Λάιτσακ: Nα ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

Την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και να αρθεί η υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίων για τους πολίτες του Κοσόβου, υπογράμμισε ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου- Πρίστινας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2021, το οποίο διοργανώνουν, σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Ο κ. Λάιτσακ αναφέρθηκε στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης (2003) για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως 18 χρόνια μετά μόνο η Κροατία έχει γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “ Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία στόχευαν οι προκάτοχοι μας το 2003”, τόνισε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθεί στις χώρες της περιοχής η δυνατότητα συμμετοχής σε μια αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης. “ Το ερώτημα δεν είναι εάν αλλά πότε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτσακ, αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία των χωρών της περιοχής.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Λάιτσακ είπε ότι ο Ζόραν Ζάεφ “ έχασε τις εκλογές επειδή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μια αποτυχία που απέδωσε στο γεγονός ότι η ΕΕ δεν έκανε αυτό που της αναλογούσε. “ Χάσαμε έναν εταίρο που ήταν ανοιχτός στην ευρωπαϊκή ιδέα”, είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι εξελίξεις αυτές στη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα “ ξεκάθαρο σήμα ότι η περιοχή δεν μπορεί να περιμένει εμάς, πρέπει να αναλάβουμε δράση”.

Απαριθμώντας τους λόγους γιατί η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα ήταν επωφελής για το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ. Λάιτσακ αναφέρθηκε- μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι οι χώρες της περιοχής είναι γείτονες με κράτη- μέλη της Ένωσης, η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής και δωρητής της περιοχής, ενώ παράλληλα βοηθάει τις χώρες αυτές να άρουν εσωτερικά προσκόμματα που εμποδίζουν την πρόοδο.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καιρίδης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο ίδιο πάνελ για την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια είπε -μεταξύ άλλων- πως “ τα Δυτικά Βαλκάνια, τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν υπάρξει μια μεγάλη ιστορική αποτυχία”, οικονομικά και κοινωνικά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “ υπάρχουν χώρες στην περιοχή που έχουν βιοτικό επίπεδο εκεί που ήταν το 1990”.

Περιγράφοντας ένα “ καταθλιπτικό τοπίο”, ο κ. Καιρίδης έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, για πρόβλημα στο δημογραφικό -με εξαίρεση την Αλβανία και το Κόσοβο, που έχουν νεανικούς πληθυσμούς- αλλά και για το μόνιμο πρόβλημα των αντιπαλοτήτων στην περιοχή. “ Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας”, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι “ η Ελλάδα είναι η κατεξοχήν φίλη, σύμμαχος και υποστηρίκτρια χώρα όλης της περιοχής”.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου)

ViaDiplomacy Newsroom