Μεσολάβηση Πενς σε Ιρλανδία και Βρετανία

Εκκληση στην Ευρωπαϊκή Eνωση να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το Brexit που θα σέβεται τη βρετανική κυριαρχία, απηύθυνε ο Μάικ Πενς από το Δουβλίνο. Ταυτόχρονα, όμως, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η ειρηνευτική συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία και αναγνώρισε την οξύτητα του προβλήματος σχετικά με το ιρλανδικό σύνορο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ε.Ε., αλλά αναγνωρίζουν και τις μοναδικές προκλήσεις αναφορικά με το πρόβλημα του συνόρου», δήλωσε ο Πενς –ο οποίος κατάγεται από οικογένεια Ιρλανδών μεταναστών– στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ. Η αμερικανική μεσολάβηση επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον είχε συμβάλει καταλυτικά στην ιστορική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έβαλε τέλος σε δεκαετίες αιματηρών ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Από την πλευρά του, ο Λίο Βαράντκαρ ζήτησε από τον Πενς να μεταφέρει στις ΗΠΑ το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον οφείλει να υποστηρίξει τη συμφωνία διαζυγίου που είχε συνομολογήσει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, για το καλό της ειρήνης.

Ο Πενς δέχθηκε χθες καυστικές επιθέσεις από τους Δημοκρατικούς, που τον κατηγόρησαν ότι διοχετεύει χρήματα των φορολογουμένων στον επιχειρηματικό όμιλο του Τραμπ. Αφορμή στάθηκε η επιλογή του αντιπροέδρου να καταλύσει σε ξενοδοχείο του ομίλου Τραμπ, παρότι αυτό βρίσκεται σε απόσταση 300 χλμ. από το Δουβλίνο. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε συναντήσεις με τη νέα ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Στόχος της διήμερης αποστολής του θα είναι η «συνολική επανεκκίνηση» των σχέσεων ΗΠΑ – Ε.Ε., όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Γκόρντον Σόντλαντ.

ViaDiplomacy Newsroom