Le Figaro για Διαμαντοπούλου: Η Ελληνίδα υποψήφια πιστεύει στις πιθανότητές της να ηγηθεί του ΟΟΣΑ
Στην υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ είναι αφιερωμένο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, στο οποίο επίσης παρατίθενται δηλώσεις της.
Το βιογραφικό της «μιλά» από μόνο του, προερχόμενη από μια μικρή χώρα του Νότου, είναι γυναίκα, εκεί όπου η σημερινή ηγεσία του ΟΟΣΑ απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από άνδρες, κυρίως από τη Βόρεια ή τη Νότια Αμερική, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο τιτλοφορείται: «Η Ελληνίδα υποψήφια Άννα Διαμαντοπούλου πιστεύει στις πιθανότητές της να ηγηθεί του ΟΟΣΑ».
Σκιαγραφώντας το πορτρέτο της, αναφέρεται πως η πρώην υπουργός Παιδείας και Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα εργασίας «είναι χαρισματική και ότι πίσω από τη γλυκύτητα του χαμόγελου της, είναι μαχητική». Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά στη θητεία της ως επιτρόπου για θέματα εργασίας και ως υπουργού Παιδείας. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, κατάφερε να επιτύχει συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών-μελών για μια κοινή κοινωνική ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της «επιβολής ποσοστώσεων για την πρόσβαση των γυναικών στην κατάρτιση στην αγορά εργασίας, καθώς και για την ένταξη των προσφύγων» και ως υπουργός Παιδείας «σε μια εξαιρετικά πολιτικοποιημένη χώρα της οποίας η κομματική ιδεολογία εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις», η Άννα Διαμαντοπούλου είναι η μόνη που έχει περάσει νομοθεσία από το ελληνικό κοινοβούλιο με το 85% των ψήφων, τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες της Ελληνίδας υποψήφιας, σημειώνεται πως είναι πολύ σαφείς: «Υπάρχουν επείγοντα προβλήματα. Κοιτάξτε, είναι Ιανουάριος, και στο μπαλκόνι μου, οι γαρδένιες ανθίζουν. Η κλιματική αλλαγή είναι μια σκληρή πραγματικότητα και πρέπει να ληφθούν μέτρα πολύ γρήγορα». Εκτός από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προτάσσεται επίσης και η πρόταση για επιβολή φόρου στους πολυεθνικούς τεχνολογικούς γίγαντες των GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon, κ.λπ.) καθώς και την ενίσχυση της φορολογικής πολιτικής για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις.
Η Άννα Διαμαντοπούλου αρνείται το στιγματισμό, σημειώνεται και προστίθεται ότι δεν παραιτείται και πιστεύει στο ελληνικό παράδειγμα: «Το 2018, η χώρα μου ήταν η προτελευταία από τις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σήμερα, είμαστε οι πρώτοι που ξεκινήσαμε τα SMS αντί της γραπτής εξουσιοδότησης για έξοδο κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Και δεν υπολειπόμαστε στον εμβολιασμό. Περισσότερα από 60.000 άτομα κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού σε λίγα δευτερόλεπτα για να εμβολιαστούν και αυτό μόλις την πρώτη ημέρα του ανοίγματος της νέας πλατφόρμας. Αυτό είναι το τυπικό παράδειγμα της επιτυχίας ενός μέλους του ΟΟΣΑ», δηλώνει στην εφημερίδα Le Figaro.
Περαιτέρω, υπενθυμίζεται πως πρόσφατα έχει συνεργαστεί με πολλές διαφορετικές δεξαμενές σκέψης, που πραγματεύονται ζητήματα κρίσιμης σημασίας για τον ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων το Δίκτυο, σχετικά με το θέμα των αναδυόμενων χωρών.
Σε ό,τι αφορά στην κούρσα για τη διαδοχή του Μεξικανού Άνχελ Γκουρία, ο οποίος ολοκληρώνει φέτος την τρίτη πενταετή θητεία του ως επικεφαλής του ΟΟΣΑ, αναφέρεται πως η πρώην επίτροπος της ΕΕ συναγωνίζεται με επτά άλλους διεκδικητές, εκ των οποίων οι πέντε είναι Ευρωπαίοι και εναπόκειται στα κράτη-μέλη του Οργανισμού να καταλήξουν σε συναίνεση την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον δρόμο της Ελληνίδας υποψήφιας βρίσκονται άλλες δύο σοβαρές υποψηφιότητες, αυτή της Σουηδής, πρώην επιτρόπου, Σεσίλια Μάλστρομ και του Καναδού πρώην υπουργού Οικονομικών, Μπιλ Μορνέ. Ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάιο.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)