Κώστας Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από τον Κόλπο προς την Ευρώπη

Με μήνυμα ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από τον Κόλπο προς την Ευρώπη αλλά και γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της ευρωπαϊκής ηπείρου», πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία μεγάλη επιχειρηματική αποστολή, σε λιγότερο από ένα μήνα, στη Σαουδική Αραβία. Φιλοδοξία του εγχειρήματος, εκτός από τη διεύρυνση των επιχειρηματικών συνεργασιών, είναι να τεθούν και «τα θεμέλια για μια αποδοτική διυπουργική σύνοδο στην Αθήνα, τον Μάιο του 2022». Αυτό τονίζει σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο επικεφαλής της αποστολής, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

«Πρόκειται« εξηγεί ο κ. Φραγκογιάννης, «για ένα στοχευμένο ταξίδι, που σχεδιάζουμε από καιρό στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την οργανωτική επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και του εκτελεστικού βραχίονα του υπουργείου για θέματα εξωστρέφειας, του Enterprise Greece, με την πολύτιμη βοήθεια και συμμετοχή του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ».

Επισημαίνοντας ότι «η εξωτερική πολιτική της χώρας ακολουθεί, με συνέπεια και συνέχεια, τη δυναμική πορεία που διέγραψε μέσα σε ένα δύσκολο, παγκοσμίως, 2021» ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι με αυτή την αποστολή «η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή».

Οι διμερείς επαφές μεταξύ Αθήνας και Σαουδικής Αραβίας, όπως αναφέρει, «βρίσκονται σε προχωρημένο πλέον στάδιο και οι συνθήκες είναι ώριμες για την προώθηση και εμβάθυνση των πολιτικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Κατά τη διήμερη παραμονή στο Ριάντ, όπως εξηγεί ο κ. Φραγκογιάννης, προγραμματίζονται ολοήμερες επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β, καθώς και σειρά συναντήσεων εργασίας με τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού καθώς και με τον επικεφαλής του Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας. 

Ειδικότερα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο: 

α) «Στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας με προσέλκυση επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα στους τομείς της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο τη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται διμερείς συνομιλίες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε διμερείς συνεργασίες για ανάπτυξη και εκμετάλλευση τεχνολογιών παραγωγής πράσινου υδρογόνου (μέσω ηλεκτρόλυσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) και γαλάζιου υδρογόνου (μέσω επεξεργασίας μεθανίου)».

β) «Στη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, αφενός με την προσέλκυση επενδύσεων σε ώριμα έργα στη χώρα μας και αφετέρου με την εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων στα προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας όπως αυτή προβλέπεται στο εμβληματικό πρόγραμμα Vision 2030. Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η διερεύνηση δυνατοτήτων εκμετάλλευσης των συμπληρωματικών τουριστικών περιόδων των δύο χωρών».

γ) «Στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, καθώς θα εξετασθεί η περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του εμβληματικού έργου ψηφιακής διασύνδεσης ΝΑ Ασίας και Ευρώπης South-East Asia – Middle East – Western Europe 3 (Sea-Me-We3 /SMW3) με υποθαλάσσιο οπτικό καλώδιο υψηλής ταχύτητας και χωρητικότητας που θα συνδέει 39 σταθμούς (cable landing stations) σε 33 χώρες. Είναι προφανές ότι με το έργο αυτό, η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός ψηφιακός κόμβος και πύλη εισόδου για τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη».

Στην ατζέντα επίσης των συνομιλιών θα βρεθούν «η συνεργασία στον αγροτικό τομέα, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων που θα εξυπηρετούσαν την επισιτιστική ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας, οι συνέργειες στους τομείς της τεχνολογίας και καινοτομίας και φυσικά η ναυτιλιακή συνεργασία η οποία είναι κομβικής σημασίας για την ενεργειακή και τουριστική συνεργασία των δύο χωρών καθώς και για την ανάπτυξη των εμπορικών μας ροών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και επικεφαλής φορέων της Σαουδικής Αραβίας «θα εξεταστούν ζητήματα ανάπτυξης των κατάλληλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων για τη διευκόλυνση των επενδυτικών ροών σε στοχευμένους τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Ιδαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι κατά την παραμονή της ελληνικής αποστολής στο Ριάντ, «θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νεοϊδρυθέν Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε ακριβώς για τη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, ως ακόμα μια ένδειξη της πολιτικής βούλησης και του momentum που υπάρχει για την εμβάθυνση αυτής της οικονομικής συνεργασίας».

«Με την παρουσία μας στο Ριάντ« τονίζει, τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών «φιλοδοξούμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων σε μια δυναμική και αναπτυσσόμενη οικονομία, όπως είναι η Σαουδική Αραβία. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από τον Κόλπο προς την Ευρώπη αλλά και γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και ευρωπαϊκής ηπείρου».

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom