Με πρόστιμα 25,5 εκατ. απειλείται η ΕΑΒ λόγω τελωνειακών παραβάσεων
Αντιμέτωπη με πολύ υψηλά πρόστιμα βρίσκεται η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Τα πρόστιμα, οι δασμοί και οι φόροι φθάνουν στα 25,5 εκατ. ευρώ και επιβλήθηκαν για τελωνειακές παραβάσεις. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια ύστερα από ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Φορτσάκης, οι οποίοι ζητούν να πληροφορηθούν για ποιο λόγο η διοίκηση της ΕΑΒ εξακολουθεί να αδρανεί στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της.
Ολα ξεκίνησαν όταν η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ) απέκτησε το 2006 άδεια αποθήκης αποταμίευσης, με τελωνείο παρακολούθησης το τελωνείο Οινόης. Τον Ιούλιο του 2016, στο πλαίσιο ετήσιου ελέγχου της αποθήκης, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν τηρηθεί οι όροι της άδειας λειτουργίας και διέφευγαν εμπορεύματα από την τελωνειακή επιτήρηση. Για τον λόγο αυτό ενημερώθηκε άμεσα η Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής, η οποία έδωσε οδηγίες διορθωτικών ενεργειών στην ΕΑΒ για την ορθή εφαρμογή των όρων της άδειας. Η Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής έδωσε στην ΕΑΒ αυστηρή προθεσμία 30 ημερών προκειμένου αυτή να διενεργήσει απογραφή για να διαπιστώσει τυχόν ελλείμματα σε σχέση με τα δηλωθέντα στοιχεία.
Επειτα από διαδοχικές παρατάσεις που διήρκεσαν πέντε μήνες και πολλαπλές κλήσεις των υπευθύνων σε απολογία, τον Μάιο του 2017 ολοκληρώθηκε η απογραφή των αποθεμάτων. Στην απογραφή η ΕΑΒ παραδέχθηκε πως υπήρχαν ελλείμματα της τάξης του 85%. Με βάση τη δήλωση αυτή, αλλά και την αξία των εμπορευμάτων, προέκυψε διαφυγή εμπορευμάτων, οι δασμοί και οι φόροι των οποίων ανέρχονταν στο ποσόν των 25,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, ανεστάλη η άδεια της αποθήκης, το αρμόδιο τελωνείο ξεκίνησε τις νομικά προβλεπόμενες διαδικασίες και η ΕΑΒ κατέθεσε προσφυγή, που, όμως, απορρίφθηκε, καθώς εξακολουθούσαν να ισχύουν οι λόγοι που επέβαλαν την αναστολή της άδειας.
Τον Ιούλιο του 2017 ψηφίστηκε τροπολογία (ισχύον άρθρο 55 του Ν. 4487/2017) προκειμένου να μην καταβληθούν από την ΕΑΒ πρόστιμα και προσαυξήσεις για αυτές τις παραβάσεις, που θα υπερέβαιναν τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Αν και τον Απρίλιο 2018 η ΕΑΒ υπέβαλε στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές προς έλεγχο και αποδοχή υλικό τεκμηρίωσης για τακτοποίηση 448 περιπτώσεων, τον Ιούλιο του 2018 το τελωνείο ελέγχου απέρριψε τεκμηριωμένα στο σύνολό του το υλικό τεκμηρίωσης της ΕΑΒ και της έθεσε προθεσμία έως τις 30/10/18, προκειμένου αυτή να προσκομίσει εκ νέου τεκμηρίωση για το σύνολο των εκκρεμοτήτων της.
Παρά την εξαιρετική σοβαρότητα του θέματος, σήμερα, 12 μήνες μετά την ψήφιση της ρύθμισης, οι εκκρεμότητες παραμένουν ανοικτές, αναφέρουν οι δύο βουλευτές, και η ΕΑΒ αντιμετωπίζει βαρύτατα πρόστιμα, που θέτουν σε κίνδυνο όλα τα παραγωγικά προγράμματά της και συμβόλαια με πελάτες της.
(πηγή: Καθημερινή)