Με το βλέμμα στο πετρέλαιο της Συρίας ο Ερντογάν
Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να αποτελεί την μεγαλύτερη κρίση σε πολλά κράτη σε όλη σχεδόν την υδρόγειο, ωστόσο η Άγκυρα, φαίνεται να βρίσκεται σε άλλα μήκη κύματος και αυτό γιατί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ψάχνει πάντα να βρει ή να δημιουργήσει κρίσεις, με έναν και μόνο στόχο. Την ενίσχυση της δημοτικότητάς του.
Μόλις την Τρίτη,παραμονή της Εθνικής Επετείου της Ελλάδας, η Άγκυρα, για ακόμα μια φορά και αψηφώντας την πανδημία και την αγωνία της υφηλίου δημιούργησε νέες εντάσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. α αλλά η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, με τις “ευλογίες” του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε τις γεωγραφικές συντεταγμένες βάσει της Τουρκικής-Λιβυκής Συμφωνίας που είχε κηρυχθεί παράνομη από την Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο.Στην επιστολή του Feridun Hadi Sinirlioğlu, γίνεται αναφορά σε «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ αρνείται τ δικαίωμα των νησιών στην ΑΟΖ. Επίσης, μεταξύ άλλων, τονίζει πως η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις σημειώνοντας πως είναι νόμιμες οι Τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Είναι οφθαλμοφανές πως ο Τούρκος Πρόεδρος ψάχνει να βρει ή να δημιουργήσει κρίσεις για να κερδίσει ισχυρό ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα, κάτι που τον ανεβάζει στα μάτια των Τούρκων πολιτών, κάτι που το έχει ίσως περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2016 και τη νομισματική αναταραχή δύο χρόνια μετά, έρχονται στις μέρες μας πλέον το μεταναστευτικό και η κρίση με την Ελλάδα, η Κύπρος για τα δικαιώματα αλλά και το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, δε μπορούμε να αγνοήσουμε την αποστολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη αλλά και τη μάχη με τους Κούρδους που συμμάχησαν με τις ΗΠΑ στη Συρία.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει, είναι το τι θέλει τελικά ο Ερντογάν μέσα από όλα αυτά τα μέτωπα. Η απάντηση δε θέλει πολλή σκέψη, είναι σαφές πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει στραμμένο το βλέμμα στο πετρέλαιο και ψάχνει να βρει τρόπους ώστε να έρθει πιο κοντά σε αυτό.
Ο Seth Frantzman, εκδότης op-ed στην Jerusalem Post και αναλυτής στη Μέση Ανατολή, λέει ότι η επόμενη κρίση μπορεί να επικεντρωθεί στο συριακό πετρέλαιο ώστε να ασκήσει πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υπαινιγμοί του σχεδίου ήρθαν στις αρχές του μήνα, όταν ο Ερντογάν συνομίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. “Έκανα την προσφορά στον κ. Πούτιν ότι αν δώσει οικονομική βοήθεια, μπορούμε να κάνουμε την κατασκευή και μέσω του πετρελαίου που αποκτήσαμε εδώ, μπορούμε να βοηθήσουμε την κατεστραμμένη Συρία να σταθεί στα πόδια της”, δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στις 10 Μαρτίου. Επιπλέον τόνισε πως η ρωσική ηγεσία εξετάζει αυτή την πρόταση, την οποία παρουσίασε τουρκική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια διάσκεψης κορυφής στη Μόσχα . Όπως υπογράμμισε, η ίδια προσφορά θα μπορούσε να δοθεί και στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ. “Αντί να επωφεληθούν οι τρομοκράτες εδώ, θα έχουμε την ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε τη Συρία από τα έσοδα αυτού του πετρελαϊκού πεδίου” δήλωσε.
Ο Αλεξέι Μάλασενκο, αναλυτής της Μόσχας, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά : «Όταν ο Ερντογάν ήταν στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν, είπε ότι παρά τις διαμάχες για το Idlib πως οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι οι σχέσεις μεταξύ εταίρων και δεν μπορούν να χαθούν. Από αυτή την άποψη, η πρότασή του για κοινή ανάπτυξη πετρελαϊκών πεδίων είναι συμβολική. Κάποιος δύσκολα μπορεί να κάνει μεγάλα κέρδη [από τα αποθέματα πετρελαίου]. Ωστόσο, η ίδια η ιδέα της «ας συνεργαστούμε» στον τομέα των οικονομικών είναι μια καλή θέση για τη θετική μας δέσμευση στη Συρία».
Ο Ερντογάν επιδίωκε όσο τίποτα, μια συμφωνία με τη Μόσχα για να τερματίσει μια επίθεση που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία και δυνάμεις της Συρίας ενάντια στον εγκλωβισμό του Idlib, περιοχή που τελικά πήρε. Ο Frantzman μάλιστα, έγραψε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με τη Ρωσία για να χωρίσει περιοχές της Συρίας, ξεκινώντας το 2017 με την ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα που συμφωνήθηκε με τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Από τότε η Τουρκία μετέτρεψε τους συριακούς επαναστάτες στο Εθνικό Στρατό της Συρίας και τους χρησιμοποίησε για να πολεμήσουν τις κουρδικές ομάδες που ήταν συνδεδεμένες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έτσι, η Τουρκία θέλοντας τώρα να «αναβιώσει τη Συρία» φαίνεται ότι ξέχασε την ένστασή της στο να παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, κατονομάζοντας μάλιστα, τους Κουρδικούς, Αραβικούς και Χριστιανούς μαχητές που αποτελούν τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη βορειοανατολική Συρία ως τρομοκράτες. Άλλωστε τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα, θέλουν αμφότερες οι Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρυνθούν από την ανατολή της Συρίας.
Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Ρώσο Πρόεδρο, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια πολιτική ρητορική αποκλίνουσα της πραγματικότητας.
Όπως υποστηρίζει ο Frantzman, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι λεγόμενοι τρομοκράτες επωφελούνται τώρα από το πετρέλαιο, “Η Τουρκία στρέφεται τώρα σε αυτή την πετρελαϊκή πολιτική κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού ως ένας πιθανός νέος τρόπος να αποσπά την προσοχή των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και να δημιουργήσει ένα νέο εθνικιστικό αίτιο”, ανέφερε.
“Ακόμη και όταν η πανδημία εξαπλώνεται, τα ΜΜΕ της Τουρκίας θέλουν να υπενθυμίσουν στους αναγνώστες και τηλεθεατές ότι πολεμούν « τρομοκράτες »στην Ανατολική Συρία», δήλωσε ο Frantzman.
Ορισμένοι διπλωμάτες των ΗΠΑ έχουν σταματήσει να αναφέρουν το SDF, είπε.Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επίσης δεν μίλησε για οποιαδήποτε στήριξη στην ανατολική Συρία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού .
“Η Ρωσία μπορεί να δει την ευκαιρία να πιέσει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την ανατολική Συρία και η Ρωσία μπορεί να πιστεύει ότι θα έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία διαπραγμάτευσης για το Idlib με το συριακό καθεστώς με αντάλλαγμα έσοδα από πετρέλαιο στην Τουρκία”, δήλωσε ο Frantzman.
Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο για τον Ερντογάν να ασχοληθεί και με την πανδημία του κορονοϊού και να δημιουργήσει μια νέα κρίση για το πετρέλαιο της Συρίας, είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της Ρωσίας να συνεργαστούν για να μειώσουν την επιρροή των ΗΠΑ, ανέφερε καταλήγοντας.