LORA : Ο ναυτικός βαλλιστικός πύραυλος ακριβείας του Ισραήλ (Video)

Την δυνατότητα του ισραηλινού βαλλιστικού πυραύλου LORA (LOng Range Attack) να χρησιμοποιείται από σκάφος επιφανείας επιβεβαίωσε η κατασκευάστρια εταιρεία ΙΑΙ με μια δοκιμή που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάρτιο, το βίντεο της οποία δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγες μέρες. Στο βίντεο φαίνεται ένα όχημα το οποίο φέρει δύο βλήματα LORA εντός κανίστρων με τον εκτοξευτή σε κάθετη θέση.

Ο βαλλιστικός πύραυλος υψηλής ακρίβειας LORA αναπτύχθηκε από την εταιρεία ΙΑΙ και έχει μήκος 5,2 μέτρα διάμετρο 624 χλστ, βάρος 1,6 τόνους ο πύραυλος μπορεί να φτάσει τα 150.000 πόδια σε ύψος και να πλήξει στόχους σε απόσταση 90-300 χλμ μέσα σε 10 λεπτά.

Το βλήμα φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 570 κιλών η οποία μπορεί να είναι υψηλής εκρηκτικότητας, βομβιδοφόρα ή υψηλής ταχύτητας διατρητική κεφαλή. Η διατρητική κεφαλή του πυραύλου LORA μπορεί να καταστρέψει προστατευόμενους χώρους όπως καταφύγια, κέντρα διοίκησης, υπόστεγα αεροσκαφών, υπόγειες αποθήκες κλπ.

Η καθοδήγηση του βλήματος προς τον στόχο πραγματοποιείται με την συνδυαστική χρήση συστήματος αδρανειακής πλοήγησης (INS) και GPS, ενώ κατά την τελική φάση για την επαύξηση της ακρίβειας χρησιμοποιείται μια τηλεοπτική κάμερα με ζεύξη δεδομένων, η οποία επιτρέπει στον χειριστή να παρέμβει στην τελική φάση της πτήσης του βλήματος προς το στόχο (man in the loop) και να επιτύχει πιθανότητα κυκλικού σφάλματος μόλις 10 μέτρα υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Η συντήρηση του πυραύλου δεν απαιτεί πολλές εργατώρες αφού τα βλήματα είναι σφραγισμένα μέσα στα κάνιστρα και η επιθεώρηση τους πραγματοποιούνται κάθε 5 χρόνια. Στην αξιοπιστία του πυραύλου συμβάλουν τα αξιόπιστα και δοκιμασμένα ηλεκτρονικά του συστήματα, ο σταθερών καυσίμων πυραυλοκινητήρας και η απουσία υδραυλικών συστημάτων.

Κάθε πυροβολαρχία του συστήματος LORA αποτελείται από τέσσερις τετραπλούς εκτοξευτές και ένα κέντρο διοίκησης και όπως αναφέρει η εταιρεία το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε πολεμικό πλοίο ή ακόμη και σε εμπορικό κατά το πρότυπο του ρωσικού πυραύλου cruise Calibr της Ρωσικής Novator, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο και να χρησιμοποιηθεί από εμπορικά πλοία.

Η χρησιμοποίηση βαλλιστικών πυραύλων με υψηλή ακρίβεια και μεγάλη πολεμική κεφαλή από πλοία και μάλιστα υπό την κάλυψη που μπορεί να παρέχει ένα εμπορικό πλοίο ή ένα αποβατικό μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αιφνιδιασμού έναντι του αντιπάλου, αφού η μεγάλη εμβέλεια και ακρίβεια του συστήματος επιτρέπει την καταστροφή στόχων υψηλής αξίας χωρίς οι φίλιες δυνάμεις να τεθούν σε κίνδυνο.

Η καταστροφή των στόχων μπορεί να επιτευχτεί με χαμηλό κόστος, χωρίς υπάρχει αρκετός χρόνος διαθέσιμος για αντίδραση από τον αντίπαλο. Αντιθέτως ο αντίπαλος υποχρεώνεται λόγω των βαλλιστικών πυραύλων να δαπανήσει σημαντικά ποσά για την εξουδετέρωση των βλημάτων αυτών.

Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε προσπαθήσει να αποκτήσει χωρίς επιτυχία βλήματα 9K720 Iskander τα οποία θα αποτελούσαν την ελληνική απάντηση στους τουρκικούς βαλλιστικούς πυραύλους J-600T Yıldırım Ι/ΙΙ/ΙΙΙ με εμβέλεια 150 χλμ, 300 χλμ και 900 χλμ αντίστοιχα.

Οι όξυνση των σχέσεων Δύσης και Ρωσίας απέτρεψε την Ελληνική απόπειρα απόκτησης αυτών των πυραύλων, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην διαθέτει  ανάλογα βλήματα, αφού οι πύραυλοι MGM-140B – Block IA Army Tactical Missile System (ATacMS) που ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει έχει εμβέλεια 165 χλμ, ενώ η βελτιωμένη έκδοση του αμερικανικού βλήματος MGM-168 ATacMS – Block IVA έχει εμβέλεια 300 χλμ.

Η ύπαρξη δύο τακτικών βαλλιστικών βλημάτων στο δυτικό οπλοστάσιο επιτρέπει στην Ελλάδα να επιλέξει τον πλέον κατάλληλο σύστημα.

Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό μια συνδυαστική αγορά και των δύο συστημάτων θα επέτρεπε πρώτον την αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής για το βλήμα MGM-168 ATacMS – Block IVA και την δημιουργία ενός ακόμη πυλώνα αποτροπής αυτή την φορά υπό την αιγίδα του Πολεμικού Ναυτικού με την αγορά του συστήματος LORA το οποίο όπως αναφέρθηκε μπορεί να μεταφερθεί εύκολα υπό κάλυψη, επί οποιουδήποτε εμπορικού ή αποβατικού πλοίου χωρίς μετατροπές ή άλλες παρεμβάσεις.

Ο συνδυασμός των βλημάτων με το Αμερικάνικό MGM-168 ATacMS – Block IVA να αξιοποιείται από την ξηρά και του Ισραηλινού LORA από την θάλασσα θα προκαλούσε πονοκέφαλο στους αντιπάλους της χώρας οι οποίοι θα αναγκάζονταν να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη της αντιβαλλιστικής τους άμυνας καθόλη την ακτογραμμή τους με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την δαπάνη χρημάτων και λοιπών πόρων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.