Λάμπρος Τζούμης – Πρόβα επώδυνου συμβιβασμού η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία
*Ο Λάμπρος Τζούμης είναι Αντιστράτηγος ε.α.
Πρόβα και προετοιμασία επώδυνου συμβιβασμού είναι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα. Αυτή είναι η άποψη που διατύπωσα στην πρωινή εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ στο ΣΚΑΙ. Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν καμιά νότα αισιοδοξίας και οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό για τους παρακάτω λόγους :
– Το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέχρι και σήμερα έχουν προηγηθεί ανακοινώσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας σύμφωνα με τις οποίες ότι ούτε πουλί δεν μπορεί να πετάξει στο Αιγαίο και τη Ν.Α. Μεσόγειο χωρίς την έγκριση της. Για την προάσπιση των συμφερόντων της Τουρκίας σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο ακόμα και η στρατιωτική ισχύς.
– Η ένταση κλιμακώνεται καθημερινά μέσα από λεκτικές απειλές και επιχειρησιακές δράσεις όπως παράνομες δεσμεύσεις περιοχών και δεκάδες παραβάσεις – παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου.
– Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα η Τουρκία έχει εξαγγείλει τη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση που έχει διεξάγει μέχρι σήμερα με την ονομασία Μαβί Βατάν δηλ. «Γαλάζια Πατρίδα» από 27 Φεβ έως 3 Μαρ. με την οποία θα επιχειρήσει προβολή ισχύος και επίδειξη δύναμης. Η Γενί Σαφάκ έχει χαρακτηρίσει την άσκηση ως πρόβα πολέμου απέναντι στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για ναυτική υπεροχή στο Αιγαίο και τη Ν.Α. Μεσόγειο. Η επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» παραπέμπει ευθέως στη σχετική φρασεολογία του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τις 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιγράφονται ως «επικράτεια» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Άγκυρα για μια αεροναυτική άσκηση.
– Η Τουρκία έχει εξαγγείλει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει έρευνες μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή ότι θα προβεί σε ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της κυπριακής Δημοκρατίας. Οι μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στην περιοχή στα ενεργειακά κοιτάσματα δεν θα επιθυμούσαν να υπάρχουν εστίες έντασης μεταξύ δυο χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως να πιέσουν την ελληνική πλευρά σε υποχωρήσεις.
– Σε ότι αφορά το Κυπριακό ένα από τα βασικά θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εγκαταλείπεται λόγω της εμμονής της Τουρκίας στο θέμα της διατήρησης του παρεμβατικού της δικαιώματος μέσω της ασφάλειας εγγυήσεων και η Άγκυρα πλέον μιλά για δυο κρατικές οντότητες.
– Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην μείωση της έντασης δεν τηρούνται λόγω της στάσης της Τουρκίας.
– Τα αποτελέσματα των προηγούμενων συναντήσεων δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Οι συναντήσεις αυτές απαιτούν πολύ καλή προετοιμασία και ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού για το τι ακριβώς επιδιώκεις από αυτές και δεν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ανταπόδοσης. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ατζέντα της συνάντησης και αυτό αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού, καθόσον η Τουρκία μπορεί να βάλει όλα τα θέματα που κατά καιρούς θέτει στο τραπέζι.
– Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα από τον κ. Τσίπρα αποτελεί καθολικό αίτημα της ορθοδοξίας και αφορά το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας από την πλευρά της Τουρκίας και όχι ένα διμερές ζήτημα όπως επιθυμεί η Άγκυρα.
– Η Τουρκία όπως έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη συνδέει το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης με ανταλλάγματα στο θέμα της εκλογής των μουφτήδων στη Δ. Θράκη. Η επιθυμία του Ερντογάν είναι η εκλογή των μουφτήδων να γίνεται με καθολική ψηφοφορία των μουσουλμάνων πολιτών, ώστε να αναδειχθούν πολιτικό-θρησκευτικοί ηγέτες στη μειονότητα, οι οποίοι θα αποτελέσουν υποχείρια της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και του τουρκικού παρακράτους που δρα ανενόχλητο στην περιοχή .
– Όλα αυτά παραπέμπουν ότι η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν μόνος ως πρόβα και προετοιμασία ενός επώδυνου συμβιβασμού θα μπορούσε να είναι.