Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Να σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης»
Το ΕΚ ζήτησε την προηγούμενη Πέμπτη την προσωρινή διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δέκα χρόνια μετά την επίσημη έναρξή τους, εξαιτίας των κατασταλτικών μέτρων που έχει πάρει η Άγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Απαντώντας στην απόφαση του ΕΚ, η Τουρκία απείλησε να αφήσει χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη.
Ο ευρωβουλευτής τη ΝΔ (ΕΛΚ), κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία, δήλωσε ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας περνούν σε νέα φάση».
Ωστόσο, τόνισε ότι «η ΕΕ παραμένει ο πιο σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Τουρκίας».
Το ΕΚ καλεί για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
Από τον Ιούλιο του 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εισαγγελείς δημοσιογράφοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν απομακρυνθεί, απολυθεί ή ακόμα έχουν συλληφθεί.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανησυχούν για την έκταση που έχουν λάβει τα μέτρα καταστολής στη χώρα, για την υπονόμευση του κράτους δικαίου αλλά και για τις απειλές του προέδρου Ερντογάν ότι θα επαναφέρει τη θανατική ποινή. «Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοκρατικό έλλειμά της, ιδίως μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και θα πρέπει να σταματήσει να εξετάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής. Επιπλέον, θα πρέπει να υιοθετήσει τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ, να σέβεται τα κεκτημένα της και να σταματήσει να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης», μας είπε σε δήλωσή του ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ψήφισμα του ΕΚ, που εγκρίθηκε στην ολομέλεια στις 24 Νοεμβρίου, ζητάει προσωρινή διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μέχρι «να αρθούν τα δυσανάλογα μέτρα που έχουν ληφθεί» στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η εισηγήτρια του ΕΚ για την Τουρκία, Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Κάτι Πίρι, «ελπίζει ότι (η απόφαση) είναι προσωρινή» αλλά «προειδοποιεί ότι το κλειδί για το ξεπάγωμα των διαπραγματεύσεων, βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης της Τουρκίας».
«Δυσανάλογα μέτρα»
Τα μέλη του ΕΚ έχουν ήδη τονίσει ότι ο τρόπος με ο οποίο η Τουρκία χειρίζεται την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα, αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία για τη δημοκρατία της χώρας, ειδικά στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Επίσης, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο καλούν τις αρχές να απελευθερώσουν τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που έχουν συλληφθεί, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις και στοιχεία εγκληματικής δραστηριότητας.
Ανοιχτός διάλογος;
«Είναι ανάγκη να συνομιλούμε αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ επισκεπτόμενος την Τουρκία τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα, στις 16 Νοεμβρίου, ακυρώθηκε επίσκεψη ευρωβουλευτών στη χώρα λόγω «διαφωνίας με τις τουρκικές αρχές σχετικά με τη μορφή των συναντήσεων». Αυτό συνέβη μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Σελίκ, στο ΕΚ, όπου ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε «τις ενστάσεις της ΕΕ για το πόσο δυσανάλογη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας την επαύριον του πραξικοπήματος».
Η απάντηση της Τουρκίας: ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό
Η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο και είναι χώρα διέλευσης για όσους εγκαταλείπουν τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στις 18 Μαρτίου 2016, ΕΕ και Τουρκία κατέληξαν στο γνωστό σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ, παρά τις επικρίσεις και τις ανησυχίες που εξέφρασαν ΜΚΟ και πολιτικές ομάδες του ΕΚ, τόσο για την κατάσταση των προσφύγων όσο και για τη συμβατότητα της συμφωνίας με το διεθνές δίκαιο αλλά και τη σύνδεση που έχει γίνει με το ζήτημα της βίζας για Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την ΕΕ και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η συμφωνία έχει αποφέρει σημαντική μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα, απο 885.000 το 2015, σε 173.000 στο πρώτο εννεάμηνο του 2016. «Για την ΕΕ, είναι κρίσιμο να εφαρμόσει πλήρως η Τουρκία την συμφωνία του Μαρτίου για τους πρόσφυγες», επισημαίνει ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ωστόσο, μετά το ψήφισμα του ΕΚ για προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Ερντογάν απειλεί ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα επιτρέψει σε όλους τους πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς το καλοκαίρι η Τουρκία είχε απαιτήσει από την ΕΕ να άρει άμεσα τους περιορισμούς για τη βίζα των Τούρκων πολιτών που εισέρχονται στην ΕΕ. Αυτό όμως είναι κάτι που η Ένωση αρνείται μέχρι να εκπληρώσει η τουρκική πλευρά όλες τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί.
Την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Σελίκ, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσει τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.