Μετά το Fulda Gap το Suwalki Gap: Το νέο σημείο αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία
Την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διαφυλάξει με κάθε κόστος την προστασία της μοναδικής χερσαίας διόδου επικοινωνίας και ανεφοδιασμού των τριών Βαλτικών χωρών με την Πολωνία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
To «Suwalki Gap» μια στενή λωρίδα 60 χλμ στα σύνορα της Πολωνίας με την Λιθουανία μεταξύ της Λευκορωσίας και του Ρωσικού θύλακα του Kaliningrad, αποτελεί το νέο σημείο τριβής του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, αφού μια πιθανή επίθεση των Ρωσικών δυνάμεων του Kaliningrad στην περιοχή αυτή με κατεύθυνση προς την Λευκορωσία, θα μπορούσε να αποκόψει την μοναδική χερσαία οδό ανεφοδιασμού των τριών Βαλτικών χωρών.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΝΑΤΟ να υπερασπίσει τις χώρες αυτές οι δυνάμεις της Συμμαχίας απέστειλαν την Τρίτη 20 Ιουνίου στην περιοχή Suwalki δύο Ομάδες Μάχης οι οποίες συμμετείχαν στην άσκηση «Saber Strike».
Οι Ομάδες Μάχης του ΝΑΤΟ κινήθηκαν από την Πολωνία προς τα εδάφη της Λιθουανίας μέσω του «Suwalki Gap» δοκιμάζοντας τις δυνατότητες ταχείας αντίδρασης υπό συνθήκες πολέμου.
Στην άσκηση συμμετείχαν Αμερικανικές, Γερμανικές, Βρετανικές, Πολωνικές, Λιθουανικές και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η άσκηση «Saber Strike» σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ μετακίνησε Ομάδες Μάχης από τα εδάφη μιας χώρας σε μια άλλη Συμμαχική χώρα.
Η Συμμαχική στρατιωτική δύναμη που εισήλθε στην Λιθουανία διασχίζοντας μια πλωτή γέφυρα που Γερμανοί και Βρετανοί μηχανικοί είχαν αναπτύξει νωρίτερα, περιελάμβανε άρματα μάχης, ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ, ενώ επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache παρείχαν προστασία στις χερσαίες δυνάμεις και βομβαρδιστικά B-1B Lancer ίπταντο στην ευρύτερη περιοχή.
Η σημασία αυτής της άσκησης αποτυπώνεται καλύτερα στα λόγια της Λιθουανής Προέδρου Dalia Grybauskaite η οποία δήλωσε ότι με την «Saber Strike» το ΝΑΤΟ επιδεικνύει την ικανότητα του να διασφαλίσει το πιο αδύνατο γεωγραφικά σημείο της Συμμαχίας την πλέον σημαντική δίοδο επικοινωνίας και ανεφοδιασμού των τριών Βαλτικών κρατών.
Όπως το περίφημο «Fulda Gap», το δεύτερο κατά σειρά πέρασμα ανάμεσα στην Hesse-Thuringian και την Φρανκφούρτη που θα μπορούσαν να ακολουθούσουν οι Σοβιετικές δυνάμεις σε μια υποτιθέμενη επίθεση στην Δυτική Γερμανία και το οποίο τους επέτρεπε να κόψουν την Δ. Γερμανία στα δύο φτάνοντας στον ποταμό Ρήνο, έτσι και το «Suwalki Gap» αποτελεί το νέο πιθανό σημείο ένοπλης αντιπαράθεσης της Δύσης με την Ανατολή και όπως φαίνεται το ΝΑΤΟ επιθυμεί να είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο ώστε να μην επιστρέψει στην Μόσχα να αποκόψει γεωγραφικά τις τρείς Βαλτικές χώρες από την Δύση.