Masoud Barzani : 25 Σεπτεμβρίου 2017 το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν
Με μία ανακοίνωση που θα αλλάξει τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής ο πρόεδρος του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν Masoud Barzani όρισε την 25η Σεπτεμβρίου του 2017 ως την ημέρα που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ιράκ των εδαφών που ελέγχουν οι Κούρδοι καθώς και για τις διαφιλονικούμενες περιοχές του Kirkouk, του Makhmour, Sinjar και Khanaqin οι οποίες διεκδικούνται από την κεντρική κυβέρνηση στην Βαγδάτη.
Όπως δήλωσε ο Masoud Barzani το δημοψήφισμα είναι το πρώτο βήμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν από το Ιράκ και την δημιουργία της κρατικής οντότητας που τόσα χρόνια οι Κούρδοι του Ιράκ επιδιώκουν.
Από το 2003 που απομακρύνθηκε από την εξουσία του Ιράκ ο Σαντάμ Χουσεΐν οι Κούρδοι του Ιράκ προσπαθούν με ειρηνικό τρόπο να επιτύχουν την απόσχιση τους από το Ιράκ και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους.
Μακριά από τις πολιτικές αντιπαλότητες και τις διαθρησκευτικές συγκρούσεις και την παρουσία του ISIS οι Κούρδοι του Ιράκ κατάφεραν να χτίσουν μια αυτόνομη κρατική δομή και να ευημερήσουν οικονομικά χάρις στην σταθερότητα και στο αίσθημα ασφάλειας που κατάφεραν να επιβάλουν στα εδάφη που ελέγχουν.
Είναι βέβαιο ότι η κεντρική κυβέρνηση στην Βαγδάτη θα αντιδράσει σφοδρά στο δημοψήφισμα ενώ και η Άγκυρα θα πρέπει να αισθάνεται άβολα με την επικείμενη ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στην περιοχή μετα από 90 χρόνια (Kurdistansky Uyezd 1923-1929) το οποίο ενδεχομένως να αποτελέσει το παράδειγμα για την κινητοποίηση των Κουρδικών πληθυσμών στην Τουρκία για την διενέργεια ανάλογης πολιτικής κίνησης με απώτερο σκοπό την ανεξαρτητοποίηση του Τουρκικού Κουρδιστάν από την Άγκυρα.
Ουσιαστικά ο εφιάλτης της Τουρκίας για την ίδρυση Κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της λαμβάνει σάρκα και οστά με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον της περιοχής με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν με στρατιωτικά μέσα την κρατική παρουσία των Κούρδων της Συρίας στην πολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής.
Η εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή, η πολιτική οικονομική και στρατιωτική ισχυροποίηση των Κούρδων στο Ιράκ και στη Συρία, σε συνδυασμό με την ολομέτωπη αντιπαράθεση της Δύσης και του Αραβικού κόσμου με την Τουρκία και την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Τεχεράνης λόγω της κοινής απειλής δηλ των Κούρδων και των κοινών συμφερόντων στο Qatar θα διαμορφώσουν το γεωπολιτικό σκηνικό της Μέσης Ανατολής για τα επόμενα χρόνια.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην εν λόγω περιοχή αφού η ίδια η εδαφική της ακεραιότητα τίθεται σε αμφιβολία.