Κρίση διαρκείας με την Μόσχα προβλέπει ο Στόλτενμπεργκ: Η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τα ενεργειακά της αποθέματα
Η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τα ενεργειακά της αποθέματα, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ την Κυριακή. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 120.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία και ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αποσύρει στρατεύματα και όπλα από την ανατολική Ευρώπη και να εμποδίσει την Ουκρανία να ενταχθεί ποτέ στη δυτική αμυντική συμμαχία.
Η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής, αλλά είπε την Κυριακή ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να διευκρινίσει εάν σκοπεύει να εφαρμόσει βασικές δεσμεύσεις για την ασφάλεια, αφού προηγουμένως σημείωσε ότι η απάντηση της συμμαχίας στα αιτήματά της δεν ήταν αρκετά.
«Εάν δεν σκοπεύουν να το κάνουν, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση. «Αυτό θα είναι ένα βασικό ερώτημα για τον καθορισμό των μελλοντικών μας προτάσεων».
Το ΝΑΤΟ λέει ότι δεν θα αποσυρθεί από την Ανατολική Ευρώπη ούτε θα απαγορεύσει την Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμο να συζητήσει θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και οποιαδήποτε διακοπή θα επιδείνωνε μια υπάρχουσα ενεργειακή κρίση που προκαλείται από έλλειψη.
«Ανησυχούμε για την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη γιατί δείχνει την ευπάθεια της υπερβολικής εξάρτησης από έναν προμηθευτή φυσικού αερίου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι πρέπει να εργαστούμε και να επικεντρωθούμε στη διαφοροποίηση των προμηθειών», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η Βρετανία δήλωσε την Κυριακή ότι θα επεκτείνει το εύρος των δικών της πιθανών κυρώσεων για να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσω της αποτροπής και της διπλωματίας, για να τον παροτρύνουμε να σταματήσει», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Η Τρας, η οποία πρόκειται να επισκεφθεί τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία τις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε στο Sky News ότι η νομοθεσία θα επιτρέψει στη Βρετανία να χτυπήσει μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στόχων «έτσι δεν μπορεί να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα έχει ανοσία σε αυτές τις κυρώσεις». .
Ερωτηθείς εάν οι νέες εξουσίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη δυνατότητα κατάσχεσης περιουσίας στο Λονδίνο, ο Τρας είπε: «Τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού».
Το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης, έχει πει ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση ξεριζώνοντας πλούσιους Ρώσους με συνδέσμους με το Κρεμλίνο από το Λονδίνο, λόγω στενών δεσμών «μεταξύ των ρωσικών χρημάτων και του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, του Τύπου και της ακίνητης περιουσίας και των οικονομικών του βιομηχανία”.
Ερωτηθείς σχετικά, η Τρας είπε: «Υπάρχει πραγματική απειλή εδώ για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Και αυτό είναι πιο σημαντικό από τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».
Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια να αναπτύξει μαχητικά στρατεύματα στην Ουκρανία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, προσθέτοντας ότι «Εστιάζουμε στην παροχή υποστήριξης».
Ο Τζόνσον είπε την Κυριακή ότι η εικόνα στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία ήταν «ολοένα και πιο ανησυχητική».
«Συνεχίζω να προτρέπω τη Ρωσία να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και να αποφύγει μια απερίσκεπτη και καταστροφική εισβολή», έγραψε στο Twitter.