Μαργαρίτης Σχοινάς: Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς προστασία των συνόρων της ΕΕ
«Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ», υπογραμμίζει ο Έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.
O κ. Σχοινάς αναφέρει στη συνέντευξή του πως το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, που βρίσκεται υπό συζήτηση, είναι βασισμένο «στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στον περιορισμό των αφίξεων». Η Frontex, προσθέτει, «διαθέτει ένα προϋπολογισμό 6 δισεκ. ευρώ –έναντι δύο δισεκ. προηγουμένως–, θα εξοπλισθεί με πλοία και ελικόπτερα και, με ορίζοντα το 2027, θα απασχολεί περίπου 10.000 λιμενικούς, ένστολους και ενόπλους». Επίσης οι Βρυξέλλες θα ενισχύσουν τις συμπράξεις «με τις χώρες τράνζιτ και τις χώρες προέλευσης» διότι, όπως τονίζει ο έλληνας επίτροπος, «η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει αυτές τις χώρες να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στους πληθυσμούς τους ώστε αυτοί να παραμένουν εκεί αντί να διακινδυνεύουν απευθυνόμενοι σε διακινητές».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει επίσης πως χώρες, όπως η Τουρκία ή το Μαρόκο, «οφείλουν να κατανοήσουν πως δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού, ενώ εκτιμά πως οι χώρες αυτές «θα λογαριάσουν μεσοπρόθεσμα το συμφέρον που έχουν να συνεργασθούν με την Ευρώπη». Όσον αφορά κατηγορίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, των οποίων έγινε στόχος και η Ελλάδα, ότι η Frontex, μαζί με μερικά κράτη μέλη, προβαίνει σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογραμμίζει πως «η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex δεν απέδειξε πως υπήρξαν παράνομες επαναπροωθήσεις». «Για μας, τα σύνορα είναι πρωταρχικής σημασίας», προσθέτει. «Πρέπει τώρα να δώσουμε στη Frontex όλη την εμπιστοσύνη μας για να της επιτρέψουμε να εκπληρώσει την κρίσιμη αποστολή της».
Η απελπισία που αισθάνονται πολλοί ευρωπαίοι πολίτες για την ανεξέλεγκτη συρροή αιτούντων άσυλο είναι κατανοητή, λέει ακόμη ο έλληνας επίτροπος, καθώς «αποτελεί τον καρπό της πολυετούς απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «πρέπει οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να επωφελούνται απ’ αυτά που η Ευρώπη έχει να προσφέρει: δημόσια υγεία, στέγαση, παιδεία και εκπαίδευση. Σε αντάλλαγμα, οι πληθυσμοί αυτοί οφείλουν να αποδέχονται τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δηλαδή να σέβονται το δημοκρατικό παιγνίδι, τις μειονότητες, τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία».
«Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, οφείλω να εξασφαλίσω ότι η Ευρώπη υπερασπίζεται την κουλτούρα της και ότι ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, όταν οι αξίες της δέχονται επίθεση», υπογραμμίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ».