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και υπουργοί των χωρών της περιοχής και εννέα αναπληρωτές και υφυπουργοί και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.Την Ελλάδα, στην Άτυπη Σύνοδο της SEECP στα Τίρανα, εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής.
Δεκατρείς υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών των χώρων – μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) υπέγραψαν στα Τίρανα κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο δεσμεύονται να εντείνουν τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και κάθε είδους ακραίων φαινομένων που διαταράσσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής.
Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Αλβανίας, που ασκεί την προεδρία της SEECP, μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, με έμφαση στην περιφερειακή συνεργασία και στις αναπτυξιακές προοπτικές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης αυτής Συνόδου.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής.
Μετά την Αλβανία, την προεδρία της SEECP αναλαμβάνει η Βουλγαρία.
Στο κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών – μελών της SEECP, τονίζουν:
1. Καταδικάζουμε όλες τις πρακτικές και τις μορφές της τρομοκρατίας και υπογραμμίζουμε την αποφασιστικότητά μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όλων των μορφών της.
2- Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του “Ισλαμικού Κράτους”.
3- Τονίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία και δεν θα πρέπει να ταυτιστεί καμιά θρησκεία, εθνικότητα ή εθνοτική ομάδα με την τρομοκρατία.
4- Εκφράζουμε την πλήρη δέσμευση για κοινές προκλήσεις, που απαιτούν κοινή δράση και αντίδραση.
5- Ισχυρή στήριξη και προώθηση της θρησκευτικής ανοχής και συνύπαρξης ως άμεση συμβολή στη δημοκρατία, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Αλλά και για να αποφευχθεί η ριζοσπαστικοποίηση στην περιοχή μας.
6- Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στον παγκόσμιο αντιτρομοκρατικό συνασπισμό και δεσμευόμαστε για την ενίσχυση της συνεργασίας, μέσω των μηχανισμών, μαζί με τους εταίρους.
7- Εκφράζουμε μεγάλη ανησυχία για την αύξηση της δραστηριότητας και της τρομοκρατικής απειλής- ειδικά σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης- και δεσμευόμαστε για πολιτική δράση και την εξεύρεση τρόπων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.