Μαρόκο: Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντά τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Τρίτη το Μαρόκο, όπου συζήτησε την περιφερειακή ασφάλεια και συνάντησε τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν.


Το ταξίδι του έρχεται υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία μαζί με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας εκτόξευσαν τις τιμές του σιταριού και των καυσίμων σε ένα σοβαρό πλήγμα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ραμπάτ, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την «καταστροφή» που είχε προκαλέσει η κρίση εφοδιασμού.

«Συζητάμε συγκεκριμένα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε… για να βοηθήσουμε στη μείωση των επιπτώσεων, ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς», ανέφερε. Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι «ενθαρρύνει τους εταίρους να μιλήσουν εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας» και είπε ότι αμφιβάλλει για τη «σοβαρότητα» της Ρωσίας στις συνομιλίες με την Ουκρανία που διεξάγονται στην Τουρκία.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουάσιγκτον είχε πετάξει στο Ραμπάτ αργά τη Δευτέρα από το Ισραήλ όπου συνάντησε τους ομολόγους του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας μια σημαντική αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ.

Την Τρίτη, συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα, για συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαφοράς στη Δυτική Σαχάρα και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Τα ίδια θέματα θα προβληθούν στις συναντήσεις την επόμενη μέρα με την περιφερειακή αντίπαλη Αλγερία του Μαρόκου, μετά από μήνες επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ραμπάτ και Αλγέρι.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης το βράδυ της Τρίτης με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ στη μαροκινή κατοικία του ηγέτη των Εμιράτων. Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ τόνισε ότι «η εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας έχει πραγματικά σημασία».

«Ταυτόχρονα, έχουμε πραγματικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε μαζί στην περιοχή και πέραν αυτής», είπε ο Μπλίνκεν, ξεχωρίζοντας τις «τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΑΕ» και της Σαουδικής Αραβίας από τους Χούτι της Υεμένης.

Η συνάντησή τους πραγματοποιείται εν μέσω κλιμάκωσης των διασυνοριακών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον υποδομών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να υπερασπιστείτε αποτελεσματικά τον εαυτό σας» ενάντια στους Χούτι, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.


Ο Μπλίνκεν είπε ότι αυτός και ο διάδοχος θα συζητήσουν επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προσπάθειες αποκατάστασης της πυρηνικής συμφωνίας-ορόσημο του Ιράν του 2015, η οποία είχε ως στόχο να περιορίσει την πυρηνική ανάπτυξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από αυτήν την πολυμερή συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου αυστηρές κυρώσεις, προκαλώντας το Ιράν να υποχωρήσει στις δεσμεύσεις του για τα πυρηνικά, αλλά μήνες διαπραγματεύσεων στη Βιέννη προσπάθησαν να αναβιώσουν το σύμφωνο.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε επίσης με τον Μαροκινό ομόλογό του το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας, μιας πρώην ισπανικής αποικίας πλούσιας σε φωσφορικά άλατα με μια τεράστια ακτογραμμή του Ατλαντικού που φιλοξενεί πλούσια αλιεία.

Το Μαρόκο ελέγχει το 80 τοις εκατό του, συμπεριλαμβανομένου ενός βασικού αυτοκινητόδρομου προς τη Δυτική Αφρική, ενώ το υπόλοιπο – μια έρημη περιοχή που συνορεύει με τη Μαυριτανία και την Αλγερία – διοικείται από το κίνημα ανεξαρτησίας του Μετώπου Polisario.

Ο Τραμπ το 2020 αναγνώρισε την περιοχή ως κυρίαρχο μαροκινό έδαφος σε μια ρήξη με την πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ, αφού το Ραμπάτ συμφώνησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει για το πώς θα ακολουθήσει την κίνηση, η οποία ήρθε μόλις εβδομάδες αφότου το Polisario κήρυξε άκυρη την κατάπαυση του πυρός το 1991, πυροδοτώντας φόβους ότι η από καιρό παγωμένη σύγκρουση θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί ξανά.

Ο Μπουρίτα κάλεσε την Τρίτη τα ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν την Ισπανία υποστηρίζοντας ένα μαροκινό σχέδιο για αυτονομία εκεί υπό την κυριαρχία του Ραμπάτ.

«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός η Ευρώπη… να βγει από αυτή τη ζώνη άνεσης όπου οι άνθρωποι απλώς υποστηρίζουν μια διαδικασία που δεν σημαίνει υποστήριξη λύσης», είπε.

«Υπάρχει συναίνεση ότι η λύση πρέπει να βρίσκεται εντός της μαροκινής κυριαρχίας και του μαροκινού σχεδίου αυτονομίας».

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει «να βλέπει το σχέδιο αυτονομίας του Μαρόκου ως σοβαρό, αξιόπιστο και ρεαλιστικό».

Η επίσκεψη του Blinken στο Ραμπάτ έρχεται επίσης καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν ισχυρότερη υποστήριξη για την Ουκρανία από μια περιοχή όπου πολλές χώρες ήταν απρόθυμες να επικρίνουν τη Μόσχα.

Περιλαμβάνουν το Μαρόκο, το οποίο αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη, απογοητεύοντας τόσο την Ουάσιγκτον όσο και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

(πηγή: arabnews)

ViaDiplomacy Newsroom