Με εντολή Μπάιντεν χτυπήματα Ιρανών στην συνοριακή γραμμή Ιράκ-Συρίας

Ο στρατός των ΗΠΑ, «κατά διαταγή» του προέδρου Τζο Μπάιντεν την Κυριακή παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 5 μέλη τους σύμφωνα με μια ΜΚΟ, σε αντίποινα για τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων με UAVs εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και αμερικανικών εγκαταστάσεων στην ιρακινή επικράτεια.

«Κατά διαταγή του προέδρου Μπάιντεν, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν αμυντικά αεροπορικά πλήγματα ακριβείας εναντίον εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή των συνόρων Ιράκ-Συρίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Τα πλήγματα είχαν στο στόχαστρο επιχειρησιακές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων σε δύο τοποθεσίες στη Συρία και σε μία τοποθεσία στο Ιράκ, κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Τουλάχιστον πέντε μέλη παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν στα πλήγματα αυτά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία έχει τη βάση της στο Λονδίνο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ένα παιδί σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση του είδους που εξαπολύεται εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ από τις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο. Στον πρώτο τέτοιο βομβαρδισμό, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας τον Φεβρουάριο, είχαν σκοτωθεί πάνω από είκοσι μαχητές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι στόχοι επελέγησαν καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν οι οποίες εμπλέκονται σε επιθέσεις με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και των αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ», κατά την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον κ. Κέρμπι.

Αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ έχουν μετατραπεί σε στόχους επανειλημμένων επιθέσεων τους τελευταίους μήνες. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί συστηματικά φιλοϊρανικές οργανώσεις πως ευθύνονται.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταγραφεί πάνω από σαράντα επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα, όπου είναι ανεπτυγμένοι 2.500 αμερικανοί στρατιωτικοί στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συγκροτήθηκε για να αντιμετωπιστεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η χρήση των UAVs έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο για τον συνασπισμό διότι τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να ξεφεύγουν από τις συστοιχίες C-RAM, που έχει εγκαταστήσει ο αμερικανικός στρατός για να προστατεύονται τα μέλη του από τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Ένα UAV «στο οποίο είχε τοποθετηθεί TNT», σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, συνετρίβη τον Απρίλιο στο αρχηγείο του συνασπισμού στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ (βόρεια) τον Απρίλιο. Άλλο UAV «παγιδευμένο» με εκρηκτικά κατέπεσε τον Μάιο στην ιρακινή αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ (δυτικά), όπου φιλοξενούνται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Στις αρχές Ιουνίου τρία UAVs χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης, όπου είναι επίσης ανεπτυγμένοι αμερικανοί στρατιώτες, και πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον αεροπορικής βάσης όπου επιχειρούν αμερικανικές εταιρείες.

Η χρήση αυτής της τεχνικής, κατ’ εικόνα των επιθέσεων που κάνουν οι υεμενίτες σιίτες αντάρτες Χούθι, φιλοϊρανοί, εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, σηματοδοτεί σύμφωνα με ειδικούς κλιμάκωση στο Ιράκ.

Ένδειξη της ανησυχίας που προκαλεί η εξέλιξη στην Ουάσινγκτον, αν χρειαζόταν κάποια: η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου πως προσφέρει ως και τρία εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις.

Οι χθεσινές επιδρομές αποτελούσαν «απαραίτητη, προσήκουσα και μελετημένη» ενέργεια με σκοπό «να περιοριστεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης – και επίσης να σταλεί ένα καθαρό και αναμφίβολο αποτρεπτικό μήνυμα», κατά τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Το Ιράν εξακολουθεί να υφίσταται σειρά οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ εξαιτίας του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που η Ουάσινγκτον υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει στρατιωτικούς σκοπούς παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης. Κατηγορείται επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Τα αμερικανικά πλήγματα καταγράφηκαν ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή διαφόρων χωρών προκειμένου οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη διεθνή συμφωνία της Βιένης που υπογράφτηκε το 2015 για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, από την οποία απέσυρε μονομερώς τη χώρα του το 2018 ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom