Κρεμλίνο: Να μην τεθεί σε πολιτικό επίπεδο το θέμα του Nord Stream 2

Το Κρεμλίνο δεν βλέπει τον λόγο να τεθεί το θέμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord-Stream 2 σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή τις συζητήσεις για την επιβολή κυρώσεων μετά την εισαγωγή σε νοσοκομείο του Βερολίνου του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Πεσκόφ επισημαίνοντας ότι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2 συνιστά ένα διεθνές έργο εμπορικής σημασίας και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για επιβολή κυρώσεων σ’ ένα διεθνές έργο όπως αυτό στο οποίο συμμετέχουν γερμανικές εταιρείες.

Οι συζητήσεις για τη διακοπή της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 ξεκίνησαν στην Γερμανία μετά την εισαγωγή του Αλεξέι Ναβάλνι στο νοσοκομείο. Την διακοπή της κατασκευής του έργου είχαν ζητήσει οι ηγέτες του κόμματος «Συμμαχία 90/Πράσινοι». Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα πρότεινε να επιβληθεί μορατόριουμ στην κατασκευή του αγωγού, ενώ την ίδια πρόταση έκανε και ο υποψήφιος για την προεδρία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, υπό το φως των συζητήσεων που γίνονται με θέμα την διακοπή της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 που θα μεταφέρει αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η επιβολή κυρώσεων σε τέτοιες χώρες όπως η Ρωσία.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού ARD, ο Αλτμάιερ καταδίκασε την δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτηρίζοντάς την «δειλή απόπειρα δολοφονίας εναντίον Ρώσου πολίτη». Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων μελλοντικά, ισχυρίσθηκε ωστόσο ότι «πρέπει να διασαφηνίσουμε, τι επιδιώκουμε να πετύχουμε με την επιβολή κυρώσεων. Πρέπει να κοιταχθούμε στον καθρέφτη και να διερωτηθούμε αν θα φέρουν κάτι θετικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα;» διερωτήθηκε ο Αλτμάιερ, λέγοντας ότι η πολιτική του εμπειρία λέει ότι οι κυρώσεις συχνά οδηγούν σε «σκλήρυνση της πολιτικής».

«Δεν ξέρω ούτε μια περίπτωση που μια τέτοια χώρα όπως η Ρωσία, η άλλη χώρα να άλλαξε την συμπεριφορά της εξαιτίας των κυρώσεων», δήλωσε ο Αλτμάιερ.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom