Μαμντούχ Σαλάμεχ στο Sputnik: Ο Nord Stream 2 θα κατασκευαστεί είτε αρέσει σε ΗΠΑ και Βαλτική, είτε όχι

Τις εξελίξεις γύρω από τη διαμάχη μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz εξετάζει ο ειδικός οικονομολόγος Μαμντούχ Σαλάμεχ, μιλώντας στο Sputnik.

Την άποψη ότι η κατασκευή του Nord Stream 2 δεν πρόκειται να σταματήσει, παρά τη σθεναρή αντίσταση των ΗΠΑ και των χωρών της Βαλτικής, εκφράζει, μιλώντας στο Sputnik, οικονομολόγος με ειδίκευση σε θέματα πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη δικαστική διαμάχη μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz, το Sputnik συζήτησε με τον Δρ. Μαμντούχ Σαλάμεχ (Mamdouh Salameh) — οικονομολόγο με ειδίκευση στις οικονομικές δραστηριότητες γύρω από το πετρέλαιο και επισκέπτη καθηγητή στο ESCP Europe Business School στο Λονδίνο — ο οποίος και ανέλυσε τις εξελίξεις γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση και τη σημασία τους.

Σημειώνεται πως η υπόθεση έχει πάει στο Εφετείο της Σβέα στη Σουηδία, το οποίο και θα πραγματοποιήσει προκαταρκτικές ακροάσεις, μετά από την προσφυγή της Gazprom κατά της ετυμηγορίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Στοκχόλμης, το οποίο είχε εκδώσει απόφαση υπέρ της ουκρανικής εταιρείας Ενέργειας Naftogaz, όσον αφορά στις συμβάσεις για την προμήθεια και τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου. Με βάση αυτήν την απόφαση, η Gazprom ήταν αναγκασμένη να καταβάλει στην Naftogaz 2,56 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, στον απόηχο αυτής της διαμάχης, δικαστήριο στην Ελβετία εξέδωσε, στις αρχές του Νοεμβρίου, μια εντολή που απαγορεύει στους φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream να πραγματοποιούν πληρωμές στην Gazprom. Ακόμη, εξέδωσε διαταγή που ορίζει όλες οι πληρωμές από τους Nord Stream AG και Nord Stream 2 AG να απευθύνονται σε Ελβετούς δικαστικούς επιμελητές, αντί στον ενεργειακό «γίγαντα».

Ο Μαμντούχ Σαλάμεχ, σχολιάζοντας την απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη σχετίζεται μάλλον με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική, παρά με την απαίτηση της Naftogaz για καταβολή αποζημίωσης από την Gazprom.

«Η απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου να εκδώσει μια εντολή που δεσμεύει τις πληρωμές από τον αγωγό Nord Stream στη ρωσική Gazprom δεν έχει να κάνει, κατά τη γνώμη μου, με την απαίτηση της Naftogaz για καταβολή αποζημίωσης από τον ρωσικό γίγαντα για την αδυναμία του να προσφέρει στην Ουκρανία τη συμφωνημένη ποσότητα φυσικού αερίου. Έχει να κάνει περισσότερο με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική για αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου ακολουθεί τα βήματα της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Στοκχόλμης, υπέρ της Naftogaz.

Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο για «αόρατο χέρι των ΗΠΑ, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, πίσω από το αίτημα της Ουκρανίας προς το ελβετικό δικαστήριο για την απαγόρευση των πληρωμών από τον Nord Stream 1 και τον Nord Stream 2 στην Gazprom».

«Οι ΗΠΑ και τα κράτη της Βαλτικής αντιτίθενται σθεναρά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα φέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Κατά τη γνώμη μου, η κατασκευή του Nord Stream 2 δεν πρόκειται να σταματήσει», παρατηρεί χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι η διαφωνία για το ποσό των 2,56 δισ. δολ., «θα μπορούσε να διευθετηθεί εξωδικαστικά με φιλικό τρόπο». Άλλωστε, όπως σημειώνει, το ποσό είναι αμελητέο για τη Gazprom, της οποίας τα έσοδα το 2017 ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολ., με την Ουκρανία να θεωρείται «η μεγαλύτερη ηττημένη σε αυτή τη διαμάχη».

Όσο για το εάν δεν βρεθεί κανένας εξωδικαστικός διακανονισμός, ο οικονομολόγος τονίζει: «Τότε η Gazprom δεν θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη διαμέσου της Ουκρανίας, εξέλιξη που θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια. Γεωπολιτικά, οι ηττημένοι θα είναι φυσικά οι ΗΠΑ, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, καθώς ο αγωγός Nord Stream 2 θα κατασκευαστεί είτε αυτό τους αρέσει, είτε όχι».

Ο Μαμντούχ Σαλάμεχ, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στη Θάλασσα Αζόφ, παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ότι «η διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχει τόσο πολιτική διάσταση όσο και οικονομική διάσταση». «Για πολλά χρόνια η Ουκρανία δεν πληρώνει για το αέριο που διέρχεται από το έδαφός της προς την Ευρώπη. Έτσι, υπήρξε συσσώρευση χρέους προς τη Ρωσία», αναφέρει.

ViaDiplomacy Newsroom