Λιπάσματα Καβάλας – Ποιος θέλει να κλείσει μια από τις λίγες Στρατηγικές επιχειρήσεις της χώρας;

Στις 8 Μαρτίου, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τη ΔΕΠΑ στη δικαστική διαμάχη κατά της εταιρείας λιπασμάτων ELFE για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου. Με την απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο εξαφανίζει την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και ανοίγει τον δρόμο για τις επόμενες ενέργειες της ΔΕΠΑ.

Και μέχρι εδώ όλα φαίνονται λογικά για τον μέσο πολίτη, που στην περίοδο κρίσης βλέπει μια εταιρεία να χρωστά ένα πολύ μεγάλο ποσό. Όμως, πως έφτασε αυτή η εταιρεία, η οποία παράγει άριστα προϊόντα, στηρίζει τις αγροτικές δομές, και η λειτουργία της ξεκίνησε ως Στρατηγική εταιρεία για την χώρα, να διώκεται μέσω τιμολογιακής πολιτικής, από το ίδιο το κράτος, την ΔΕΠΑ.

Ας ξεκινήσουμε, από τα πιο απλά πράγματα, τα οικονομικά μπορεί να τα αντιληφθεί ο καθένας. To 2008, δηλαδή ένα έτος προ της εξαγοράς και σε μια εποχή οικονομικής ευημερίας και χωρίς την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης, το χρέος της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ είχε ανέλθει στα 108.000.000 ευρώ. Τότε η ΔΕΠΑ πήρε το 33,3% των μετοχών της ΒΦΛ κεφαλαιοποιώντας 39.000.000 ευρώ από την οφειλή αναγκάζοντας ταυτόχρονα την ΒΦΛ να λάβει νέα δάνεια από τις τράπεζες 15.000.000 ευρώ για μείωση της οφειλής της και τα οποία παραμένουν ακόμα ως οφειλή της εταιρείας.

Κυρίως λόγω των ανωτέρω ενεργειών, το χρέος μειώθηκε κατά την εξαγορά στα 55.000.000 ευρώ. Το ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι νέοι μέτοχοι παρά το γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία, όπως όλοι γνωρίζουν, ήταν και παρέμεινε εξαιρετικά δυσμενής.

Τα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, εκτός ότι απασχολούν σχεδόν 700 εργαζόμενους από τον νομό, είναι και ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ σε φυσικό αέριο. Από το 2010, η εταιρεία έχει καταβάλει περισσότερα από 400.000.000 ευρώ.

Και κάπου εδώ, ξεκινά ο παραλογισμός, και ίσως η βασική ερώτηση, ποιος θέλει τα Λιπάσματα Καβάλας κλειστά.

Από τα 400.000.000 ευρώ, τα 40.000.000 ευρώ είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, όταν οι ανταγωνιστές της εταιρείας στην υπόλοιπη Ευρώπη που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη εξαιρούνται του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Τα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης,  έχει εγκαταστήσει την πλέον εξελιγμένη τεχνολογικά μονάδα παραγωγής αμμωνίας χρησιμοποιεί Φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη. Και είναι σε όλους γνωστό ότι το Φυσικό Αέριο αποτελεί μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρώτη ύλη-καύσιμο γιατί έχει μικρότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η διαχείρισή του είναι πιο ασφαλής για το περιβάλλον.

Και εδώ έρχονται όλα τα ερωτήματα, πως είναι δυνατόν το Ελληνικό κράτος, να επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ένα προϊόν που επιχείρηση το χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη. Ποιες είναι αυτές οι σκοπιμότητες που θέλουν μια εταιρεία με 700 εργαζόμενους, την μοναδική στην χώρα που παράγει λιπάσματα και από τα πιο ποιοτικά προϊόντα στην Ευρώπη, να οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Η Στρατηγική διάσταση της εταιρείας σε σχέση με το Υγροποιημένο Αέριο

Όταν το Viadiplomacy προσπάθησε να κάνει έναν χάρτη με τις επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αυτή την κατανάλωση και με την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει την πλήρη εκμετάλλευση του υγροποιημένου αερίου, κάτι που ουσιαστικά θα την έδινε και την δυνατότητα να δημιουργεί στρατηγικά αποθέματα (σήμερα έχει μόνο πετρέλαιο), ανακάλυψε ότι τα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής και σε πολλές περιπτώσεις αγοράζει και πιο ακριβά, από πολύ μικρότερες βιομηχανίες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο, αλλά ως ενέργεια για την λειτουργία.

Το κράτος από την άλλη, η ΔΕΠΑ δηλαδή, εκτός ότι αναγκάζει τα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης να αγοράζει την πρώτη ύλη με “καπέλο” τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, χρεώνει και σε πολύ υψηλότερες τιμές από τι αγοράζει. Να φανταστεί κανείς, η ΔΕΠΑ η οποία έχει το μονοπώλιο του φυσικού αερίου στην χώρα, χρεώνει σε πολλές περιπτώσεις έως και 40% πάνω από τι στις άλλες χώρες, το ίδιο φυσικό αέριο, της Gazprom.

Αυτό όμως που προκαλεί το μεγάλο ερώτημα, και ίσως το καίριο, είναι ότι αυτή η στάση της ΔΕΠΑ, και κατ επέκταση του Ελληνικού κράτους, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της χώρας, όσο και των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί θεωρούν την Βόρεια Ελλάδα, και ειδικά την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, την αφετηρία (μαζί με την νήσο Κρκ στην Κροατία) για την Διαφοροποίηση της Ενέργειας και την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, πως η ίδια η Ελλάδα, την στιγμή που καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την μείωση του κόστους στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, να μην δίνει λύση στον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος, από την αρχή του χρόνου που άρχισαν να φτάνουν στην Ρεβυθούσα τα φορτία ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), ο όγκος έφτασε συνολικά τις 950.000 κυβικά μέτρα, όταν τα Λιπάσματα Καβάλας καταναλώνουν τον χρόνο 130.000.000 Νm3 (εκατό τρίαντα εκατομμύρια κυβικά μέτρα) ετησίως!!!!!

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει και να βγάλει τα συμπεράσματα του, μια εταιρεία που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά της χώρας, στον αγροτικό τομέα, σε μια πόλη της Μακεδονίας με 700 εργαζομένους, την οδηγούν μέσω οικονομικού στραγγαλισμού στο κλείσιμο.

 

 

 

ViaDiplomacy Newsroom