Κύπρος:Υπέρ σκληρής στάσης στο μεταναστευτικό ο Ούγγρος ΥΠΕΞ-Ενημερώθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις

Την ανησυχία της Βουδαπέστης ότι η πανδημία μπορεί να ενθαρρύνει νέα κύματα μετανάστευσης προς την Ευρώπη, εξέφρασε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Péter Szijjártó, ενώ είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να τηρεί σκληρή στάση κατά τις σχετικές συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Απορρίπτουμε όλες τις προσπάθειες για νομιμοποίηση της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Szijjártó, μετά τις επαφές που είχε την Παρασκευή στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.



Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και έκνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ενώ ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί τον Σεπτέμβριο στην Ουγγαρία, συνοδεία επιχειρηματικής αποστολής, για τη διεξαγωγή ενός επιχειρηματικού φόρουμ σε διμερές επίπεδο.


«Πρέπει να απαλλαγούμε από όλες αυτές τις μεταναστευτικές πολιτικές των Βρυξελλών, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν πρόσκληση προς όσους σκέφτονται να έρθουν παράνομα στην Ευρώπη», είπε ο κ. Szijjártó.

Ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ευθύνη να αποτρέψουν αυτά τα μεταναστευτικά κύματα, καθώς «είναι προς το κοινό μας συμφέρον να προστατεύσουμε την ΕΕ στα εξωτερικά της σύνορα».

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ είπε εξάλλου ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι διακινητές ανθρώπων, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι «οι ΜΚΟ συνεργάζονται ουσιαστικά με αυτές τις οργανώσεις εμπορίας ανθρώπων».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες για την ανανέωση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού, που υπογράφηκε πριν από 20 χρόνια και αποτελεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και 79 χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας είπε ότι αποτελεί «νομιμοποίηση των οδών μετανάστευσης».

Είπε ότι η Βουδαπέστη απορρίπτει με σαφήνεια «όλες τις απόπειρες νομιμοποίησης της παράνομης μετανάστευσης. Θεωρούμε τη μετανάστευση ως επικίνδυνο φαινόμενο. Από πλευράς ασφάλειας, υπάρχει πολιτιστικός κίνδυνος και τώρα υπάρχει και κίνδυνος υγειονομικής περίθαλψης» είπε.

Ανέφερε ότι λόγω τη πανδημίας, εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχασαν τη δουλειά τους και θα πρέπει να βοηθηθούν. «Η ενθάρρυνση της μετανάστευσης που προσανατολίζεται στην εργασία ή στοχεύει στην εργασία είναι σίγουρα αντίθετη προς τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και των ευρωπαϊκών χωρών» συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας αναφέρθηκε επίσης στην ενέργεια, λέγοντας ότι αποτελεί έναν τομέα στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν εκτενέστερα στο μέλλον. «Η Ουγγαρία ενδιαφέρεται για διαφοροποίηση» των πηγών ενέργειας, είπε και σημείωσε ότι η Βουδαπέστη θα ήταν «ευτυχής» εάν μέρος των ενεργειακών αποθεμάτων που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Είπε εξάλλου ότι η Ουγγρική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών (Eximbank) άνοιξε μια πιστωτική γραμμή ύψους €120 εκ. για διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ κυπριακών και ουγγρικών επιχειρήσεων, ενώ παρέπεμψε για τα περαιτέρω στην επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη και της επιχειρηματικής αποστολής, τον Σεπτέμβριο στην Ουγγαρία.

Ο κ. Szijjártó αναφέρθηκε και στην καλή επιδημιολογική πορεία των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στην παρουσία της κοινότητας 3.000 Ούγγρων στην Κύπρο. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αεροπορική εταιρεία Wizz Air, η οποία δημιούργησε βάση για τρία αεροσκάφη της στην Κύπρο, λέγοντας ότι από τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν επτά πτήσεις την εβδομάδα.

Είπε τέλος ότι 32.000 Ούγγροι τουρίστες επισκέφτηκαν πέρυσι την Κύπρο, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 26% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τις συζητήσεις τους με τον κ. Szijjártó συζήτησαν διμερή θέματα και αντάλλαξαν απόψεις για τρέχοντα ζητήματα της Ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Ως συνέχεια των συζητήσεων που είχε με τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τον Ούγγρο ομόλογό του για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και έκνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που όπως είπε, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών ενώ έρχονται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, που ζητούν από την Άγκυρα να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.

Είπε ακόμη ότι τη συζήτηση απασχόλησαν και περιφερειακά ζητήματα, με τον Υπουργό Εξωτερικών να κάνει αναφορά στην παρούσα κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία.

«Το μέγεθος και ο αντίκτυπος της πανδημίας μας έφερε αντιμέτωπους με άνευ προηγουμένου προκλήσεις, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας με εταίρους» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σημείωσε επίσης με ικανοποίηση τα επιδημιολογικά αποτελέσματα, που όπως είπε, συνεχίζουν να είναι ευνοϊκά για τις δύο χώρες, ενώ επέτρεψαν την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Χαιρέτισε εξάλλου ως μια θετική εξέλιξη της απόφαση ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας με έδρα την Ουγγαρία να έχει την Κύπρο ως βάση για τρία αεροσκάφη της, λέγοντας ότι αυτό φέρνει την Κύπρο και την Ουγγαρία πιο κοντά.

Για το μεταναστευτικό ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου που δέχεται σε αναλογία πληθυσμού. «Κατά τη διάρκεια του 2019 σημειώσαμε μια αύξηση κατά 76% σε αιτήσεις ασύλου που δεχτήκαμε, σε σύγκριση με το 2018» είπε.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ανέφερε ότι συζήτησαν με την ουγγρική αντιπροσωπεία και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και θέματα όπως το Brexit και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom