Μαρία Ζαχάροβα: Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο κλιμακώνουν την κατάσταση στην περιοχή

Η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ διεθνής δύναμη ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο γνωστή ως KFOR έχει μετατραπεί σε πηγή αδικαιολόγητης βίας και κλιμάκωσης στην περιοχή, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε δήλωση την Τρίτη..

«Η κατάσταση κρίσης στους δήμους Zvecan, Zubin Potok και Leposavic, η οποία θα μπορούσε να είχε επιλυθεί μέσω ενός ήρεμου συμβιβασμού, ήταν ένα σκληρό μάθημα για τους “ειρηνευτές” του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν έδειξαν μόνο τον αντιεπαγγελματισμό τους, αλλά και έγινε πηγή περιττής βίας και παράγοντας κλιμάκωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτοί που υποτίθεται ότι προστατεύουν την τοπική σερβική πλειοψηφία από την αυθαιρεσία των Κοσοβάρων κατέληξαν στο πλευρό των ξενοφοβικών φιλοδοξιών της Πρίστινα και ουσιαστικά έγιναν συνεργοί του τρόμου – αναλαμβάνοντας τον ρόλο της προσωπικής ασφάλειας της αυτοδιορισμένης κυβέρνησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που έχουν κρυφτεί σε διοικητικά κτίρια», τόνισε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσία καλεί τη Δύση να φιμώσει την «ψευδή προπαγάνδα» και να σταματήσει να κατηγορεί τους «απελπισμένους Σέρβους που ειρηνικά, χωρίς όπλα, προσπαθούν να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους» για επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο.

«Αυτή είναι μια περίπτωση όπου οι μεσάζοντες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα πρέπει να βρουν το θάρρος να κοιτάξουν στον καθρέφτη», είπε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η περιοχή χρειάζεται αποφασιστικά βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, όχι ημίμετρα όπως η ιδέα των Αμερικανών να μεταφέρουν τους νεοεκλεγείς «δημάρχους» από δημοτικά κτίρια σε άλλες εγκαταστάσεις.

“Το νούμερο ένα καθήκον εξακολουθεί να είναι η δημιουργία μιας κοινότητας σερβικών δήμων στην περιοχή στην αρχική της μορφή, η οποία κατοχυρώθηκε πριν από 10 χρόνια σε γραπτές συμφωνίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα υπό την εγγύηση των Βρυξελλών. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για το διάλογο. και είναι η μόνη ευκαιρία για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Η κατάσταση στους σερβικούς δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια κλιμακώθηκε στις 26 Μαΐου, αφού η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβε διοικητικά κτίρια στους δήμους Zvecan, Zubin Potok και Leposavic. Η αστυνομία προσπάθησε να δώσει τη δυνατότητα στους νέους δημάρχους αυτών των δήμων να αναλάβουν τα καθήκοντά τους μετά τη νίκη τους στις εκλογές που μποϊκοτάρονταν από τον σερβικό πληθυσμό.

Στις 29 Μαΐου, οι διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ σφράγισαν τα διοικητικά κτίρια όπου είχαν συγκεντρωθεί οι διαδηλωτές και ακολούθησαν συγκρούσεις. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι 52 Σέρβοι αναζήτησαν βοήθεια σε νοσοκομείο της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Τρεις από αυτούς είχαν σοβαρά τραύματα, είπε.

(πηγή: tass)

ViaDiplomacy Newsroom