Μενέντεζ: «Εξωφρενικό» το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Στην έμμεση παραδοχή ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι τα μέρη που δημιουργούν τα προβλήματα στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προχώρησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια ακρόασης για τη Λιβύη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στο ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη κυβέρνηση στη Λιβύη θα πρέπει να απορρίψει το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον, αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, διατύπωσε τη πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη περιοχή.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος μέσω πιεστικών ερωτήσεων, τον κάλεσε να διευκρινίσει ποια είναι τα μέρη που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Στο σημείο αυτό, ο γερουσιαστής Μενέντεζ παρουσίασε την Τουρκία ως το μοναδικό μέρος που δημιουργεί τα προβλήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, μια συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «εξωφρενική».

«Αυτό είναι πολύ ωραίο, (καλούμε) όλα τα μέρη. Αλλά υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Η Τουρκία έχει αυτή την εξωφρενική αξίωση, διεκδικώντας μια λωρίδα που διέρχεται από διεθνή ύδατα και στην πραγματικότητα εδάφη της Ελλάδας, για παράδειγμα, καθώς και της Κύπρου… Γιατί λέμε “όλα τα μέρη”, όταν στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η Τουρκία;», αναρωτήθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν μια ανάφλεξη των εντάσεων και ότι έχουν εμπλακεί διπλωματικά με όλα τα μέρη για να πετύχουν τον στόχο της αποκλιμάκωσης.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, όμως, επέμεινε και τον κάλεσε να απαντήσει εάν η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προκαλέσει προβλήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι οι δύο χώρες δεν έχουν προβεί σε καμία προκλητική ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom