Με 2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από την ΕΕ η μελέτη για τον αγωγό East Mediterranean
Με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτήσει η ΕΕ την πραγματοποίηση των μελετών που απαιτούνται για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Mediterranean, ο οποίος σχεδιάζεται να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από τα θαλάσσια κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου.
Το πρόγραμμα East Mediterranean Natural Gas Pipeline, θα λάβει την χρηματοδότηση από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Ο εν λόγω αγωγός θα ξεκινάει από την λεκάνη της Λεβαντίνης και πιο ειδικά τα κοιτάσματα Αφροδίτη με απόθεμα 7 τρις κυβικά πόδια και Leviathan με απόθεμα 17 τρις κυβικά πόδια και όποια αργότερα ανακαλυφτούν.
Το μήκος του αγωγού υπολογίζεται ότι θα είναι 1.645 χλμ, εκ των οποίων τα 55 χλμ θα περιλαμβάνουν την υποθαλάσσια διασύνδεση των κοιτασμάτων με την Κύπρο, 675 χλμ αποτελούν το υποθαλάσσιο τμήμα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, 205 χλμ τμήμα επί της Κρήτης, 130 χλμ το υποθαλάσσιο τμήμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και 430 χλμ από τις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μέχρι τις ακτές της Θεσπρωτίας επί του ελληνικού εδάφους.
Από την Θεσπρωτία ο αγωγός East Mediterranean θα συνδεθεί με τον Αγωγό Ποσειδών, ο οποίος καταλήγει με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 150 χλμ στην Ιταλία από όπου το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η συνολική χωρητικότητα του αγωγού υπολογίζεται να είναι 8-15 δισ κυβικά μέτρα το χρόνο, ενώ το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 5 δισ δολάρια με σημαντικό τμήμα των εργασιών να προβλέπεται να πραγματοποιηθεί επί ελληνικού εδάφους και θαλασσών. Ουσιαστικά από τα 1.645 χλμ του αγωγού περισσότερα από 665 χλμ θα διασχίζουν την ελληνική επικράτεια και ελληνικές θάλασσες
Η πρώιμη οικονομοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας έχει ήδη πραγματοποιηθεί από την εταιρεία JP Kenny και η νέα μελέτη αποτελεί την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος που έχει η ΕΕ για το πρόγραμμα αυτό το οποίο θα αναδείξει περεταίρω την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ αφού χάρις στο νέο αγωγό η Ευρώπη αποκτά ακόμη μια εναλλακτική πηγή ενέργειας.