Μαθήματα οικονομικής διπλωματίας από ΣΒΒΕ και Eλληνικές Eπιχειρήσεις των Βαλκανίων
Σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία αλλα και τη χώρα μας ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός Δικτύου Ελληνικών Επιχειρήσεων σε Βόρεια Ελλάδα και Βαλκάνια.
Ο κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση των ελληνικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί ένα ουσιαστικό σχέδιο άσκησης οικονομικής διπλωματίας που συμπληρώνει τις ελλείψεις της κρατικής οικονομικής διπλωματίας και δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πλάνο, όραμα, στρατηγική και αναζητούν να διευρύνουν τους επενδυτικούς τους ορίζοντες.
Τα μέλη του Δικτύου Ελληνικών Επιχειρήσεων σε Βόρεια Ελλάδα και Βαλκάνια παραχωρήσαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΒΒΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του voria.gr, όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία Σταμάτης Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Επενδυτών στη ΠΓΔΜ Άρης Βλάχος και η Φανίνα Κοβάσεβιτς, διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία. Στο Δίκτυο συμμετέχουν ακόμα η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία και το Ελληνο- Ρουμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Ρουμανία.
Η οικονομική διπλωματία αποτελεί το κινητήριο μοχλό ανάπτυξης μιας χώρας και έχει σκοπό να προάγει την ευημερία του κράτους καθώς και να εκπληρώσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής. Τα υπουργεία οικονομικών, οι εμπορικοί σύνδεσμοι, τα επιμελητήρια, οι εξαγωγικοί φορείς, οι πρεσβείες, τα προξενεία είναι οι κύριοι φορείς προώθησης της οικονομικής διπλωματίας σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο. Η οικονομική διπλωματία επικεντρώνεται στην προώθηση, την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων, των επενδύσεων, την τεχνολογία και τον τουρισμό.
Η Σερβία «αιχμή του δόρατος»
Η οικονομική κρίση έχει αναμφίβολα επηρεάσει αρνητικά την παρουσία των ελληνικών επενδύσεων στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η μόνη εξαίρεση είναι η Σερβία που αποτελεί και την «αιχμή του δόρατος» της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας στα Βαλκάνια, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική μας χώρα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων διατήρησαν την παρουσία τους στη σερβική αγορά, προχωρώντας βέβαια στις εκάστοτε απαραίτητες κινήσεις προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα. Η ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας της Σερβίας βασιζεται στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας (ΣΕΕΣ) όπου αποτελεί ένα επιτυχημένο και ένα προς μίμηση παράδειγμα οικονομικής και εμπορικής διπλωματίας
Η Φανίνα Κοβάσεβιτς διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία (ΣΕΕΣ), επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου του ΣΒΒΕ, ότι η Ελλάδα είναι καλοδεχούμενη επενδυτής στη Σερβία, ενώ οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ακολουθούν ανοδική τάση τη τελευταία διετία.
Η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Προώθησης Εξαγωγών και Επενδύσεων για την περίοδο 2005-2011 αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη Σερβία, μετά την Αυστρία και τη Νορβηγία. Οι κυριότεροι τομείς δραστηριοποίησης των Ελλήνων επενδυτών είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέα, ο ευρύτερος τομέας των κατασκευών και των δομικών υλικών, το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες, η παροχή επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κλπ. Στην αγορά της Σερβίας εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 200 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 25.000 εργαζομένους. Οι συνολικές άμεσες ελληνικές επενδύσεις εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου € 2,0 δις, το δε σύνολο άμεσων και έμμεσων επενδύσεων υπερβαίνει τα € 2,5 δις.
Η δημιουργία ενός Δικτύου Ελληνικών Επιχειρήσεων σε Βόρεια Ελλάδα και Βαλκάνια αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει το κύριο ρόλο στην άσκηση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας. Τα Βαλκάνια αποτελούν τις τελευταίες δεκαετίες σημαντικό πεδίο ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και για αυτό απαιτείται ο σχεδιασμός μιας ευέλικτης και προσαρμοσμένης στα νέα δεδομένα εθνικής στρατηγικής όπου θα συνδυάζει την εμπειρία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την κρατική υποστήριξη. Ο ρόλος των κρατικών αρμόδιων αρχών θα έχει στόχο την αντιμετώπιση και την επίλυση προβλημάτων καθώς και την προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων των προϊόντων και των υπηρεσιών τους στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.