Με μεθόδους Τσερνόμπιλ η αντιμετώπιση της Πανδημίας από τον Πούτιν;

Για πάνω από μια δεκαετία οι αρμόδιοι του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της ΕΣΣΔ απέκρυπταν με ολέθριες όπως αποδείχθηκε συνέπειες του δυστυχήματος του Τσέρνομπιλ. «Η καταστροφή ήταν απότοκο της οικονομίας κεντρικού σχεδιασμού και της κομμουνιστικής γραφειοκρατίας, αφού επρόκειτο για μια αυτοκρατορία παραποιημένων στατιστικών, χρονοδιαγραμμάτων που δεν μπορούσαν να τηρηθούν, αδιαφορίας για την ατομική ευθύνη, φόβου ανακοίνωσης των κακών μαντάτων στους ανωτέρους, μιας αλυσίδας αχυρανθρώπων γαντζωμένων στα κομματικά προνόμια, που κατέστησαν σχεδόν αναπόφευκτη την καταστροφή στο Τσερνομπίλ» σημείωνε ο Βρετανός, Άνταμ Χίγκινμποθαμ.

Σήμερα, σε αυτή την ιδιαίτερα κομβική στιγμή της ανθρωπότητας που δοκιμάζεται εν μέσω πανδημίας, έρχεται η Ρωσία να παρουσιάσει ιδιαίτερα καθησυχαστικά στοιχεία αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στην επικράτειά της, κάτι ωστόσο, που δεν αφορά την μόνο την ίδια αλλά έχει αντίκτυπο και σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει με φωτεινό παράδειγμα τη διαχείριση των όσων επίσημων στοιχείων είδαν το φως της δημοσιότητας με το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ.

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που κατάφερε έγκαιρα να σταματήσει τη μαζική εξάπλωση του κορονοϊού, εξ αιτίας των έγκαιρων και άκρως επιθετικών μέτρων που πήρε, ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία, με πληθυσμό 146 εκατομμυρίων, έχει λιγότερα κρούσματα (253 επιβεβαιωμένα), από το Λουξεμβούργο με πληθυσμό μόλις 628.000, το περασμένο Σάββατο είχε αναφέρει 670 κρούσματα και οκτώ θανάτους.

Η Ρωσία όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, έχει καταφέρει να έχει εκπληκτικά μικρό αριθμό κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι μοιράζεται σύνορα με την Κίνα και αυτό καθώς αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα των  2.600 μιλίων με την Κίνα από τις 30 Ιανουαρίου δημιουργώντας ζώνες απομόνωσης, κάτι που συνέβαλε ουσιαστικά στην καθυστέρηση της εξάπλωσης του ιού.

Τα παραπάνω όπως διατείνονται Ρώσοι αξιωματούχοι είναι απόρροια της σωστής και έγκαιρης διαχείρισης του ζητήματος, αφού από τον Γενάρη η χώρα έθεσε σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, όπως το κλείσιμο των συνόρων της με την Κίνα, καθώς ξεκίνησε νωρίς να κάνει και τα σχετικά λοιμωξιολογικά τεστ. Όπως λένε μάλιστα, ο εντοπισμός των περιστατικών, η ιχνηλάτηση , η απομόνωση, όλα αυτά τα μέτρα που προτείνει και συνιστά ο ΠΟΥ και ήταν σε ισχύ έγιναν νωρίς, ενώ παράλληλα, αναφέρονται στις ΗΠΑ και τον λάθος τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, στη Ρωσία τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά, αναφορικά με ποστ Ρώσων πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται ανήσυχοι και απευθύνουν ερωτήματα σχετικά με την απόκρυψη της αλήθειας από το Κρεμλίνο για τα κρούσματα του COVID 19, καθώς η τακτική αυτή είναι γνωστή και έχει αν μη τι άλλο γραφτεί στην ιστορία, για το πως οι Ρώσοι δεν αρέσκονται στη  διαφάνεια, όπως άλλωστε συνέβη και με την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 αλλά και την απάντηση της χώρας στην επιδημία του HIV / AIDS στη δεκαετία του 1980.

Ο δρόμος του Κρεμλίνου και σε αυτή την περίπτωση του νέου κορονοϊού, γνωστός. Οι αρχές της Ρωσίας, ξεκίνησαν το κυνηγητό μαγισσών ώστε να ξορκίσουν το κακό και να το κατονομάσουν ως μια προσπάθεια παραπληροφόρησης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετώπισε τις ανησυχίες των πολιτών για τα στατιστικά στοιχεία την Τετάρτη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει την πλήρη εικόνα, αλλά δεν αποκρύπτει τους αριθμούς.

“Οι αρχές δεν μπορούν να έχουν όλες τις πληροφορίες, επειδή οι άνθρωποι α) μερικές φορές δεν το αναφέρουν, β) οι ίδιοι δεν ξέρουν ότι είναι άρρωστοι”, είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη τονίζοντας πως “Ό, τι εκδίδει το Υπουργείο Υγείας είναι αντικειμενικές πληροφορίες.”Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων ακυρώνοντας δημόσιες εκδηλώσεις και να σφραγίζοντας τα σύνορα της Ρωσίας, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Είναι πασιφανές πως η Ρωσία προσπαθεί πάση θυσία να παρουσιάσει τη διαχείριση της πανδημίας ως ένα απόλυτα πετυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης, γεγονός που έχει σαφείς προεκτάσεις στη συνέχεια του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει υπογράψει διάταγμα που προγραμματίζει ένα δημοψήφισμαστις 22 Απριλίου, σε εθνικό επίπεδο, σχετικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να τον δουν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, ημερομηνία η οποία παρά την κρίση του κορονοϊού δεν έχει αλλάξει.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως στις 10 Μαρτίου, με συνταγματική αναθεώρηση καταργήθηκαν οι περιορισμοί στις προεδρικές θητείες. Την υπερψήφιση της διάταξης ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν, που κυβερνά ήδη 20 χρόνια, ως πρόεδρος και ως πρωθυπουργός. «Επί της αρχής, αυτή η επιλογή πρέπει να είναι εφικτή, αλλά υπό έναν όρο: να αποφασίσει επισήμως το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι δεν αντιβαίνει προς τις αρχές και τις βασικές πρόνοιες του Συντάγματος» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.