Μετά τον Κόσοβο επιχείρηση της ΜΙΤ και στην Ελλάδα;

Τη στιγμή που οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες απήγαγαν από το Κόσοβο και μετέφεραν στην Τουρκία «χωρίς να ανοίξει ρουθούνι» έξι Τούρκους με την κατηγορία ότι είναι στελέχη του δικτύου Φετουλάχ Γκιουλέν, η ελληνική κυβέρνηση τρέμει στο ενδεχόμενο να μετατραπούν οι οκτώ Τούρκοι που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα, σε μια ιδιότυπη υπόθεση Οτσαλάν.

Πράγματι, η επικείμενη αποφυλάκισή τους μετά την παρέλευση του 18μηνου δημιουργεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα: τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα; Ο Σταύρος Κοντονής διαβεβαίωσε ότι η απελευθέρωσή τους δεν μπορεί να αποφευχθεί, καθώς αυτό επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Το ενδεχόμενο στήσιμο μιας ενέδρας, όμως, σε ελληνικό έδαφος, μιας απαγωγής ή, ακόμα χειρότερα, μιας δολοφονικής ενέργειας θα συνιστούσε τεράστιο πλήγμα στο κύρος της Ελλάδας. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που οι μυστικές υπηρεσίας της Τουρκίας θα δρούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παρότι η Δύση «πυροβολεί» το Κρεμλίνο μετά τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροτοξική ουσία, κανείς δεν δίνει σημασία στο μακρύ χέρι του Ερντογάν στη Δύση. Τούρκοι πράκτορες της ΜΙΤ που ζουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απασχολούμενοι σε ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφραστικές ομάδες, τράπεζες και μουσουλμανικά τεμένη φαίνεται ότι έχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε προνομιακό πεδίο δράσης. Με απειλές, απαγωγές και ύποπτους θανάτους Κούρδων ακτιβιστών και μελών της αδελφότητας Γκιουλέν έχουν προβληματίσει τις αρχές ασφαλείας πολλών κρατών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Στη Χάγη, μάλιστα, λέγεται ότι έχει έδρα ένα άρτια δομημένο και πολυπληθές παράρτημα της ΜΙΤ. Στη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνονται και οι «λίστες θανάτου», στις οποίες έχουν καταχωρηθεί Κούρδοι, Τούρκοι, αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες που είναι σφοδροί επικριτές του Ερντογάν. Ενδεικτικό του κλίματος διωγμών που επικρατεί στη γείτονα είναι και το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός Τούρκων χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να περάσει στην Ελλάδα, ζητώντας άσυλο. Απλώς η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που η Αγκυρα χαρακτηρίζει «πραξικοπηματίες» και απαιτεί επίμονα την έκδοσή τους είναι εμβληματική. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν κάθε νόμιμο μέσο για να παρατείνουν την κράτηση των «οκτώ», φοβούμενες το ενδεχόμενο να πέσουν κι αυτοί θύματα δολοφονικής επίθεσης από Τούρκους πράκτορες.

Εκτροχιασμός της ΜΙΤ

Αν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για περιθωριοποίηση της ΜΙΤ από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω του ότι δεν τον ενημέρωσε εγκαίρως, τα γεγονότα απέδειξαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να εμπιστεύεται τον αρχηγό της Χακάν Φιντάν. Οταν μάλιστα τον είχε διορίσει σε αυτή τη θέση είχε επιβεβαιωθεί η φήμη πως τον θεωρούσε πολιτικό τέκνο του. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι του είχε αναθέσει την αποστολή της διαπραγμάτευσης με τον φυλακισμένο Οτσαλάν για αναζήτηση πολιτικής λύσης του Κουρδικού. Αργότερα είχαν κυκλοφορήσει φήμες για αντικατάσταση του επικεφαλής της ΜΙΤ, αλλά διαψεύστηκαν. Τον Χακάν Φιντάν και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ έστειλε ο Ερντογάν στη Μόσχα για να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους του Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως των Ρώσων για την εισβολή στην Αφρίν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έγιναν εκκαθαρίσεις και στη ΜΙΤ, όπως και σε όλους τους κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς. Οσοι ήταν ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν απολύθηκαν ή και φυλακίστηκαν και στη συνέχεια η ΜΙΤ στελεχώθηκε με νέο αίμα και δημιουργήθηκαν στους κόλπους της νέα ανεξάρτητα τμήματα που λογοδοτούν απευθείας σε Τούρκο πρόεδρο. Ενα τέτοιο τμήμα ασχολείται αποκλειστικά με τη δράση όσων έχουν την ταμπέλα του αντιφρονούντα και έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Αυτό είχε υποστηρίξει και ο διωκόμενος και αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ: «Η ΜΙΤ έχει ήδη δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας στους σκοτεινούς διαδρόμους της Αγκυρας για τον συντονισμό δολοφονιών σημαντικών επικριτών του Ερντογάν στο εξωτερικό». Η εκστρατεία τρόμου σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν είναι, πάντως, κάτι νέο για την Αγκυρα. Ξεκίνησε με κυβερνοεπιθέσεις και έχει φτάσει να συμπεριλαμβάνει και μια σειρά εγκλημάτων κατά της ζωής.

