Λαβρόφ: Η Ρωσία ξέρει τι μέτρα πρέπει να λάβει καθώς το ΝΑΤΟ επεκτείνεται στη Φινλανδία και Σουηδία
Η Μόσχα γνωρίζει ποια μέτρα πρέπει να λάβει για να διασφαλίσει την ασφάλειά της μετά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Σίγουρα θα βγάλουμε συμπεράσματα ανάλογα με το πόσο γρήγορα και εκτενώς θα χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ το έδαφος της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα γίνει καθώς τόσο το Ελσίνκι όσο και η Στοκχόλμη συζητούν ήδη μια ποικιλία θεμάτων με τις Ηνωμένες Πολιτείες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της υποδομής της συμμαχίας ακριβώς στα ρωσικά σύνορα με τη Φινλανδία και πολύ κοντά στα σύνορά μας με τη Σουηδία», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον κορυφαίο διπλωμάτη του Ομάν Sayyid Badr bin Hamad bin Hamoud Al Busaidi.
«Όλα τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας θα προστατεύονται. Τα απαραίτητα μέτρα [θα ληφθούν]· γνωρίζουμε ποια πρέπει να είναι αυτά τα μέτρα και πώς να τα εφαρμόσουμε», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
«Ήταν έκπληξη το πόσο γρήγορα τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία εγκατέλειψαν το ουδέτερο καθεστώς τους και τα πλεονεκτήματα που τους παρείχε για δεκαετίες, διασφαλίζοντας τον σχετικά ανεξάρτητο ρόλο τους, καθώς και τη φήμη και την εξουσία τους τόσο στην Ευρώπη όσο και στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δύο χώρες παραιτήθηκαν επίσης από τα οφέλη που είχαν από τους ειδικούς εμπορικούς, οικονομικούς, επενδυτικούς και άλλους δεσμούς τους με τη Ρωσία. «Όλα τα εθνικά συμφέροντα του φινλανδικού και του σουηδικού κράτους θυσιάστηκαν στην ανάγκη να ενώσουν τη Δύση στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία, στη συγκεκριμένη περίπτωση», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.
Τη Δευτέρα, η Άγκυρα συμφώνησε να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά τις συνομιλίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ, που έλαβαν χώρα την παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ. στο Βίλνιους. Η Σουηδία δεσμεύτηκε να μην υποστηρίξει τις οργανώσεις που χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατικές από την Άγκυρα και να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Τουρκία όσον αφορά την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2022, αλλά η διαδικασία μπλοκαρίστηκε από την Τουρκία, η οποία απαίτησε από τις δύο χώρες να χαρακτηρίσουν τις κουρδικές οργανώσεις ως τρομοκρατικές και να εκδώσουν όσους κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Στις 31 Μαρτίου 2023, το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την οποία η σκανδιναβική χώρα εντάχθηκε επίσημα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στις 4 Απριλίου.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ένας ακόμη γύρος επέκτασης του ΝΑΤΟ θα οδηγούσε σε αντίποινα από τη Μόσχα.