Μετά την Μόσχα η Μέρκελ ζητά «Υγειονομική Συμμαχία» και από το Πεκίνο

Την πρόθεση της Γερμανίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Κίνα και με ενωμένες τις δυνάμεις τους τα δύο κράτη να νικήσουν τον κορωνοϊό, εξέφρασε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προέτρεψε τη Γερμανία και την Κίνα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της πανδημίας, αύξησαν την προοπτική βαθύτερης συνεργασίας στο θέμα των εμβολίων κατά του Covid-19.

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση στη διάρκεια της ψηφιακής κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, και παρότι βρίσκονται σε διένεξη για αρκετά ζητήματα, η Μέρκελ δήλωσε ότι τα δύο έθνη θα πρέπει «να μιλήσουν ανοιχτά και με διαφάνεια για την παραγωγή εμβολίων».

 «Και, αν είναι δυνατόν, να έχουμε επίσης αμοιβαία αναγνωρισμένα εμβόλια», είπε η Μέρκελ στον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Μπορούμε να συγκρατήσουμε μόνο αυτήν την πανδημία», πρόσθεσε. «Η Κίνα και η Γερμανία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό», συνέχισε.

Υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι τα εμβόλια της Κίνας είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα υπόλοιπα διαθέσιμα, εγείροντας ερωτήματα για κράτη, όπως η Βραζιλία ή η Ουγγαρία που εξαρτώνται από τα συγκεκριμένα εμβόλια καθώς και για την ίδια την εκστρατεία εμβολιασμού της Κίνας.

Ενώ τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna καθώς και το ρωσικό Sputnik V , έδωσαν ποσοστά προστασίας άνω του 90%, τα εμβόλια της Κίνας ανέφεραν γενικά πολύ χαμηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Η BioNTech της Γερμανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένεται να δοθεί έγκριση από την Κίνα για τον εμβόλιο που ανέπτυξε από κοινού με την Pfizer μέχρι τον Ιούλιο.

Ο Λι αναγνώρισε ότι η Κίνα και η Γερμανία έχουν «διαφορετικές απόψεις για ορισμένα ζητήματα», προτρέποντας το Βερολίνο να σεβαστεί τα βασικά συμφέροντα του Πεκίνου, να του συμπεριφέρεται ισότιμα και να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές του υποθέσεις, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Είπε ότι ελπίζει ότι τα δύο κράτη μπορούν να «εξαλείψουν περιττές περισπασμούς» έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν «υγιείς και σταθερούς» διμερείς δεσμούς.

Η Μέρκελ εξέτασε εν συντομία το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα στις παρατηρήσεις της, λέγοντας ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων ιδιαίτερα για το Χονγκ Κονγκ.

«Θα ήθελα να ξαναρχίσουμε το διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα το συντομότερο δυνατό», είπε, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί δικαιοσύνης της Γερμανίας και της Κίνας θα πρέπει να τους συζητήσουν «σε βάθος». Όπως και η Μέρκελ και ο Λι, πολλοί από τους υπουργούς τους συμμετέχουν επίσης στις συζητήσεις της Τετάρτης.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom