Μαρία Σπυράκη: Η ΠΓΔΜ μοιάζει βόμβα έτοιμη να σκάσει

Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της ΠΓΔΜ εξέπεμψε, με παρέμβαση της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη. Στη συζήτηση της  έκθεσης για την προενταξιακή πορείας της ΠΓΔΜ το 2016 , η κ. Σπυράκη υποστήριξε πως τα Σκόπια δεν λαμβάνουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ , όχι γιατί υπάρχει η διαφορά με την Ελλάδα  για το όνομα, όπως λανθασμένα υποστηρίζει η Έκθεση , αλλά γιατί δεν λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα. «Η ΠΓΔΜ μοιάζει βόμβα έτοιμη να σκάσει» είπε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής καλώντας  την ΕΕ και τη Διεθνή Κοινότητα να απενεργοποιήσουν τη «βόμβα» καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η σταθερότητα στην περιοχή.

Ολόκληρη η ομιλία της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ έχει ως εξής:

«Η λειτουργία της Δημοκρατίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η πορεία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας  προς την ΕΕ , διότι αυτό είναι το επίσημο όνομα της χώρας και σε αυτό το θεσμό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προφανώς και η αιτία που τα Σκόπια δεν έχουν πάρει ακόμη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων δεν είναι η διαφορά με την Ελλάδα , όπως λανθασμένα προκύπτει από την Έκθεση, η διαφορά για  το όνομα που διαπραγματεύεται υπό την αιγίδα του  ΟΗΕ έως ότου βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία έναντι όλων ( erga omnes )

Η αιτία βρίσκεται  στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος στα Σκόπια, να  αποδεχθούν τους κανόνες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, της ελευθερίας του λόγου, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και εν τέλει να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Εξ αιτίας αυτών οι εθνοτικές εντάσεις έχουν ανέβει επικίνδυνα. Οφείλουμε να απενεργοποιήσουμε άμεσα αυτή τη βόμβα με παρέμβαση του συνόλου της διεθνούς κοινότητας, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ανάφλεξη στην περιοχή.  Καταλαβαίνω ότι εδώ στο Στρασβούργο είμαστε μακριά. Όμως στην Ελλάδα, τη Μακεδονία, και τη Θεσσαλονίκη γειτονεύουμε  με τη βόμβα και οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στα Σκόπια θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής  και οι επιπτώσεις της θα βαρύνουν  άμεσα την ήδη επιβαρυμένη από την κρίση Ελλάδα».

ViaDiplomacy Newsroom