Λιβύη: Συγκρούσεις στα νότια της Τρίπολης
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα το απόγευμα μεταξύ ενός συνασπισμού ένοπλων ομάδων, πιστών στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης και των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νοτίως της Τρίπολης, όπως έγινε γνωστό και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με μια πηγή της ΚΕΕ, οι μάχες είναι σε εξέλιξη στις περιοχές Σουκ αλ Χάμις, αλ Σάεχ και Σουκ αλ Σαμπντ, σε μια ζώνη με αγροτικές καλλιέργειες.
Το γραφείο Τύπου του ΛΕΣ επιβεβαίωσε τις συγκρούσεις στην περιφέρεια της Τρίπολης, υποστηρίζοντας επίσης ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές του Κασρ μπιν Γασίρ, του Ουάντι αλ Ράμπι και του Σουκ αλ Χάμις.
Πρόκειται για μια από τις πρώτες σημαντικές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η ΚΕΕ, στα τέλη Μαρτίου 2016.
Μέχρι σήμερα, ο Χάφταρ και ο πρωθυπουργός Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχαν αποφύγει την άμεση σύγκρουση, παρά τις πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις. Μάλιστα στα τέλη Φεβρουαρίου, συναντήθηκαν στο Άμπου Ντάμπι, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και κατέληξαν σε συμφωνία για τη διοργάνωση εκλογών πριν από το τέλος του έτους.
Νωρίτερα σήμερα, ο Χάφταρ συναντήθηκε στη Βεγγάζη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι προσπάθεις του οποίου όμως για ειρήνευση φαίνεται ότι έπεσαν στο κενό. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο Χάφταρ επανέλαβε ότι η επιχείρησή του προς την Τρίπολη θα συνεχιστεί μέχρι “να ηττηθεί η τρομοκρατία”.
Η κλιμάκωση αιφνιδίασε τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Γκουτέρες βρισκόταν την Τετάρτη στην Τρίπολη για να οργανώσει τη συνδιάσκεψη για την εθνική συμφιλίωση που προβλεπόταν να ξεκινήσει εντός του Απριλίου.
Το πρωί σήμερα αναχώρησε από την πρωτεύουσα και πήγε αεροπορικώς στη Βεγγάζη για να συναντήσει τον Χάφταρ στη βάση του. Είχε επίσης συνομιλίες στο Τομπρούκ με τον Αγκίλα Σάλεχ,τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων που στηρίζει τον Χάφταρ. “Ο στόχος μου παραμένει ο ίδιος: να αποφευχθεί η στρατιωτική αντιπαράθεση. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει στρατιωτιή λύση για τη λιβυκή κρίση, μόνο πολιτική”, έγραψε αρχικά στο Twitter ο γ.γ. του ΟΗΕ, όμως στη συνέχεια, μετά τις επαφές που είχε στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε απογοητευμένος και “βαθιά ανήσυχος”.