Κουμουτσάκος: Οι τουρκικοί χάρτες δείχνουν την αποσταθεροποιητική λογική της Άγκυρας σε Αιγαίο – Μεσόγειο

«Οι γνωστοί στην Ελλάδα από την εποχή 2010-2012, τουρκικοί χάρτες που δημοσιεύονται στη σημερινή “Καθημερινή” είναι απαράδεκτοι», τονίζει ο τομεάρχης Εξωτετικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Αγνοούν συνειδητά θεμελειώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει και εξηγεί: «ένας τέτοιος κανόνας είναι το Άρθρο 121 (2) της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που σαφώς προβλέπει και αναγνωρίζει το δικαίωμα των νησιών να έχουν όλες τις θαλάσσιες ζώνες και βέβαια, υφαλοκρηπίδα».

«Οι απαράδεκτοι αυτοί τουρκικοί χάρτες αποτυπώνουν την αποσταθεροποιητική λογική της πολιτικής της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει «η Ελλάδα με επανηλειμμένα διαβήματα προς την Τουρκία ήδη από τον Ιούλιο του 2012 και με επίσημη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ ήδη από το 2013, έχει με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα καταρρίψει τις τουρκικές αυθαίρετες θέσεις κατωχυρώνοντας παράλληλα τα ελληνικά δίκαια και δικαιώματα».

Επισημαίνει ότι «ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη επανέφερε, επτά χρόνια μετά, τους απαράδεκτους και προκλητικούς χάρτες και μάλιστα ενισχυμένους», επιβεβαιώνοντας έτσι «την προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμποδίσει τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που την έχουν αφήσει εκτός παιγνιδιού ακριβώς γιατί αρνείται να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο».

«Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Λίβανος καθώς και η ΕΕ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, οφείλουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι ουδεμία εκ μέρους της αποσταθεροποιητική απόπειρα δεν θα είναι ανεκτή», υπογραμμίζει και συμπληρώνει «αυτή η κατά παράβαση των διεθνών κανόνων πολιτική της Άγκυρας γίνεται εμπόδιο στην ευρωπαϊκή και ευρύτερα δυτική, πολιτική ενεργειακής ασφάλειας».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ζητά να συζητηθεί το θέμα «σε βάθος και σε λεπτομέρεια, και στο εμπιστευτικό πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)» για το οποίο, όπως δηλώνει, έχει δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας λίγο μετά την ανάληψη της ευθύνης του υπουργείου Εξωτερικών. «Η κυβέρνηση οφείλει, τουλάχιστον σε αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα να ενημερώσει επίσημα τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και να δημιουργήσει προϋποθέσεις σύγκλισης σε ένα μείζον ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας», καταλήγει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

ViaDiplomacy Newsroom