Με το βλέμμα στο Ιντσιρλίκ
Η τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ άνοιξε για τα αμερικανικά μαχητικά που κάνουν επιδρομές σε θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία κάτι που είχε γίνει εμφανές ήδη από την 8 Ιουλίόυ2015.
Ο πόλεμος στη Συρία, η αντιμετώπιση του «Ισλαμικού κράτους» και το μέλλον των Κούρδων της Συρίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε υψηλόβαθμη Αμερικανική αντιπροσωπεία στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα.
Οι τελικές μαραθώνιες συνομιλίες ξεκίνησαν την Τετάρτη, διήρκεσαν οκτώ ώρες και ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, με τον απόστρατο Αμερικανό στρατηγό Τζον Αλεν, ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Ομπάμα και επικεφαλής της διεθνούς συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού κράτους», και την υφυπουργό Αμυνας Κριστίν Γόρμουθ να ηγούνται πολυμελούς αντιπροσωπείας έχοντας απέναντι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την τουρκική πλευρά υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλιόγλου.
Το Ιντσιρλίκ βρίσκεται πολύ κοντά στη Βόρεια Συρία και η μέχρι στιγμής άρνηση της Τουρκίας να παράσχει τη βάση στους Αμερικανούς ανάγκαζε το Πεντάγωνο να χρησιμοποιεί απομακρυσμένες βάσεις, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με προφανή επιχειρησιακά μειονεκτήματα αλλά και πολύ ψηλότερο κόστος.
Στα πλαίσια μιας γενικότερης πολιτικής αστάθειας , οι Ερντογάν-Νταβούτογλου εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν την δυναμική εκείνη που χρειάζονται για να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με την υποστήριξη των σκληρών εθνικιστών.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για το άνοιγμα της βάσης στο Ιντσιρλίκ αποτέλεσε, όπως φαίνεται, την βάση για τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης που προχώρησε σε 20 περιφέρειες σε όλη την επικράτεια σε 590 συλλήψεις σε βάρος προσώπων με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα και το Επαναστατικό Κόμμα Λαϊκής με αφορμή τα διάφορα περιστατικά ένοπλης βίας στα νοτιοανατολικά της χώρας (Κιλίς, Σουρούτς κ.α.). Οι συλλήψεις σημειώνονται την ίδια ώρα που πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στόχων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.
Επιπλέον φαίνεται ότι ένα ακόμη όφελος για την τουρκική πλευρά είναι η διαβεβαίωση που έλαβαν από τις ΗΠΑ ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα επεκτείνουν τις θέσεις τους στη Βόρεια Συρία και πως η αποδυνάμωση των φανατικών ισλαμιστών σουνιτών δεν θα λειτουργήσει υπέρ των Κούρδων.
Δεν προκύπτει ότι η Άγκυρα επιδιώκει μονομερή στρατιωτική επέμβαση στο συριακό Κουρδιστάν, χωρίς την αμερικανική συναίνεση. Ομως, μπορεί να περιμένει την κατάλληλη στιγμή, καθώς οι ισορροπίες αλλάζουν γρήγορα στην περιοχή και η πιθανή αμερικανο-ιρανική συμφωνία για τα πυρηνικά μπορεί να φέρει νέα δεδομένα στο τραπέζι.
Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές ανησυχίες, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πάγια πολιτική της Τουρκίας, της οποίας στρατηγικός στόχος είναι η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ της ελληνικής πλευράς από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέσα από συντονισμένες ενέργειες που έχουν ως στόχευση τη δημιουργία φοβικών συνδρόμων και συνθήκες έντονης πίεσης στις ηγεσίες Αθηνών και Λευκωσίας συμπεριλαμβανομένων και ψυχολογικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, κάτι που έχουμε ήδη επισημάνει και σε προηγούμενες αναλύσεις μας.
Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί από άριστους γνώστες των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων «όποια κυβέρνηση και να υπάρχει στη γειτονική χώρα η στρατηγική απέναντι μας παραμένει αναλλοίωτη και προσαρμόζεται ανάλογα τη διεθνή συγκυρία και τις εξελίξεις στη ευρύτερη περιοχή .»