Μακρόν: Πρέπει να είμαστε πάντα στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων μας – Αυτό έκανε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020 όταν αυτό συνέβη
«Χρειαζόμαστε μια πιο κυρίαρχη, πιο ανεξάρτητη Ευρώπη που να διαθέτει στρατηγική αυτονομία, δηλαδή που να μπορεί να αποφασίζει και να προστατεύει τον εαυτό της», υπογράμμισε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος Πρόεδρος μιλώντας αποκλειστικά στην Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση και τον Νίκο Αλιάγα, με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει μία μοναδική θέση, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, όπως φάνηκε με το θέμα της μετανάστευσης που βιώσαμε» και επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξέρει πως να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, προφανώς για την Ελλάδα αλλά τελικά για όλους μας».
«Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει να είμαστε πάντα στο πλευρό των ευρωπαίων συμμάχων μας, όταν δέχονται επίθεση στην κυριαρχία τους, όταν απειλείται η ανεξαρτησία τους, ο σεβασμός των συνόρων τους. ‘Αλλωστε, αυτό έκανε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020, όταν αυτό συνέβη», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν. Επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία, το Λίβανο, τη Συρία και τη Λιβύη.
Για την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, ο Πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι πριν από 200 χρόνια η Ελλάδα ενέπνευσε την Ευρώπη και ειδικά τη Γαλλία.
Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένας αναπόσπαστος δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, που μας κάνει να αισθανόμαστε ως ένας πολιτισμός και αυτός είναι η επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας αλλά υπάρχει ένας ακόμη ισχυρότερος, εκείνος της προσήλωσης στην ελευθερία και την ευρωπαϊκή περιπέτεια».
«Ξέρετε, κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη ώστε να ανοίξουμε τη θαυμάσια χώρα σας στους νέους μας, τους φοιτητές μας, τους αρχαιολόγους μας, τους ακαδημαϊκούς και τους τουρίστες μας» δήλωσε ο κ. Μακρόν επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εμπνέει και σήμερα όπως και χθες, καθώς «όσο τα 200 χρόνια από την Επανάσταση όσο και τα 40 χρόνια ένταξης στην Ευρώπη, αποτελούν στιγμή ελευθερίας, ανοίγματος και κοινού πεπρωμένου».
Για το μεταναστευτικό ανέφερε πως «πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα διακινητών, που κερδοσκοπούν από αυτή την ανθρώπινη δυστυχία και θέτουν σε κίνδυνο όλους αυτούς που φεύγουν για οικονομικούς λόγους. Πρέπει να οργανώσουμε αυτό το ζήτημα της μετανάστευσης με ευρωπαϊκό τρόπο. Νομίζω λοιπόν ότι, ναι, αφήσαμε πολύ την Ελλάδα, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, μόνες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα το οποίο τελικά μετατίθεται στους άλλους… Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα θέμα αλληλεγγύης».
Αναφερόμενος στον ελληνικό κλασικό πολιτισμό ο κ. Μακρόν είπε «ναι, με διαμόρφωσε, οι ελληνικοί και ρωμαϊκοί μύθοι με διαμόρφωσαν, η ανάγνωση των τραγωδιών, θα έλεγα ότι ως έφηβος τράφηκα από αυτό».
«Δυστυχώς το υγειονομικό πλαίσιο με αναγκάζει να παραμείνω στο Παρίσι» δήλωσε για την αδυναμία να παραστεί στην Αθήνα στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. «Λυπάμαι που δεν θα είμαι εκεί με τη σύζυγό μου για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Μέχρι πριν από δύο μέρες ήταν προγραμματισμένο να έρθουμε αλλά η επιδημία ξεκινά πάλι πολύ έντονα, παντού στην Ευρώπη», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος και σημείωσε: «Νομίζω ότι ήταν πιο πρέπον να εφαρμόσω ο ίδιος αυτό που ζητώ από τους συμπολίτες μου αλλά θα είμαι ολόψυχα μαζί σας».
Για τον εμβολιασμό στην Ευρώπη, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα συντονισμού στην Ευρώπη αλλά ότι «στην αρχή δεν πιστέψαμε ότι αυτό θα πήγαινε τόσο γρήγορα».
«Σας το λέω ειλικρινά, όλος ο κόσμος, οι ίδιοι οι ειδικοί έλεγαν ότι ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν χρειάστηκε λιγότερο από ένας χρόνος για να φτιαχτεί ένα εμβόλιο. Εξαιρετική επιτυχία και, επομένως, μάλλον κατά κάποιον τρόπο ονειρευτήκαμε λιγότερο από κάποιους άλλους και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει μάθημα για όλους εμάς» υπογράμμισε ο κ. Μακρόν.