Μαρία Ζαχάροβα: Η Ρωσία προτρέπει τη Γεωργία να είναι εποικοδομητική στις συνομιλίες για την ασφάλεια για τον Νότιο Καύκασο

 Η Μόσχα ελπίζει ότι η Τιφλίδα θα υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις διεθνείς συζητήσεις της Γενεύης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο, επειδή η πρόοδος σε αυτόν τον δρόμο είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής, δήλωσε στο σχόλιό της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Μαζί με τους συμμάχους [μας] της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την έναρξη πρακτικής εργασίας σε αυτά τα ζητήματα αρχών στις διεθνείς συζητήσεις της Γενεύης, ελπίζοντας ταυτόχρονα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση από τη γεωργιανή πλευρά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίτευξη σταθερές συμφωνίες στον τομέα της ασφάλειας είναι προς το συμφέρον και των τριών χωρών της περιοχής» σημείωσε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι η διασφάλιση σταθερής ασφάλειας στην περιοχή της Υπερκαυκασίας «είναι δυνατή μόνο με μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τη μη χρήση βίας από τη Γεωργία, από τη μία πλευρά, και την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία από την άλλη», όπως καθώς και η οριοθέτηση των κρατικών συνόρων μεταξύ τους με την επακόλουθη οριοθέτησή τους.

Τόνισε ότι οι συζητήσεις της Γενεύης «δοκιμάζονται». Ειδικότερα, επεσήμανε ότι οι δυτικές χώρες που «καβαλούν το κύμα της ρωσοφοβίας» επέμειναν στην ακύρωση αρκετών γύρων διαβουλεύσεων με ψευδείς προφάσεις. «Μόνο η συνειδητοποίηση αυξανόμενων κινδύνων περιφερειακής ασφάλειας λόγω του διακοπτόμενου διαλόγου τους ανάγκασε να επιστρέψουν στην εργασία τους με την προηγούμενη μορφή. Ελπίζουμε ότι, στο μέλλον, η δυναμική των συναντήσεων και η ατζέντα των συνομιλιών δεν θα επηρεαστούν από την πολιτική κατάσταση», σημείωσε.

Η Ζαχάροβα επεσήμανε ότι οι Συζητήσεις της Γενεύης, που ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2008, έδωσαν μοναδικές ευκαιρίες για άμεσο διάλογο μεταξύ Γεωργίας, Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας «χωρίς τον οποίο δεν είναι δυνατή η διευθέτηση των δεσμών στο τρίγωνο «Τιφλίδα-Σουχούμ-Τσχινβάλ». «Κατά το παρελθόν έτος, έχει γίνει σημαντικό έργο υπό την αιγίδα της Γενεύης, χάρη στο οποίο είναι δυνατό να διατηρηθεί ένα αποδεκτό επίπεδο ασφάλειας στα σύνορα αυτών των τριών χωρών», εξήγησε ο διπλωμάτης.

Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος, το 2008, η Γεωργία, με επικεφαλής τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, «επιτέθηκε ύπουλα στη Νότια Οσετία» και στους χώρους ανάπτυξης Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων, «παραβιάζοντας ξεδιάντροπα όλες τις διεθνείς συμφωνίες για ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης Γεωργίας-Νότιας Οσετίας». «Τα γεγονότα εκείνων των ημερών απαιτούσαν άμεσες αποφάσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση για να εξαναγκάσει τον επιτιθέμενο να κάνει ειρήνη. Στις 26 Αυγούστου, η χώρα μας αναγνώρισε την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία ως κυρίαρχες ανεξάρτητες χώρες. Αυτές οι χώρες έχουν επιτύχει απτά αποτελέσματα σε μια δύσκολη διαδρομή για να γίνουν ανεξάρτητα δημοκρατικά κράτη.Η διαδικασία επέκτασης του δικτύου επαφών τους με ξένες χώρες και εδραίωσης της εξουσίας τους στη διεθνή σκηνή βρίσκεται σε εξέλιξη.

(πηγή: TASS)

ViaDiplomacy Newsroom