Μ. Σουλτς: Η νέα συμφωνία θα πρέπει να ανοίγει το δρόμο για την επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
Την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής
της ΕΕ. “Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τους κινδύνους και να διαλέξουμε το μονοπάτι που θα επιβαρύνει το λιγότερο τους πολίτες, οι οποίοι δεν ευθύνονται για αυτή την κρίση”.
Η νέα συμφωνία θα πρέπει να ανοίγει το δρόμο για την επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προσέθεσε.
Πέραν του ελληνικού ζητήματος, ο πρόεδρος Σουλτς, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας υποχρεωτικού συστήματος για τη διανομή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, με τρόπο
που κάθε κράτος μέλος θα αναλαμβάνει το μερίδιο που του αναλογεί.
“Εκείνοι που λένε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης μπορεί να λυθεί με το κλείσιμο των συνόρων, δεν λένε την αλήθεια”.
Τονίζοντας ότι ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο περίπλοκος και οι πόλεμοι πολλαπλασιάζονται, ο πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να δημιουργήσει νέα στρατηγική ασφάλειας και άμυνας, που θα έχει μακροπρόθεσμο όραμα, πολιτική συνοχή, επαρκή χρηματοδότηση καθώς και ισχυρές συμμαχίες και συνεργασίες.
Επίσης ο κ. Σουλτς, είπε ότι πρέπει να βελτιωθεί η διακυβέρνηση του ευρώ και ότι η δημοκρατική νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα πρέπει να ενισχυθεί. “Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η φωνή του λαού ακούγεται στην Ευρώπη και ότι υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος “.
Για τα σχέδια της Βρετανίας περί μεταρρύθμισης της ΕΕ αλλά και για την ίδια την παραμονή της χώρας αυτής στην Ένωση, ο κ. Schulz δήλωσε ότι “αν η βρετανική κυβέρνηση κάνει συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταστήσουν την ΕΕ πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και διαφανή τότε σίγουρα θα καταλήξουμε σε συμφωνία”.
Ωστόσο, θα πρέπει να επωφελούνται όλοι από αυτά τα σχέδια τόνισε “λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο αν κατατεθούν προτάσεις που θα συμβάλλουν στο κοινό καλό. Προτάσεις που δεν θα είναι για εσωτερική κατανάλωση αλλά εξ ίσου προς το συμφέρον των βρετανών πολιτών όσο και προς το συμφέρον όλων των πολιτών της ΕΕ”.