Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα παύει να είναι το «μαξιλάρι» του ΝΑΤΟ

Από την στιγμή που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η Συμφωνία των Πρεσπών, και οι δύο χώρες θα δούνε να εξελίσσονται τα θετικά και τα αρνητικά για την κάθε μια ξεχωριστά, αποτέλεσμα του συμβιβασμού στον οποίο προχώρησαν.

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις από εδώ και πέρα θα πρέπει να κάνουν δύο πράγματα, το πρώτο είναι να επιτηρούν με λεπτομέρεια την εφαρμογή της Συμφωνίας, και μάλιστα με σκληρό και επιβλητικό τρόπο ώστε να μειωθεί η ταπείνωση που νιώθει ο Ελληνικός λαός.

Το δεύτερο, είναι να εκμεταλλευτούν σε μέγιστο βαθμό τα όσα θετικά προκύπτουν από την Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα από αυτά είναι και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και η Συλλογική Άμυνα

Το άρθρο 5 είναι η ιδρυτική αρχή της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου είναι μια επίθεση εναντίον όλων. Το άρθρο 5 εφαρμόσθηκε σε μια περίπτωση, σε αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου

Σε όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες όπου η εφαρμογή του Άρθρου 5 ήταν πιθανή αφού συνόρευε με εχθρικές χώρες και πιστές στην Σοβιετική Ένωση.

Η  κατάρρευση της τελευταίας άλλαξε δραματικά τους συσχετισμούς και συμμαχίες. Το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε στα Ανατολικά της Ευρώπης ενσωματώνοντας στην Συμμαχία χώρες που άνηκαν στην Σοβιετική Ένωση

Αυτόματα, τα κράτη αυτά έγιναν τα «μαξιλάρια» του ΝΑΤΟ.  Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Βουλγαρία και Ρουμανία, το 2004 γίνονται μέλη της Συμμαχίας. Ακολουθούν η Αλβανία το 2009 και τέλος το Μαυροβούνιο το 2017.

Η Ελλάδα πλέον παύει να είναι χώρα «μαξιλάρι» του ΝΑΤΟ και η ένταση με την Ρωσία μεταφέρεται στις χώρες της Βαλτικής και την Μαύρη Θάλασσα, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα προστρέξει για την εφαρμογή του Άρθρου 5 σε άλλο μέλος.

Όμως, όποιος προσέξει στο χάρτη με τα μέλη της Συμμαχίας, θα προσέξει ότι υπήρχε ένα κενό, αυτό της γειτονικής χώρας, της ΠΓΔΜ. Και φυσικά τα Σκόπια δεν θα έκαναν επίθεση στην Ελλάδα η ακόμα και στις Αλβανία και Βουλγαρία ώστε να εφαρμοσθεί το Άρθρο 5.

Όμως η Ελλάδα για τις ΗΠΑ είναι πλέον το Στρατηγικό τους Βάθος στην Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Μια ενδεχόμενη κρίση –πιθανή- στην Βοσνία η ακόμα και στο Κόσοβο, αν η μυστική διπλωματία δεν καρποφορήσει μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια, με την κρίση να φτάνει στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ θα δώσει την δυνατότητα στην Συμμαχία να μεταφέρει δυνάμεις και να ενώσει τα Βαλκάνια κάτω από έναν στρατιωτικό σχηματισμό, και έτσι να περιορίζει την Ρωσική επιρροή στην Σερβία

Η ασφάλεια και η ειρήνη στα Βαλκάνια είναι βασικός στόχος όχι μόνο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πίεση που δέχεται η Ρωσία ώστε να συμβιβαστεί στην Βόρεια Θάλασσα, προϋποθέτει σταθερότητα στα Βαλκάνια, ειρήνη , δυνατές οικονομίες ώστε ο Ρωσικός παράγοντας να εκδιωχθεί από την περιοχή

ViaDiplomacy Newsroom