Πεδίο δράσης το Παρίσι, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ελβετία…

Η δράση πρακτόρων της ΜΙΤ εκτός τουρκικών συνόρων είναι τόσο προφανής που οι υπηρεσίες της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Εξάλλου, αυτοί υπολογίζονται σε χιλιάδες. Το κουβάρι της δράσης τους άρχισε να ξετυλίγεται στις 9 Ιανουαρίου του 2013, με την εν ψυχρώ δολοφονία τριών Κούρδων στο Παρίσι, που είχε σημάνει συναγερμό στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Οι έρευνες έδειξαν ότι τις δολοφονίες είχαν διαπράξει είτε πράκτορες της ΜΙΤ είτε πληρωμένοι εκτελεστές που είχαν προληφθεί από την τουρκική μυστική υπηρεσία.

Η μία εκ των θυμάτων ήταν η Σακίνε Τζανσίζ, ηγετικό στέλεχος του PKK, το οποίο μάλιστα δημοσίευσε λίγες ημέρες νωρίτερα βίντεο, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που δείχνουν δυο υψηλά ιστάμενα στελέχη της ΜΙΤ να εξηγούν στην κάμερα τον σχεδιασμό και την οργάνωση της εκτέλεσης στο Παρίσι. Το ίδιο έκανε και με τα ονόματα, τα διπλωματικά διαβατήρια και τις επαγγελματικές ταυτότητες των δυο συλληφθέντων, δηλαδή του διευθυντή του Τμήματος Επιχειρήσεων κατά των Αυτονομιστών και του διευθυντή του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της ΜΙΤ. Οι δυο πράκτορες αποκάλυψαν πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες που αποδεικνύουν ότι η τριπλή δολοφονία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τη ΜΙΤ. Οι ίδιοι παραδέχθηκαν, πάντα on camera, την αυθεντικότητα των επίσημων εγγράφων που είχαν ήδη δημοσιευτεί από τα κουρδικά ΜΜΕ. Αποκάλυψαν, μάλιστα, τα ονόματα και τις θέσεις των πρακτόρων που διέταξαν και εκείνων που πραγματοποίησαν την τριπλή δολοφονία. Πρόκειται για ένα υψηλά ιστάμενο μέλος της τουρκικής επιτροπής αρμόδιας για την έναρξη διαλόγου με το ΡΚΚ με σκοπό την ειρήνη. «Μια τέτοια επίθεση, που είναι πολύ σημαντική και μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμφωνία μιας ανώτατης πολιτικής αρχής», δήλωσε ο αξιωματικός της ΜΙΤ.

