«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες: Συμφωνία για αξιολόγηση, δόση και χρέος
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από την μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους.
Για να καταστεί εφικτό αυτό, θα προηγηθούν δύο βήματα: μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.
Αυτά επιβεβαιώθηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, που για πρώτη φορά παρευρέθηκε σε αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του που πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
To μεγαλύτερο «αγκάθι» των συζητήσεων αποτέλεσε το ζήτημα του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Η συζήτηση διεκόπη αρκετές φορές για να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ντάισελμπλουμ και του Πολ Τόμσεν αλλά και για να ενημερωθεί η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
«Το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι υπήρξε πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών» αναφέρει χαρακτηριστικά το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, που τονίζει παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν καταλήξει σε συμφωνία και για τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό.
«Αυτό προσφέρει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους πρωταρχικούς στόχους για πλεόνασμα του προγράμματος του ESM (3,5% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο) […]» τονίζεται.
Μάλιστα, εκφράζεται και η ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από την Βουλή.
«Ιδιαίτερα την υιοθέτηση του σχεδίου νόμου που θα φέρει περιφερειακά μέτρα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και θα επιτρέψουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, θα ανοίξουν την αγορά για την πώληση δανείων και θα εξασφαλίσουν ότι το συμφωνηθέν ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων θα λειτουργεί ανεξάρτητα» γράφει το ανακοινωθέν.
Την ίδια ώρα, εξουσιοδοτείται το EuroWorking Group να επαληθεύσει μέσα στις επόμενες ημέρες ότι θα γίνουν οι σχετικές διορθώσεις της νομοθεσίας όσον αφορά στην πώληση των δανείων, στο συνταξιοδοτικό και όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε δόσεις τα 10,3 δισ. ευρώ
Η δόση των 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί σε μικρότερες υποδόσεις. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, η πρώτη υποδόση 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί το δεύτερο μισό του Ιουνίου.
Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υπο την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.
Ο «οδικός χάρτης» για το χρέος
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους σε ρυθμιστεί, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup, σε τρεις φάσεις.
Βραχυπρόθεσμα συμφωνήθηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως τα τέλη του προγράμματος το 2018. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ένα πιο ήπιο προφίλ αποπληρωμής των δανείων του EFSF με βάση την μέση, σταθμισμένη ωρίμανση και την χρήση διαφοροποιούμενης στρατηγικής του EFSF/ESM για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου.
Μεσοπρόθεσμα, και δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα εφαρμοστεί μια δεύτερη σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Eπίσης
-H χρησιμοποίηση των 20 δισ. ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
-Εάν καταστεί αναγκαίο θα υπάρχει στοχευμένη αναδιαμόρφωση στον EFSF (π.χ. επέκταση των ωριμάνσεων, αναδιαμόρφωση των χρεολυσίων του EFSF, επιβολή ανώτατου ορίου στην αναβολή πληρωμών τόκων) ώστε να παραμείνουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο συμφωνηθέν πλαίσιο αναφοράς χωρίς να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση στον EFSF ή σε χώρες που υπήρξαν σε πρόγραμμα.
Μακροπρόθεσμα, όπως τονίζεται, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για τα βασικά μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους μαζί με την επιτυχημένη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και την επίτευξη του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο δρόμο. «Tην ίδια ώρα, το Eurogroup συμφώνησε στην δημιουργία ενός δημοσιονομικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιηθεί μετά το πρόγραμμα του ESM για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και μακροπρόθεσμα σε περίπτωση που ένα δυσμενέστερο σενάριο κάνει την εμφάνισή του» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Eurogroup.
Σημαντική συμφωνία
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.
«Πρόκειται για ενα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία», δηλωσε ο Τουσκ λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες.
Για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή έκανε λόγο από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup κατέληξε σε μια καλή συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή σε αυτόν τον μακρύ και κατά καιρούς δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.
Ο Βάλτνις Ντομπρόφσκις τόνισε ότι επετεύχθη συμφωνία σε σημαντικά για το ελληνικό χρέος μέτρα.