Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου η απόφαση για το τουρκικό πρόγραμμα T-LORAMIDS
Για πολλοστή φορά η τουρκική κυβέρνηση ανέβαλε την επιλογή του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος του προγράματος T-LORAMIDS που θα εξοπλίσει τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η απόφαση για το σύστημα που θα επιλεγεί θα ληφθεί μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, ενώ όπως επισημάνθηκε από ανώτερος αξιωματούχο της τουρκικής κυβέρνησης οι διαπραγματεύσεις και με τους τρείς υποψήφιους κατασκευαστές δηλ την εταιρεία Eurosam με το ευρωπαϊκό σύστημα SAMP/T Mamba, τις αμερικανικές εταιρείες Raytheon και Lockheed Martin με το γνωστό σύστημα Patriot PAC-3 και την κινεζική εταιρεία CPMIEC με το σύστημα HQ-9/FD-2000 συνεχίζονται κανονικά.
Το ζήτημα της επιλογής του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος θα συζητηθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού που θα εκλεγεί τον ερχόμενο Ιούνιο.
Πάντως όπως ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την νέα κυβέρνηση, οπότε δεν αναμένεται κάποια απόφαση σύντομα, εντός του καλοκαιριού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η επιλογή του νέου συστήματος θα ανακοινωθεί πριν την 24 η Απριλίου 2015, ώστε να αποτελέσει συν τοις άλλοις μοχλό πίεσης προς την γαλλική και αμερικανική κυβέρνηση, αναφορικά με την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, αφού φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το 1915, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το σκοτεινό σχέδιο των Οθωμανών Τούρκων.
Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη στην νέα επανατοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης για το ζήτημα της επιλογής του νέου αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος, είναι η δήλωση Τούρκου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τον οποίο, οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούσαν να αυξηθούν στην νέα φάση της διαδικασίας μετά τις εθνικές εκλογές από τρείς σε τέσσερις, αφού σύμφωνα με το ίδιο άτομο στον τουρκικό διαγωνισμό θα μπορούσε να συμμετάσχει ξανά και η Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική υποψηφιότητα είχε απορριφθεί στην αρχική φάση του διαγωνισμού.
Σήμερα όμως σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο η Τουρκία δεν θα είχαν αντίρρηση να επανεξετάσει την ρωσική πρόταση, εφόσον μειωθεί το κόστος απόκτησης των συστημάτων και αυξηθεί το ποσοστό μεταφοράς τεχνολογίας από τη ρωσική στην τουρκική βιομηχανία.
Παρα το γεγονός ότι η Τουρκία επέλεξε το Σεπτέμβριο του 2013 το κινεζικό σύστημα HQ-9/FD-2000 έναντι 3,44 δις δολάρια για την αγορά 12 συστημάτων και την μεταφορά της σχετικής τεχνολογίας στην τουρκική βιομηχανία, το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) συνέχιζε να πραγματοποιεί παράλληλες διαπραγματεύσεις τόσο με τους Κινέζους, όσο και με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους υποψηφίους.
Όπως έχει αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν η επιλογή της Τουρκίας για τοπ κινεζικό σύστημα αντιμετωπίστηκε με μεγάλη εχθρότητα από τη Δύση και το ΝΑΤΟ αφού το HQ-9/FD-2000 δεν είναι συμβατό με το ΝΑΤΟικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αεράμυνας NADGE ενώ μια πιθανή διασύνδεση του με το κινεζικό σύστημα ενέχει πολλούς κινδύνους διαρροής σημαντικών και απόρρητων πληροφοριών προς την κινεζική βιομηχανία.
Παρόλα αυτά οι Τούρκοι συνεχίζουν να εκβιάζουν τη Δύση με τους Κινέζους, «βάζοντας» στον διαγωνισμό τώρα και τους Ρώσους.