Μελέτη: Τη στρατηγική πρωτοκαθεδρία της στον Ειρηνικό Ωκεανό έχουν απολέσει οι ΗΠΑ
Τη στρατηγική πρωτοκαθεδρία της στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει απολέσει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. «Οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε ατροφική δύναμη, επικίνδυνα εκτεταμένη και απροετοίμαστη για ενδεχόμενη αντιπαράθεση με την Κίνα», αναφέρει η έκθεση του ινστιτούτου, που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα. Η εκτίμηση αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, όπως η Αυστραλία, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία, που εξαρτώνται άμεσα από τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ έχει στο μεταξύ προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους συμμάχους της, ενισχύοντας τη μεταξύ τους πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους απέναντι στην κινεζική επιθετικότητα. Η έκθεση του ινστιτούτου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες αυτές, αποκαλύπτοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θα είχε την ικανότητα να αντιταχθεί στα επεκτατικά σχέδια του Πεκίνου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Κάνοντας λόγο για «στρατηγική χρεοκοπία», οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν ότι οι δεκαετίες πολέμων στη Μέση Ανατολή και η έλλειψη επενδύσεων άφησαν έκθετους τους συμμάχους των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα. «Η Κίνα, αντιθέτως, ενισχύει διαρκώς τις αμυντικές της ικανότητες, επενδύοντας σε προηγμένα στρατιωτικά συστήματα», προειδοποιεί η μελέτη.
Μετά την ανάδειξη του προέ-δρου Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία της Κίνας, ο επίσημος ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας αυξήθηκε κατά 75%, για να φθάσει στα 178 δισ. δολάρια, παρότι το πραγματικό ποσόν είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο. Το Πεκίνο έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης ακριβείας και συστημάτων ηλεκτρονικών αντιμέτρων, τα οποία θα καταστήσουν ιδιαίτερα δύσκολη την ταχεία ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Ειρηνικού.
Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν όλες οι αμερικανικές και συμμαχικές στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια και αμυντικές υποδομές στον Δυτικό Ειρηνικό δεν διαθέτουν αποτελεσματικές αμυντικές υποδομές και θα κινδυνεύσουν άμεσα σε περίπτωση κινεζικής επιβουλής. Η κινεζική αμυντική υπεροχή μπορεί να αξιοποιηθεί από το Πεκίνο για την κατάληψη εδαφών της Ταϊβάν, υπό ιαπωνική διοίκηση νήσων ή νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, προτού η Ουάσιγκτον αντιδράσει στρατιωτικά.
Ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων εδάφους εδάφους σε κράτη της Ασίας και του Ειρηνικού και η μόνιμη παρουσία ισχυρών δυνάμεων Αμερικανών πεζοναυτών μπορούν να επιτρέψουν την ανάσχεση της κινεζικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανησυχίες είναι τέτοιες, που η Αυστραλία εξετάζει ακόμη και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφός της.