Λιβύη: Αεροπορικές επιδρομές τη νύχτα στην Τρίπολη

Αρκετές αεροπορικές επιδρομές και εκρήξεις ακούστηκαν στην Τρίπολη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ανέφεραν κάτοικοι της πρωτεύουσας της Λιβύης, καθώς οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται μετά την έναρξη της επιχείρησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) την 4η Απριλίου με σκοπό να αποσπαστεί η πόλη από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και κάτοικοι είπαν πως είδαν αεροσκάφος να κάνει κύκλους για 10 λεπτά και πλέον στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας και να ανοίγει πυρ σε διάφορα σημεία αργά το βράδυ του Σαββάτου. Αεροσκάφος ακούστηκε και πάλι τις πρώτες πρωινές σήμερα να κάνει κύκλους πριν ακουστεί μια πολύ ισχυρή έκρηξη.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα πλήγματα έκανε πολεμικό αεροσκάφος ή τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Οι κάτοικοι έχουν κάνει λόγο για βομβαρδισμούς από UAV τις τελευταίες ημέρες, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν τη νύχτα ήταν ισχυρότερες από αυτές σε προηγούμενες επιδρομές.

Κάτοικοι έκαναν λόγο για εκτοξεύσεις πολλών πυραύλων, ένας από τους οποίους πιστεύεται πως έπληξε στρατόπεδο δυνάμεων πιστών στην ΚΕΕ στη συνοικία Σαμπάα, στον νότιο τομέα της Τρίπολης, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες μάχες.

Οι αρχές έκλεισαν το Μιτίγκα, το μόνο αεροδρόμιο της Τρίπολης που λειτουργεί, κόβοντας κάθε αεροπορική σύνδεση της πόλης των κατά εκτιμήσεις 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το αεροδρόμιο στη Μισράτα, 200 χιλιόμετρα ανατολικότερα, παραμένει σε λειτουργία.
Ο ΛΕΣ του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ άρχισε την επιχείρησή του την 4η Απριλίου, αλλά ως τώρα δεν έχει μπορέσει να ξεπεράσει τις θέσεις άμυνας των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ στο νότιο τμήμα της Τρίπολης.

Αν επιβεβαιωθεί ότι έγινε χρήση UAV, αυτό θα σημάνει τη χρήση τεχνολογικά πιο εξελιγμένων μέσων στη σύγκρουση. Ο ΛΕΣ βασίζεται μέχρι τώρα κυρίως σε πεπαλαιωμένα μαχητικά σοβιετικής κατασκευής, τα απομεινάρια της πολεμικής αεροπορίας του Μουάμαρ Καντάφι, που ανατράπηκε το 2011, χωρίς ιδιαίτερη ακρίβεια στον προσδιορισμό και την προσβολή στόχων, καθώς και επίσης πεπαλαιωμένα ελικόπτερα, σύμφωνα με κατοίκους και στρατιωτικές πηγές.

Στο παρελθόν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος προσέφεραν αεροπορική υποστήριξη στις δυνάμεις του Χάφταρ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που επέτρεψαν στον ΛΕΣ να πάρει τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής Λιβύης.

ΗΑΕ και Αίγυπτος είχαν επίσης εξαπολύσει επιδρομές στην Τρίπολη το 2014, για να βοηθήσουν μια δύναμη προσκείμενη στον Χάφταρ σε προηγούμενη έξαρση των συγκρούσεων, είχαν πει τότε αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μετά το 2014, τα Εμιράτα και η Αίγυπτος προμήθευσαν τον ΛΕΣ με εξοπλισμό, όπως κάποια μαχητικά και ελικόπτερα, βοηθώντας τον Χάφταρ να πάρει το πάνω χέρι στον οκταετή πόλεμο στη Λιβύη, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ.

Τα ΗΑΕ είχαν εξάλλου κατασκευάσει μια αεροπορική βάση στην Αλ Χάντιμ, στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με μια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών το 2017.

Οι μάχες στην Τρίπολη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 227 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 1.128, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Την Παρασκευή, δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Τρίπολης, σύμφωνα με κατοίκους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom