Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εξαπέλυσε το Ιράν κατά του ISIS στην πόλη Deir-ez Zor στην Αν. Συρία (Video)

Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους σε θέσεις του ISIS  γύρω από την πολιορκούμενη πόλη Deir-ez Zor πραγματοποίησε το βράδυ της 18ης Ιουνίου το Ιράν σε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Τεχεράνη πριν από μερικές ημέρες με 18 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Πιο αναλυτικά όπως ανέφεραν τα διεθνή ΜΜΕ το βράδυ της 18ης Ιουνίου βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς (MRBM) κατά πάσα πιθανότητα τύπου Emad ή Ghadr-1 οι οποίοι ανήκουν στην πυραυλική δύναμη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) εκτοξεύτηκαν από την υπόγεια βάση βαλλιστικών πυραύλων Bakhtaran πλησίον στην πόλη Kermanshah στο δυτικό Ιράν πλησίον των συνόρων με το Ιράκ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες αφότου ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ruhollah Khomeini δήλωσε ότι «οι τρομοκράτες δεν μπορούν να χαστουκίζουν το πρόσωπο του Ιράν. Θα τους χτυπήσουμε και εμείς στο πρόσωπο».

Η απόσταση των στόχων από την Ιρανική βάση είναι 640 χλμ και σύμφωνα με πληροφορίες η βάση αυτή είναι εξοπλισμένη κατά πάσα πιθανότητα με αυτοκινούμενους βαλλιστικούς πυραύλους υγρών καυσίμων τύπου Emad ή Ghadr-1.

Ο πύραυλος Emad έχει μήκος 16,5 μέτρα, διάμετρο 1,38 μέτρα αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου Shahab-3 με μεγαλύτερη ακρίβεια αφού πιθανότητα κυκλικού σφάλματος φτάνει τα 500 μέτρα. Η εμβέλεια του Emad φτάνει τα 1750 χλμ και η πολεμική κεφαλή που φέρει έχει βάρος 750 κιλά.

Αντίστοιχα ο πύραυλος Ghadr-1 έχει μήκος 15,86 μέτρα, διάμετρο 1,25 μέτρα, βάρος 19 τόνους, αποτελεί επίσης βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου Shahab-3. Η εμβέλεια του Ghadr-1  φτάνει τα 1950 χλμ και η πολεμική κεφαλή που φέρει έχει βάρος 800 κιλά.

Όπως αναφέρουν Ιρανικές πηγές η επίθεση πραγματοποιήθηκε με αριθμό βαλλιστικών πυραύλων τις εκτοξεύσεις των οποίων κατέγραψαν πολίτες της πόλης Kermanshah.

Αν και η επίθεση αποσκοπούσε στην πρόκληση αντιποίνων στο ISIS, τα μηνύματα που έστειλε η Τεχεράνη αφορούν δύο ακόμη γειτονικά της κράτη το Ισραήλ και την Σ. Αραβία καθώς και την κυβέρνηση Tramp.

Με την πολλαπλή αυτή πυραυλική επίθεση το Ιράν απέδειξε ότι μπορεί και εάν το επιθυμεί, να πλήξει με ακρίβεια στόχους σε μεγάλη απόσταση από τα εδάφη του. Είναι η πρώτη φορά μετα τον πόλεμο του Κόλπου το 1990-1991 που μια χώρα βάλει σε μεγάλη απόσταση στόχους σε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η χρήση των Ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων για την καταστροφή στρατιωτικών στόχων εντός αστικής περιοχής στην Συρία, φέρνει στην μνήμη πολλών στρατιωτικών αναλυτών της περίοδο όπου το Ιράν και το Ιράκ βομβάρδιζαν εκατέρωθεν τα αστικά κέντρα με στόχο την κάμψη του ηθικού των πολιτών ώστε να επιτευχτεί ανακωχή με τους ευνοϊκότερους για την κάθε πλευρά όρους.

Ο «Πόλεμος των Πόλεων» όπως είναι γνωστή αυτή η φάση του πολέμου Ιράν-Ιράκ, περιελάμβανε τον βομβαρδισμό των πόλεων των δύο κρατών με αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους.

Υπολογίζεται ότι την περίοδο αυτή σκοτώθηκαν 2.313 πολίτες του Ιράν σε 27 πόλεις από τους 414 Ιρακινούς βαλλιστικούς πυραύλους που έπληξαν την χώρα σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης οι οποίοι είναι και η μοναδική στρατιωτική δύναμη που ελέγχει το βαλλιστικό πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν.

Η επίθεση αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την επιτάχυνση των προσπαθειών του Ισραήλ και της Σ. Αραβίας να αναπτύξουν το δικό τους σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αντιβαλλιστικής άμυνας καθώς και το βαλλιστικό τους πυραυλικό οπλοστάσιο.

https://www.youtube.com/watch?v=U2_qXSs26eU

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.