Λευκός Οίκος: Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία θα της επιβάλλουμε οικονομικά μέτρα – Δεν θα δράσουμε στρατιωτικά

Την παραμονή της πολυαναμενόμενης βιντεοκλήσης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν ο Λευκός Οίκος έδωσε το στίγμα του: εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν οικονομικά μέτρα και να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην ανατολική Ευρώπη, χωρίς όμως να φτάσουν μέχρι την άμεση στρατιωτική απάντηση.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε στους δημοσιογράφους τα μέτρα που οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να ενεργοποιήσουν.

«Εάν κινηθεί ο Πούτιν, θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τους συμμάχους μας» στην ανατολική Ευρώπη για «περισσότερους στρατιώτες, δυνατότητες και ασκήσεις» και «οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν θετικά», είπε η πηγή αυτή.

Ο αξιωματούχος άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν εξετάζεται προς το παρόν μια άμεση στρατιωτική απάντηση εκ μέρους των ΗΠΑ, στην περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι προκρίνει, εάν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία, έναν «συνδυασμό» πολλών στοιχείων: τη στήριξη του ουκρανικού στρατού, την επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και «την ουσιαστική αύξηση της στήριξης και των δυνατοτήτων των συμμάχων μας στους κόλπους του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να δώσουν μια ισχυρή απάντηση, στην περίπτωση που συμβεί μια εισβολή. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιβάλουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να μιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Μπάιντεν θα του μιλήσει τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει επίσης σήμερα με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, ενόψει της αυριανής επικοινωνίας του με τον Πούτιν.

Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αν ο Πούτιν έχει λάβει απόφαση για στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, όμως διαθέτει την ικανότητα να το κάνει, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά, εφόσον χρειαστεί, θα επιβάλλουν ουσιαστικές συνέπειες για επιβλαβείς ενέργειες.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να ενθαρρύνει τον Πούτιν να επιστρέψει στις συνομιλίες μέσω διπλωματικών μέσων, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας του Μινσκ.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και από τις δύο πλευρές. Η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει εξάλλου ότι η συζήτηση γύρω από τις «κόκκινες γραμμές» είναι χρήσιμη και δεν θα λειτουργήσει με αυτή τη λογική.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει επίσης να συζητήσει με τον Πούτιν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Συγγραφέας: Γιώργος Ούτσης

Συγγραφέας