Αλλο ένα περιστατικό που θορύβησε τις ευρωπαϊκές αρχές είναι η αποκάλυψη ότι Τούρκοι πράκτορες σχεδίαζαν τη δολοφονία Κούρδισσας πρώην βουλευτίνας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την αποκάλυψή έκανε η ολλανδική εφημερίδα «De Telegraaf». Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι εδώ και μήνες η MIT έχει στήσει αρχηγείο στη Χάγη, όπου Τούρκοι πράκτορες συμπληρώνουν τις λίστες με τα ονόματα αντιφρονούντων και επικριτών του Ερντογάν που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Το ρεπορτάζ, μάλιστα, έφερε τον τίτλο «Χάγη, η φωλιά Τούρκων πρακτόρων» και στηρίζεται σε απομαγνητοφώνηση συνομιλίας μεταξύ ενός πράκτορα της MIT στη Χάγη και του Τούρκου πράκτορα Μουσταφά Καρατάς στο Αμβούργο. Η συνομιλία έγινε γνωστή αφότου στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα του Die Linke, στην τοπική Βουλή του Αμβούργου Τζανσού Οζντεμίρ. Αντίγραφο του ηχητικού της συνομιλίας παραδόθηκε και στην Αστυνομία του Αμβούργου. Οι πράκτορες συζητούν, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα, και για την πρώην βουλευτή του τουρκικού Κοινοβουλίου Σεβαχίρ Μπαγιντίρ, η οποία είναι κουρδικής καταγωγής.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η υπόθεση του Κούρδου πολιτικού Γιουκσέλ Κοτς, ο οποίος ζει στη Γερμανία. Το 2016 οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν τον Τούρκο πολίτη Φετίχ Σ., ο οποίος κατηγορήθηκε ως πράκτορας της MΙT που είχε εντολές να δολοφονήσει τον Κούρδο πολιτικό. Η συγκεκριμένη υπόθεση που έφτασε στη Δικαιοσύνη ανάγκασε τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να σπάσουν τη σιωπή τους και να ενημερώσουν επισήμως τους δικαστές και συνεπώς τους Γερμανούς και Ευρωπαίους πολίτες για τη δράση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», τον Ιανουάριο του 2017, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τους δικαστές ότι στη χώρα ενδέχεται να βρίσκονται τουλάχιστον 6.000 πράκτορες της MΙT και μη υπολογίσιμος αριθμός συνεργατών τους. Η γαλλική «Le Monde», με τη σειρά της, αποκαλύπτει πως η MΙT έχει αναπτύξει τεράστιο δίκτυο πρακτόρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό να εξολοθρεύσει εχθρούς του Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί ο μίτος σε αυτόν τον κατασκοπευτικό λαβύρινθο είναι η στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ενδεικτική και πιο πρόσφατη υπόθεση είναι αυτή που αφορά στην Ελβετία: μέσω εγγράφων τεκμηριώθηκε ότι Τούρκοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες που εργάζονται στην τουρκική πρεσβεία της Βέρνης σχεδίασαν να απαγάγουν ένα άτομο που ζει στην Ελβετία και ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο άρχισε έρευνα σχετικά με το θέμα. Το ρεπορτάζ της γνωστής ελβετικής εφημερίδας «Tagesanzeiger», που στηρίζεται σε έγγραφα από αρμόδια υπηρεσία, αναφέρει ότι δύο υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της τουρκικής πρεσβείας της Βέρνης σε συνεργασία με ένα άτομο, τα στοιχεία του οποίου δεν ανακοινώθηκαν, οργάνωσαν απαγωγή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, η απόπειρα σχεδιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 και αφορούσε έναν επιχειρηματία 55 ετών που κατείχε και την ελβετική και την τουρκική υπηκοότητα.

Οι ελβετικές αρχές επιχείρησαν να κρατήσουν κρυφή την υπόθεση, αλλά η εφημερίδα δημοσίευσε λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, υπήρξαν περισσότερες της μιας συναντήσεις για την προετοιμασία της απαγωγής. Αρμόδιοι της MIT συναντήθηκαν τρεις φορές με Τούρκους διπλωμάτες και με ένα ακόμη άτομο σε ένα γκαράζ αυτοκινήτων που βρίσκεται στη Ζυρίχη κοντά σε ένα νεκροταφείο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στελέχη της ΜΙΤ συναντήθηκαν σε νεκροταφείο της Ζυρίχης με αρμόδιο της τουρκικής πρεσβείας της Βέρνης πάντα με θέμα την οργάνωση της απαγωγής.

Λέγεται πως στο στόχαστρο της επίλεκτης ομάδας που αποτελεί την καρδιά του επιχειρησιακού βραχίονα της ΜΙΤ βρίσκεται και η Ελλάδα. Ο Εριχ Σμιτ-Εενμπομ, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αναλυτής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Πολιτική Ειρήνης, υποστηρίζει πως «εδώ και καιρό ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει δώσει εντολή στις μυστικές υπηρεσίες να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς μακρόπνοος στόχος του είναι μια Τουρκία που δεν θα περιορίζεται στα σημερινά της σύνορα».

Η ΜΙΤ φέρεται μάλιστα να έχει εξοπλίσει πράκτορές της σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα τσεχικής προέλευσης υποπολυβόλα τύπου Scorpion. Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τα όπλα που βρέθηκαν στο τζαμί της Κομοτηνής να έφτασαν εκεί με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από πράκτορες της ΜΙΤ. Ο ίδιος τονίζει τον ρόλο που παίζουν οι ιμάμηδες που στέλνει η Αγκυρα στο εξωτερικό, καθώς και τα τουρκικά προξενεία, τα οποία λειτουργούν σαν κέντρα συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης κάθε είδους αντιφρονούντων.

(πηγή: Πρώτο Θέμα)

ViaDiplomacy Newsroom